Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Futura – americká krása

Ondřej Láník
Diskuze (20)
Ford Motor Company oznámila na newyorské auto show uvedení nového sedanu americké střední třídy na rok 2005, pod jménem Ford Futura. Je namířena proti vozidlům třídy Hondy Accord, které v posledních letech sklízí v USA úspěch.

Ford Motor Company oznámila na newyorské auto show uvedení nového sedanu americké střední třídy na rok 2005, pod jménem Ford Futura. Ten by se měl stát dalším novým modelem Fordu na americkém trhu po čtyřech novinkách připravovaných na příští rok. Z první zveřejněné kresby nové Futury je patrný i vliv designu evropských Fordů, i když jde především o rozvinutí myšlenek uplatněných na nedávno představených studiích. Tou nejvýraznější kreací zřejmě pro letošek zůstane velký Ford 427.

Futura je namířena proti vozidlům třídy Hondy Accord, které v posledních letech sklízí v USA úspěch, často na úkor domácí produkce velké trojice amerických výrobců automobilů.

Řadové čtyřválce a šestiválce do V, stejně jako široká škála převodovek (manuální, automatické a s plynule měnitelným převodem-CVT) mají být základem úspěchu vozidla, které bude sdílet komponenty z dalšími automobily koncernových značek (Lincoln, Mercury). Celkem má během tří let vzniknout 800.000 automobilů na této platformě.

Základem motorové nabídky bude nový čtyřválec 2.3 l, s vyvažovacími hřídeli, čtyřventilovou technikou a variabilním časováním ventilů VVT. Nový motor bude současně o 18 kg lehčí než aktuálně používaný motor Zetec 2.0 l. Futura se stane také druhým Fordovým hybridním vozidlem. Výše popsaný čtyřválec bude dodáván v kombinaci s elektromotorem o výkonu 65 kW a pohon bude možný buď pouze jednou z hnacích jednotek nebo i současným zapojením obou hnacích agregátů.

Ondřej Láník
Diskuze (20)