Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento Ford GT z roku 2006 je prakticky nový, neujel ani 11 mil, teď míří do aukce

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Narazit dnes v dražbách pořádaných renomovanými aukčními domy na vzácný či nějak výjimečný automobil není žádný problém a zvýšenou pozornost tak vyvolávají různé extrémy. Jedním z nich je například ujetá vzdálenost.

Aukce po celém světě se doslova hemží automobily, které se mohou pochlubit dokonale původním stavem nebo jsou naopak perfektně zrenovovány do posledního šroubku. Téměř vždy se ovšem jedná o vozy, které jejich majitelé používali k tomu, k čemu je automobil určen především a je tedy samozřejmosti, že tyto vozy mají najeto desítky či stovky tisíc kilometrů.

Minimálně významné pozdvižení obočí, ale většinou výrazně zvýšený zájem pak u sběratelů vyvolávají vozy, které mají najeto jen několik tisíc kilometrů. Téměř na stejné úrovni jako bájný jednorožec jsou pak automobily s nájezdem ve stovkách kilometrů, což nedávno předvedl dvacet let starý McLaren F1, který za celou dobu své existence ujel jen 148 mil, což je 238,2 km.

Nyní jej ovšem překonává tento bílý Ford GT z roku 2006, který má údajně najeto jen 10,8 mil (17,38 km) a podobně jako zmiňovaný McLaren má i on v interiéru původní ochranné prvky z výroby, což znamená, že podlahu kryjí papírové koberce, zatímco sedadla jsou zabalena v igelitu a prahy kryje ochranná fólie.

Při pohledu na snímky vozu z katalogu RM Auctions je více než jasné, že tento Ford GT si jeho původní majitel již od počátku pořizoval jako investici. Na jednu stranu je to celkem pochopitelný postup, ale na stranu druhou si vlastně nikdy nemohl pořádně užit vlastnictví supersportu, jehož přeplňovaný, uprostřed uložený vidlicový osmiválec 5,4 l o výkonu 410 kW (557 k) a 678 Nm pohání přes šestistupňovou, ručně řazenou převodovku zadní kola, což umožňuje pokoření stovky s pevným startem za 3,77 s a dosažení nejvyšší rychlosti přes 331 km/h.

Ford GT přišel při zahájení prodeje pro modelový rok 2005 zpočátku na 140 až 157 tisíc amerických dolarů podle výbavy, ale již na sklonku prvního produkčního roku zdražil o 10.000 amerických dolarů. V případě tohoto exempláře, který je vlastně zcela novým vozem, se očekává, že bude během aukce společnosti RM Auctions, pořádané 6. a 7. dubna roku 2018 ve Fort Lauderdale na Floridě, vydražen za částku kolem 300.000 až 350.000 amerických dolarů (zhruba 6.435.000 až 7.510.000 Kč).

Foto: Darin Schnabel, RM Auctions

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)