Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mondeo: Facelift po třech letech

Ondřej Láník
Diskuze (40)
Ford zveřejnil první fotografie modernizovaného Mondea. Nová příď, upravená záď, vylepšený interiér, úspornější motory TDCi a silnější verze motorů EcoBoost se nejprve představí na konci srpna na autosalonu v Moskvě.

Po více než třech letech přichází Ford s první výraznější optickou modernizací svého modelu střední třídy. Kinetický design se dostává do své první evoluční fáze, kterou otevřela modernizace příbuzného S-Maxe a Galaxy.

Designové změny jsou dobře vidět na srovnávacím snímku přídě a zádě. Vpředu se změnil celý přední nárazník, který současně nese i masku. Ta je o něco plošší a nižší, mírně upravená přední kapota na ni navazuje plynuleji. V nárazníku je výraznější trapézovitý vstupní otvor, nad mlhovkami jsou diodová světla pro denní svícení.

Vyšší verze výbavy dostanou chromování okenního pásu na bocích (dosud jen spodní lišta), mírné úpravy se dotkly zadního nárazníku i koncových svítilen s diodami.

Fotografie interiéru zatím nejsou k dispozici, ale Ford slibuje hodnotnější materiály, zcela novou středovou konzoli, dveřní výplně a stropní konzoli s diodovým ambientním osvětlením interiéru. Modernizací prošla nabídka audiosoustav a navigačních systémů.

Asistenční elektronika může od podzimu v Mondeu obsahovat nejen již dříve nabízený adaptivní tempomat, ale taky varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, asistent pro samočinnou deaktivaci dálkových světlometů, monitoring mrtvých úhlů, nebo omezovač rychlosti.

Motorovou paletu modernizoval Ford před několika měsíci, ale s faceliftem se očekává ještě několik novinek. Přijít by měla evoluční verze turbodieselu 2,2 TDCi (147 kW) a výkonnější 2,0 EcoBoost (176 kW). V mřížce chladiče bude nově elektronicky regulovaná clona, kterou bude možno řídit množství vzduchu, který prochází motorovým prostorem.

Premiéra je ohlášena na autosalon do Moskvy (srpen 2010), k vidění budou modernizovaná Mondea i v Paříži (říjen 2010).

Ondřej Láník
Diskuze (40)
30. 6. 2010 09:22
také vám připadá....
Jsem sám, nebo vám někomu také připadá, že 90% faceliftovaných aut z toho vyjde hůř než byla původní verze? Ono si na to člověk časem zvykne, nic jinýho mu stejně nezbývá - ale většinou je to u faceliftů takové trochu vaření z vody a výsledku to příliš neprospěje, čehož je, podle mě, tento ford zářným příkladem (nehledě k tomu že jsem odpůrcem předních denních LED - připadá mi to trochu jak vánoční svítící hadi z vietnamských tržnic a u většiny světlých aut to pozornost ve dne stejně neupoutá, čímž se to tak nějak míjí účinkem).
29. 6. 2010 18:45
srovnani
tedy možná by bylo lepší na fotografiích porovnat obě verze bez spoilerů, aby bylo vidět, co se doopravdy změnilo. Takhle to jsou trošičku hruška s jabkama... :-)
Avatar - Ada je zase tady
29. 6. 2010 08:43
Střelba na falešné cíle
Pokud by Mondeo mělo těžit ze svých výhod - tedy trochu nižší ceny a trochu lepšího podvozku ve srovnání s konkurenčním Passatem, měla přijít verze 4motion a možnost si vůz objednat se zvýšeným podvozkem stejně jako Passat. Protože nic z toho Ford nepředstavil, je tento facelift jen další krůček k zapomnění.
Avatar - kari.laz
28. 6. 2010 10:16
Re: Tohle se prodávat nebude
Nevím, proč když se mi nelíbí doplňková výbava ala sekačka na Mondeu, proč musím být hned Koncerňák.
Avatar - iudex
28. 6. 2010 08:46
Re: Nesoulad slibů a činů
I ked si osobne myslím, ze 240 koní je na predohrab vcelku dost, más pravdu v tom, ze Mondeo výkonovo za svojou najblizsou konkurenciou zaostávalo a nic na tom nezmení ani pridanie 20 koní najsilnejsej verzii. Ale ako som naznacil, limitom je predný pohon, preto Mondeo nebude moct výkonovo konkurovat ani Passatu R36, ani Insignii OPC. ;-\