Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Reflex: vznětový hybrid jako nástupce Probe?

Ondřej Láník
Diskuze (33)
Koncept Ford Reflex sice zatím nejezdí ani jako studie, ale co není může velmi brzy být. Ford totiž na trh dosud nezavedl náhradu za své poslední kupé s předním pohonem, prodávané do roku 1997 pod názvem Probe.

Koncept Ford Reflex sice zatím nejezdí ani jako studie, ale co není může velmi brzy být. Ford totiž na trh dosud nezavedl náhradu za své poslední kupé s předním pohonem, prodávané do roku 1997 pod názvem Probe. V Detroitu se tato americká automobilka snaží zaujmout domácí publikum zvláštní kombinací dieselu a elektropohonu, který by na místní poměry malému vozu zajistil velmi úsporný provoz.

Tvůrci Reflexu hovoří dokonce o "americkém" designu, když popisují základní charakteristiky nové studie. Vzpomínkou na neúspěšný, ale originální americký automobil DeLorean jsou vzhůru výklopné křídlové dveře konceptu. Jimi lze nastoupit do netradičně řešeného interiéru, jehož uspořádání je charakterizováno symbolicky jako 2+1. Za přední sedadla lze totiž umístit buď dvě děti nebo jednoho dospělého, když se změna přepravní kapacity provede pouhým stiskem tlačítka. Ani zde neschází vestavěné obrazovky a palubní zábavní systém.

Ford slibuje mimo hybridního hnacího ústrojí pro přední nápravu také trakční elektromotor vzadu. Energie bude dočasně skladována v Li-Ion akumulátorech nové generace, které budou mít až třikrát větší výkonovou kapacitu než dnes v hybridech používané NiMH akumulátory. Napájení akumulátorů zajišťuje částečně také sada solárních panelů, umístěná na střeše a v zadním výklopném víku.

Ondřej Láník
Diskuze (33)