Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford udrží tisícovku pracovních míst v továrně v Blanquefortu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Současná recese a propad evropského trhu s novými automobily má za následek zavírání továren. Ford má však alespoň jednu lehce pozitivní zprávu.

Francouzský závod v Blanquefortu na jihozápadě země si dle zpráv agentury Reuters ponechá tisícovku pracovníků. Modrý ovál se dohodl na zachování těchto pracovních pozic po dobu příštích pěti let s místními orgány. Informaci přinesl také server Automotive News Europe. Ford investuje 125 milionů eur (3,24 miliardy korun) do rozjetí produkce nových druhů převodných ústrojí pro evropské kompaktní vozy. Samospráva přidá dalších 12,5 milionů eur (324 mil. Kč).

Mediálně nepříliš známá továrna v zemi galského kohouta tedy vyrábí převodovky. Blanquefort leží 12 km severozápadně od Bordeaux. V současnosti je zde zaměstnáno 1.200 lidí, aktivně se jich však chodu závodu zúčastňuje jen čtvrtina. Zbytek pobírá pouze plat a do práce chodí, ale žádné aktivity nevyvíjí, protože zkrátka a jednoduše nemůže. Při zachování zmíněné tisícovky míst to znamená, že jich o zaměstnání definitivně přijde jen 200, tedy šestina.

Historie závodu v Blanquefortu je poměrně zajímavá. V minulosti vyráběl komponenty pro americké Fordy, ale když většina modelů vyběhla, produkce se musela pochopitelně snížit. Ještě v roce 1970 zde bez problémů fungovalo na 3.000 pracovníků, což je určitě vypovídající číslo.

Ford však dokonce továrnu před čtyřmi lety prodal německé investiční společnosti HZ Holding, která zde hodlala vyrábět součástky pro větrné mlýny. K tomu nakonec nedošlo, partner, se kterým se německá firma dohodla, smlouvu vypověděl. Modrý ovál tedy komplex odkoupil na začátku roku 2011 zpět do svého vlastnictví.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
26. 5. 2013 20:21
FRA
Frantici neprestavaju prekvapovat.