Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GTI Treffen Wörthersee 2017: Prohlédněte si to nejlepší ze srazu na počest Golfu GTI!

Jan Mička
Diskuze (33)
O uplynulém víkendu proběhl u rakouského jezera Wörthersee již 36. ročník legendárního srazu. Pojďte se s námi podívat, jak to tam vypadalo!

Abyste si mohli dovolit bydlení poblíž známého jezera Wörthersee v Rakousku, musíte mít na kontě pořádný balík peněz. Jeho břehy lemují rezidence s vlastními kotvišti, místní jsou schopni v přilehlých restauracích utratit tisíce, a pokud budete mít štěstí, můžete v jedné z nich potkat třeba i Ferdinanda Piëcha, bývalého předsedu dozorčí rady automobilky Volkswagen, který má v této oblasti své sídlo. Křišťálově čistou vodu a nádhernou přírodu si tak řada „běžných smrtelníků“ může užít hlavně díky srazu milovníků Volkswagenu Golf GTI, jehož 36. ročních proběhl koncem minulého týdne.

Legendární sraz jsem navštívil vůbec poprvé a nevycházel z údivu hned z několika důvodů. Jednak díky zmíněné přírodě, ale hlavně díky množství všemožně upravených vozů koncernu Volkswagen, které již ve středu 24. května doslova zaplnily úzké uličky malebného městečka Reifnitz ležícího v nadmořské výšce 450 metrů. Z našeho kempu, který se nacházel na druhém břehu jezera, jsme vyráželi ve čtvrtek okolo desáté hodiny ráno, a hned po „vylodění“ (cestovali jsme na člunu poháněném motorem z Chevroletu Corvette) nás tamní atmosféra doslova pohltila.

Letošní ročník se nesl opět v duchu návratu ke kořenům, což znamená, že byla hlavní plocha poblíž vstupní brána vyhrazena pouze automobilce Volkswagen. Dříve tomu tak nebylo, kupříkladu škodovka zde vystavovala své koncepty a stranou nezůstávaly ani značky Seat a Audi. Volkswagen zde ukázal množství verzí Golfu GTI, včetně verze Clubsport S, která zajela rekordní čas mezi předokolkami na Severní smyčce Nürburgringu, nebo učňovské GTI First Decade Concept, hybrid s výkonem 300 kilowattů, nebo nový přírůstek do rodiny GTI - nejmenší Up!.

Osobně jsem si ale nejvíce oblíbil vůz, kterým to všechno vlastně začalo – vůbec první generaci Golfu GTI z roku 1976. Jistou decentnost si ostré golfy zachovaly i v dnešní době, když ale před sebou vidíte tu prostou „krabičku“ v původním stavu, která už před jednačtyřiceti lety byla schopná zdolat stovku za devět vteřin, jdete okamžitě do kolen. V rámci doprovodného programu se na hlavním pódiu ukázalo i několik velmi zdařile upravených kousků, originál je ale zkrátka originál. Sehnat kousek v perfektním stavu není snadné, avšak vyplatí se to. První GTI totiž stoupá na ceně!

Jak to v uličkách města Reifnitz vypadalo, se můžete podívat v přiložené fotogalerii. Za sebe nicméně dodám, že bych asi nechtěl být řidičem jednoho z aut, které se zde v ukrutném horku ploužily ani ne šnečí rychlostí, natož když se měly seskupit, aby udělaly místo projíždějícím sanitkám. Ale to k GTI Treffen zkrátka patří. Stejně jako poctivý currywurst ze stánku s občerstvením a mraky prodejců nabízející tuningové díly a GTI merchandise.

Podívejte se, co ještě jsme v Rakousku prozkoumali:

Video se připravuje ...

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (33)
Avatar - white label
30. 5. 2017 18:55
Re: AAA
Myslím, že nemusí jen blbě cintat, nebo tiše závidět, je přece dost prostoru i pro (dílčí) kritiku s nadhledem... ;-)
Je to prostě (hlavně) tradiční přehlídka tuningu/tuzingu se vším, co k tomu patří.
Avatar - Kjirka
30. 5. 2017 18:44
Re: AAA
Jakkoliv se to někomu líbí a jinému ne, je to už 36. ročník, což je úctyhodný výkon a vytrvalost. Takže těch, kterým se to líbí, musí být nepochybně hodně. Je to dlouhá tradice a škarohlídi můžou jen blbě cintat nebo tiše závidět.
Avatar - Kjirka
30. 5. 2017 18:41
Re: ja neviem
No jasně, protože jak se to blíží veteránskýmu věku, cení se naopak ta originalita.
Avatar - white label
30. 5. 2017 18:35
Re: vw v krizi
Pokud by to byla pravda, musel bys být minimálně jejich předsedou...
Avatar - white label
30. 5. 2017 18:22
Re: vw v krizi
:yes:
A co příznivci italské a japonské produkce, někdejších spojenců nacistického Německa. ;-)