Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Civic Hybrid vs. Amerika: Majitelka japonského hybridu bojuje za udávanou spotřebu

David Bureš
Diskuze (103)
Hybridní Civic nikdy nedosáhl udávané spotřeby paliva.

Američanka Heather Petersová zažalovala Hondu, protože její automobil – Honda Civic Hybrid – nikdy nedosáhl udávané spotřeby paliva, která měla být 4,7 litru paliva na 100 km. V průběhu životního cyklu auta navíc klesla kapacita baterie, a tak se spotřeba paliva auta pohybovala okolo 7,8 l/100 km. Po japonské automobilce požaduje zaplacení škod za své problémy a za benzin, který musela platit navíc.

Místo aby podala hromadnou žalobu spolu s ostatními majiteli vozu, soudí se Američanka s Hondou atypicky u malého soudu v kalifornském městě Torrance sama. Pokud by soud vyhrála, mohla by od Hondy vysoudit 10 tisíc dolarů (cca 202 tisíc korun). V případě, že by ji se stejnou žalobou následovali i další majitelé Civicu Hybrid – automobilka v USA prodala na 200 tisíc těchto aut – mohli by od Hondy vysoudit dohromady odškodné až ve výši 2 miliard dolarů. Angloamerický právní systém totiž soudní precedent uznává jako formálně závazný pramen práva.

Petersová tvrdí, že pokud by Honda řekla, že automobil v běžném provozu a se zapnutou klimatizací v průměru spotřebuje 7,8 litrů paliva na 100 km, koupila by si raději běžný Civic.

Rozzlobená majitelka chtěla nejprve po Hondě mimosoudní odškodnění, mimo jiné navrhovala, že by vyměnila svůj hybridní Civic za srovnatelný konvenční automobil s manuální převodovkou. Vedení Hondy ale na její emaily nikdy neodpovědělo.

Podle odborníků na americké právo má Petersová šanci v soudu vyhrát. Je však otázkou, zda ji budou chtít následovat i ostatní majitelé japonského hybridu, jak si Američanka myslí.

Diskuse:

Je vaše auto schopno jezdit za výrobcem udávanou spotřebu?

David Bureš
Diskuze (103)
Avatar - Katikakus
9. 1. 2012 21:37
Re: SPOTŘEBNÍ SPOTŘEBA
Ne odpor vzduchu se v potaz nebere.
Avatar - Ronault.
9. 1. 2012 15:22
Re: SPOTŘEBNÍ SPOTŘEBA
Plácáš, místo argumentů dookola opakuješ, jak se plácáš po zádech a říkáš si "jaký já jsem borec." Sorry, ale to se mi nelíbí 8-s

Zkus ale nějak odpovědět na mou reakci níže.
9. 1. 2012 14:18
Re: SPOTŘEBNÍ SPOTŘEBA
"Uz jenom fakt, ze se nebere v uvahu treni silnice a odpor vzduchu (testuje se v hale, na valcich)" - tohle se v uvahu bere, nastavuji dle nejakeho klice vetsi odpor valcu na kterych se mereni dela.
9. 1. 2012 09:56
Re: SPOTŘEBNÍ SPOTŘEBA
V ničem se neplácám, píši fakta nikoliv plakátové nesmysly. Pokud máš problém se spotřebou, reklamuj svojí nohu, nikoliv mé příspěvky.
9. 1. 2012 08:09
Re: no,
A BMW 640d (313k) - 5,5l/100km! :-!