Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai HND-12 Enduro je koncept Velosteru Scout

David Bureš
Diskuze (0)
Hyundai Veloster si příliš fanoušků nenašlo. Jihokorejský výrobce nyní chce zjistit, jak by zákazníci reagovali na změnu jeho koncepce.

Pozornost automobilového světa je v těchto dnech upřena do New Yorku, kde právě probíhá autosalon. Další automobilová výstava se ale souběžně koná také v jihokorejském Soulu. Zde domácí Hyundai prezentuje koncept HND-12 Enduro.

Po terénním motocyklu pojmenovaný automobil je konceptem stylového městského crossoveru. Svojí siluetou vůz připomíná stávající model Veloster, má však zvýšenou karoserii a jen konvenční jeden pár dveří. Přídi dominuje výrazná šestiúhelníková maska chladiče, nechybějí ani oplastované podběhy. Auto postrádá konvenční vnější zpětná zrcátka, která byla nahrazena kamerami.

Sama automobilka o konceptu tvrdí, že je ideálním partnerem pro zákazníky žijící ve městě, kteří milují aktivní styl života. Auto mají též ocenit ti jedinci, kteří chtějí něco neobyčejného.

Fotografie interiéru nového konceptu výrobce nezveřejnil. Palubní deska má však kombinovat výrazné horizontální a vertikální prvky, které mají zdůraznit sportovní, houževnatý a vytrvalostní charakter auta. Všechny důležité informace se soustředí na displej před řidičem, díky němuž se řidič nebude zbytečně rozptylovat. Některé použité detaily pak mají odkazovat na motocykly.

Pod kapotou HND-12 Enduro pracuje agregát 2.0 T-GDI. Turbodmychadlem přeplňovaná benzinová jednotka s přímým vstřikováním spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Třídveřový crossover je 4.271 mm dlouhý, 1.852 mm široký a 1.443 vysoký, rozvor náprav činí 2.650 mm. I tyto rozměry odkazují na spřízněnost s Velosterem – rozvor obou aut je totiž totožný.

Hyundai Veloster se začal vyrábět v roce 2011, kdy překvapil svojí netradiční koncepcí s dvěma dveřmi na jedné straně karoserie a jen jedněmi dveřmi na druhé. Na českém trhu se atypický hatchback kvůli malé poptávce od loňska neprodává. V Soulu zveřejněný koncept naznačuje, že do budoucna by se z Velosteru mohl stát zajímavý dvoudveřový crossover.

David Bureš
Diskuze (0)