Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai: Už brzy budeme z 90 % evropští

Michal Fokt
Diskuze (39)
Hyundai chce zanedlouho v Evropě prodávat 90 % vozů, vyráběných na tomto kontinentu. Chystá se snad rozšíření výroby v Nošovicích? Nikoli, v Turecku. Odkdy je ale Turecko Evropa?

Automobilový koncern Hyundai nám v poměrně krátké době dost významným způsobem "zevropštěl". Začalo to vybudováním výrobního závodu Kia v Žilině a následovala továrna v nepříliš vzdálených slezských Nošovicích, které mají kapacitu 300.000 vozů ročně (při pětidenní pracovní době na tři směny). Samotná automobilka Hyundai, o níž bude nyní řeč, tím pádem pokrývá 70 % evropské poptávky evropskou výrobou, což může být (a je) docela důležitý argument při prezentaci produktů zákazníkům.

To ovšem Hyundaii nestačí a přišel nyní se zprávou, že v blízké budoucnosti bude v Evropě vyrábět dokonce 90 % zde prodávaných vozů. Jak toho chce dosáhnout? Přesunutím výroby evropské specifikace minivozu Hyundai i10 z Indie. Ovšem nikoli do Nošovic, popřípadě do jiného evropského regionu, ale - světe, div se, do Turecka.

Nevím sice, jak se výrobou v Turecku, patřícím geograficky do (Malé) Asie zvýší podíl výroby, leda že by výroba probíhala v evropské části, jenže továrna Hyundaie se nachází v Izmitu na "špatné" straně Bosporu. Věřím ovšem tomu, že šikovný marketing už nám tu evropskost "í-desítky" dokáže uspokojivě vysvětlit...

Michal Fokt
Diskuze (39)
11. 6. 2013 17:20
Re: Nezájem
Já neříkám že by se neměly vůbec kupovat. To ne, ale zase podle mě se to moc přehání. Já sem v hodně věcech moc velkej patriot a prostě pokud to de, beru Evropský zboží. Já nechci jednou žít v Evropě kde všechno bude čínský a to nemluvím o tom že je to tam vyrobený to už je neska všechno, ale že to Čínani všechno vlastní. A když vidím jak tu klasický automobilky co tu žily stovky let krachujou a nebo už zkrachovaly zatímco lidi vesele kupujou Hyundaie a Kie (bůh jim žehnej) tak se mi chce brečet. Ale lepší už to nebude.

Nokia a Phillips sou zatím EU a snad to i zůstane, moje Nokia je dokonce vyrobená v Rumunsku, to je vzácnost že to není Made in china >:D
11. 6. 2013 17:00
Re: Turecko je Evropa....
Aha. Četl jsem, že jde o CKD.
11. 6. 2013 16:48
Re: Nezájem
U všeho. Sem ten typ co nesnáší když se sem cpe všechno z Koreje, Japoska a zachvíli bude všechno čínský. Ano mám Forda, mobil od Nokie a televizi od Phillipsu a sem na to hrdej >:D >:D nikdy sem s ničím neměl problém a se vším sem spokojenej nechápu tu potřebu kupovat Korejský auta nebo bejt posra** ze Samsungu apod...
11. 6. 2013 15:49
Nezájem
Klidně ať se to montuje v továrně vedle mýho baráku i kdybych tam pracoval. Ale pořád je to Korejský auto a pořád bych si ho nikdy nekoupil protože je prostě korejský... Proč, proč , proč?
11. 6. 2013 13:30
Dokud budou mít sídlo na území Koreje,
budou Korejští ;-)