Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

J.D.Power: kvalita nových aut pohledem Američanů

Ondřej Láník
Diskuze (72)
Lexus a Toyota vítězí v USA nad ostatními konkurenty kvalitě, tak jak ji vnímají zákazníci. Hyundai obsazuje poprvé jeden ze stupňů vítězů.

Lexus a Toyota vítězí v USA nad ostatními konkurenty kvalitě, tak jak ji vnímají zákazníci. Hyundai obsazuje poprvé jeden ze stupňů vítězů.

Jeden z řady výzkumů, které provádí J.D. Power and Associates v USA se zaměřuje na kvalitu nových automobilů, jak ji vnímají zákazníci. Letos se uskutečnil již dvacátý ročník tohoto šetření, který potvrzuje vládu asijských automobilek. Nejsilnější pozici má mezi zákazníky Toyota a dceřiná prémiová značka Lexus.

Tzv.Initial Quality Study zohledňuje počet závad nebo problémů s novými automobily během prvních 90 dnů provozu. Podle J.D. Power se v tomto ukazateli odráží nejen kvalita samotné výroby, ale také úroveň s jakou jsou automobily navrženy a konstruovány. Ke značkám, které podle Američanů nemají velké problémy s kvalitou výroby patří BMW, Chrysler, Hyundai, Lexus, Porsche a Toyota. Mezi značky s promyšlenou konstrukcí, která předchází možným problémům patří např. GMC, Hyundai, Jaguar, Lexus, Nissan a Porsche.

Lexus a Toyota mají stále dominantní postavení v této anketě, když si 11 z 19 cen odvezly vozy právě těchto značek. Lexus vlastně zvítězit ve všech segmentech, v nichž měl zastoupení, model LS 430 patří spolu s Porsche Cayman k vozům s minimem problémů.

Nejlépe hodnocenou značkou s 91 "problémy na 100 vozidel" je Porsche, kterému k výbornému výsledku pomohl nový Cayman. Následují Lexus a na třetím místě nízkonákladový Hyundai, který předstihl dokonce i čtvrtou Toyotu v žebříčku značek. Na pátém místě je poněkud překvapivě Jaguar, který má v Evropě pověst spíše průměrně poruchového vozu.

Součástí hodnocení je mj. rating automobilových výrobních podniků. Z těch evropských jsou podle J.D. Power and Associates nejlepší rakouský závod Magna Steyr (Graz), kde se na zakázku vyrábějí BMW X3, Mercedesy třídy E a Saaby 9-3 Cabrio, významná továrna BMW v Dingolfingu (zde se vyrábějí řady 5, 6 a 7) a finský podnik Valmet, kde vznikají na zakázku Porsche Cayman a Boxster.

Ondřej Láník
Diskuze (72)
12. 6. 2006 22:03
Re: Gratulácia
>:D :yes: :yes: :yes: