Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover demonstruje autonomní řízení v terénu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britské značky Jaguar Land Rover představují svou vizi autonomního řízení pro jízdu mimo zpevněné vozovky.

Land Rover již v červnu loňského roku předvedl prototyp, který bylo možné nejen při jízdě v terénu ovládat prostřednictvím aplikace nainstalované v chytrém telefonu. Následně byly sice zveřejněny informace o tom, že britská značka plně autonomní řízení ve svých vozech nechce, ale v letošním roce opět prezentuje své pokroky v této oblasti vývoje.

Nejprve došlo v souvislosti s plány Evropské unie na standardizaci a harmonizaci autonomních systémů vozidel k prezentaci vyvíjených autonomních technologií v Amsterdamu.

Ministři dopravy a životního prostředí z 28 členských států EU, z nichž všichni jsou členy Rady ministrů EU, se zde stali svědky představení řady autonomních systémů, včetně handsfree řízení vozidel.

Na místě byla dvě vozidla Range Rover Sport. V prvním z nich byla demonstrováno dálkové ovládání, které řidičům umožňuje externí řízení vozidla. Druhé vozidlo pak sloužilo k předvedení handsfree systému, zajišťujícího udržení vozu v jízdním pruhu a na signál řidiče rovněž přejetí do jiného jízdního pruhu a předjíždění na dálnici.

Nyní Land Rover představuje nejnovější výsledky svého vývoje, které umožňují díky systémům nazvaným Surface Identification (identifikace povrchu) a 3D Path Sensing (tříprostorové mapování) jízdu bez zásahu řidiče v jakémkoliv terénu a za jakéhokoliv počasí.

Systémy využívají pro své fungování kamery, ultrazvuk, radary a senzory LIDAR. Díky tomu mohou dokonale zmapovat povrch a prostor do vzdálenosti pěti metrů před vozidlem a poskytnout s dostatečným předstihem potřebné informace systému Terrrain Response. Ten pak může zvolit ideální nastavení vozu podle terénu, do nějž míří.

Terrain-Based Speed Adaption (TBSA) za pomoci kamer sleduje terén před vozidlem a automaticky upravuje jeho rychlost podle toho, po jakém povrchu se pohybuje a poradí si nejen s polním cestou nebo kamenitým terénem ale i s vodními plochami.

Overhead Clearance Assist pak za pomoci stereo kamery skenuje prostor před vozem a je připraven varovat řidiče prostřednictvím displeje multimediálního systému na překážky, které se mohou střetnout se střechou vozu nebo nákladem na ní převáženém.

Poslední prozatím prezentovanou novinkou je Off-Road Connected Convoy, což je komunikace mezi vozidly v koloně při jízdě v terénu, kdy si vozy předávají informace o nastavení podvozku a překážkách, které musí překonat.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)