Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Sport umí sám jezdit, pomocí chytrého telefonu (+video)

David Bureš
Diskuze (3)
Systém autonomního řízení britské automobilky má fungovat za jakéhokoliv počasí a za jakýkoliv jízdních podmínek.

Mnohé automobilky pracují na systémech, které umožní, aby jejich vozy uměly samy řídit. Na autonomních vozidlech pracuje také Land Rover. S ohledem na charakter jeho aut britský výrobce vyvíjí systém, který bude použitelný také při jízdě v terénu.

Britská automobilka prezentuje vyvíjenou techniku pomocí speciálně upraveného Range Roveru Sport. Tento prototyp je možné ovládat prostřednictvím aplikace nainstalované v chytrém telefonu. Ta umožňuje na dálku ovládat řízení, plyn a brzdu automobilu.

Hlavním účelem systému je usnadnění jízdy v terénu. Řidič díky němu může jít po boku auta a pomocí telefonu s ním manévrovat v prostředí, ve kterém by se z kabiny vozu dostatečně neorientoval. Vně vozu může lépe kontrolovat překážky

Autonomní řízení je ale možné využít i v městském prostředí. Systém je například možné použít při vyjetí z úzkého parkovacího místa, ve kterém by si řidič nemohl otevřít dveře, případně při nutnosti otočení se v úzké ulici.

Systém funguje do rychlosti 6 km/h, přičemž řidič může být od auta vzdálen až 10 metrů. Autonomní Range Rover Sport se umí sám otočit až o 180 stupňů. Překážky a další objekty (vozidla nebo chodce) automobil umí rozeznat pomocí ultrazvukových senzorů, radaru, kamer nebo systému LIDAR. Automobilka pracuje na tom, aby systém uměl fungovat za všech podmínek, za různého počasí i v různém terénu.

Land Rover chce nabídnout takový systém, který umožní dvojí řízení – pod dohledem řidiče, nebo automatické. Díky tomu si řidič bude moci jízdu užít, když bude mít chuť, případně jízdu nechá na samotném autě, když si bude chtít odpočinout.

V budoucnu by autonomní řízení mohlo být ještě jednodušší. Systém by mohl fungovat tak, že řidič hlasovým příkazem zadá automobilu příkaz a ten se už postará o zbytek – vyhne se v terénu překážce nebo vyjede z parkovacího místa. Na systému spolupracuje i sesterská automobilka Land Roveru Jaguar, autonomní řízení by tak mohly nabídnout vozy obou těchto značek.

David Bureš
Diskuze (3)
17. 6. 2015 13:25
Re: James Bond - Golden eye
To už někdo udělal.
Avatar - 3_diamanty
17. 6. 2015 08:54
Re: James Bond - Golden eye
este spravit auto plavajuce pod vodou ako v - Goldfingeri ... ten lotus ci co to bolo ;-) .. ale to uz asi nebude taka sranda >:D ...
17. 6. 2015 08:41
James Bond - Golden eye
Paráda, to chci:-)