Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar se vzdá kombíků, místo nich nabídne SUV

David Bureš
Diskuze (148)
Zájem o luxusní kombíky klesá, a tak Jaguar místo nich dá přednost SUV, v nichž vidí větší prodejní potenciál.

Přestože se spekulovalo o tom, že nabídku Jaguaru již brzy doplní kombi verze sedanu XE, zřejmě se tomu nakonec nestane. Vedení britské automobilky totiž prohlašuje, že zákazníci o takové vozy nemají velký zájem, a tak se jejich produkce nevyplatí.

„Segment kombíků se masivně zmenšuje. Jsem z toho smutný, ale je obtížné tento trh ospravedlnit,“ tvrdí šéfdesignér Jaguaru Ian Callum. „Kombíky nejsou silné v USA nebo Číně. Zato SUV jsou silné skoro ve všech částech světa,“ říká k tématu marketingový šéf značky Andy Goss.

Právě z Gossových slov vyplývá, do jakého segmentu místo kombíků Jaguar vstoupí. Tak jako další výrobci chce i britská značka rozšířit své zastoupení v kategorii SUV. Po 4,7 metru dlouhém F-Pacu totiž přijde další, menší SUV. O něm média někdy referují jako o E-Pacu.

Právě stále rostoucí poptávka po SUV je důvodem, proč takové vozy Jaguar chce nabízet. Naopak segment kombíků je dost omezený. Z globálního hlediska se jim totiž výrazně daří jen v Evropě, což je pro výrobce málo.

„Největší světový trh kombíků je Německo. A co Němci kupují? Kupují německá auta,“ říká k této problematice Callum a naznačuje, že zaujmout naše západní sousedy je pro britskou značku složité. Německé luxusní trio má totiž takřka všechny segmenty svými kombíky již obsazené.

Z uvedeného prohlášení vyplývá, že historie kombíků s divokou kočkou ve znaku nebude mít dlouhého trvání. Jaguar dosud nabídl pouze dva takové vozy. V roce 2004 postavil kombík na základech modelu střední třídy X-Type, v roce 2012 pak představil XF Sportbrake, kombi vyšší střední třídy. Oba vozy se přitom podle dřívějších zpráv měly dočkat nástupce, hovořilo se o kombi odvozeného od sedanu XE nebo o druhé generaci XF Sportbrake. Nakonec ale tyto vozy podle všeho nevzniknou.

David Bureš
Diskuze (148)
20. 4. 2016 21:18
Re: Lze to nahlížet i z druhé strany
Dobre, tak jeste jinak.
Jsem vyrobce, je jedno ceho, delam to co vetsina, ale muj vyrobek se neprodava podle mych predstav a hur nez tech ostatnich.
Takze ten vyrobek co dela vetsina prestanu delat a rozhodnu se delat to, co vsichni.

Diky tomu jsem premiovejsi ?
Avatar - Barrichello
20. 4. 2016 16:06
Re: Trh rozhoduje
Jagoše nějak skončily prej v Hloubětíně.....stejně tak i Cadillac, ten se údajně přestěhoval do Vršovic. Co o tom víš Pajo?
Avatar - Barrichello
20. 4. 2016 16:04
Re: Tohle už vymysleli u Lexusu
Krom Německa Francie už se to nikde neprodává ve větší míře, všichni ostatní přešli na SUV a Crossovery a až francie a německo zavedou na diesly větší daně a zákazy vjezdu do měst, tak to velmi rychle nabere konec i tam >:D
Avatar - Hammunasakra
20. 4. 2016 15:32
Re: Celkem logické
Já vim od začátku diskuze oceňuju Lex a Jag apod. a kritizuju D3 = to první snad, to druhý se nenosí ;-)
Avatar - Hammunasakra
20. 4. 2016 15:29
Re: Celkem logické
Tak tohle už sou fakt tupý bláboly >:D