Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XK nebude mít nástupce

Michal Fokt
Diskuze (13)
Jaguar se rozhodl zredukovat nabídku sportovních modelů na řadu F-Type, luxusně-sportovní gétéčko XK je definitivně smeteno ze stolu.

Určitě si vzpomínáte, jaké měl Jaguar plány se modelem XK. Nováček F-Type mu byl až příliš blízko, ale je přece jen orientovaný více na sport, model XK tedy měla čekat lehká změna orientace. Poté ,co si označení XK dá nějaký ten rok pauzu, se mělo vrátit jako luxusní gétéčko, s ambicemi potrápit kupé eskové třídy od Mercedesu. A to jen a pouze kupé, s kabrioletem se už nadále nepočítalo.

Toto rozhodnutí dává vcelku smysl, zmíněnému stuttgartskému krasavci se daří a to láká to tohoto segmentu zpátky další značky, mezi nimiž Velká kočka neměla chybět. Ale teď se ukazuje, že je všechno jinak. Car and Driver vyzpovídal severoamerického šéfa JLR Joea Eberhardta, jenž tvrdí, že vedle kupé a kabrioletu F-Type "nedává takový model jednoduše smysl".

Aby si navzájem nekonkurovaly, muselo by XK stát minimálně 125 tisíc dolarů (F-Type začíná na 62 tisících a 125 tisíc dáte za topmodel SVR), což by výrazně zredukovalo okruh potenciální zájemců, nehledě na to, že by se Jaguar rázem ocitl ve společnosti mnohem prestižnějších a exotičtějších výrobců, kde by se nesnadno prosazoval. Automobilka se proto rozhodla, že nebude zbytečně riskovat.

Michal Fokt
Diskuze (13)
Avatar - Pekelná Micinka
31. 3. 2016 22:19
Re: Velká škoda
Já ale nechápu rozdíl mezi XJS a XK. Celé je to tedy pak jen slovíčkaření, XK není zrovna malé auto a technicky je jedno z čeho to bude vycházet, postavit kupé na bázi XJ, které se určitě v nové generaci zmenšovat nebude mi přijde odvážné a zvětšování na velikostní úroveň RR Wraith asi čekat nelze.
31. 3. 2016 09:54
Re: Velká škoda
XK svoje kouzlo mělo, moc se mi líbilo, ale nebylo ani rybou ani rakem. Posun k velkýmu GT pak chápu taky stejně jako ty. ;-)
Avatar - Dinar
31. 3. 2016 09:51
Re: Velká škoda
XK ztratilo s příchodem Ftypu smysl, pokud mají mít víc lux. než sport kupé, aby se odlišilo od Ftypu, pak musejí jít o třídu výše, tedy derivát XJ, resp. nástupce XJS jak píše webpaja, to smysl dává. ;-)
Avatar - Barrichello
30. 3. 2016 22:19
Re: Velká škoda
>:D >:D :yes: :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
30. 3. 2016 16:54
Re: Velká škoda
No jo, no. Dalo se to čekat, a mám k tomu jen jedno. Jděte do pr.ele, soudruzi. ;-\