Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak znásobit úspěch nového Fordu Mustang? Uřízněte střechu!

Ondřej Láník
Diskuze (39)
První z řady nových sportovních vozů odvozených ze znovu oživené legendy se právě představuje v USA. Doplněny ceny!

První z řady nových sportovních vozů odvozených ze znovu oživené legendy se právě představuje v USA.

V lednu 2004 se představil Ford Mustang v obnovené premiéře v sériové verzi na autosalonu v Detroitu. Rok poté čeká stejná událost jeho otevřenou variantu. Potenciálních zákazníků jsou spousty, vždyť po celém světě je přes 250 Ford Mustang klubů a jen ten severoamerický má 11 tisíc členů. Jejich řady se asi od jara dále rozšíří se zahájením prodeje nového kabrioletu.

Mustang byl vyvíjen od počátku jako automobil se dvěma karosářskými verzemi-kupé a kabriolet- takže prý nehrozí nedostatek tuhosti karosérie, který často kazí dojmy z otevřených sportovních vozů. Proti evropské módě pevných skládacích střech se Mustang staví lehkou látkovou střechou, která se skládá za sedadla do tvaru Z a nenarušuje pak vůbec čistou radost z pohledu na otevřený automobil.

Podobně jako kupé, má i otevřená verze vpředu vzpěry McPherson a vzadu překvapivě našla své místo klasická tuhá náprava (!). Ta sice na dobré silnici vede přesně kola, ale na horším povrchu se dostaví nevýhoda vyšších neodpružených hmot a neklidné chování automobilu. Problémy se silnicemi zřejmě za mořem nemají, protože podle tiskové zprávy podvozek Mustangu "překvapil motoristické novináře svou vyrovnaností a ukázkovou ovladatelností".

Americký symbol má pod kapotou buď základní čtyřlitrový motor V6 (157 kW, 325Nm), nebo větší motor V8 4,6 l (223 kW) s tříventilovým rozvodem a variabilním časováním. Standardem je pětistupňová manuální převodovka Tremec, za příplatek je u otevřeného Mustanga poprvé k dispozici pětistupňová automatická převodovka.

Základní čtyřlitrový šestiválec v kupé Ford Mustang příjde na 19.410,-dolarů. Kabriolet má být v prodeji údajně za částku 24.495,- amerických dolarů (včetně dopravy, ale bez daní a registrace). Ve výbavě jsou šestnáctipalcová kola, klimatizace a elektrická výbava. Verze GT s osmiválcem stojí 29.995,-USD.

Domovem Fordu Mustang je továrna AutoAlliance International ve Flat Rock ve státě Michigan.

Kupé Ford Mustang jsme podrobně představili v magazínu.

Ondřej Láník
Diskuze (39)