Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jan Laube, Ford: Focusu se teď v Česku nedaří

redakce AUTO.CZ
Diskuze (54)

Ve čtvrtek 25. dubna dorazil do redakce Auto.cz generální ředitel českého dovozce Fordu Jan Laube a v online rozhovoru odpovídal na vaše otázky.

Video se připravuje ...

Online rozhovory s generálními řediteli jednotlivých zastoupení automobilek se náramně osvědčily, a proto v nich hodláme pokračovat i nadále. Dalším, koho k nám do redakce Auto.cz pozveme, bude Jan Laube, který stojí v čele českého zastoupení Fordu. Dorazí ve čtvrtek 25. dubna a od 9:00 bude odpovídat na jakékoliv otázky, které vás zajímají.

Hlavní okruh dotazů by se pochopitelně měl týkat značky Ford a jejích modelů, nicméně se klidně ptejte na všechno, co vás zajímá. Laube je totiž ve svých 45 letech stále vášnivý hokejista, hraje za Mladou Boleslav, propadl silniční cyklistice a sólo vytrvalostním jízdám na běžkách. Protipólem těchto sportovních aktivit je rybařina, specializuje se na chytání kaprů na velkých českých jezerech.

Pokud jde o oblíbený automobil, v tomhle směru nemá Laube vyhraněný styl. Před příchodem do Fordu pracoval v mladoboleslavské Škodovce, nejdříve jako mistr ve výrobě a v lisovně. V rámci after sales navštívil také Čínu. V březnu 1995 přestoupil do Fordu, kde se přes servisní a prodejní oddělení, dealerskou síť a Ford Credit vypracoval až na obchodního a servisního ředitele. Od ledna 2008 zastává funkci generálního ředitele.

Online rozhovor se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 9:00, nicméně již nyní můžete panu řediteli pokládat otázky. K tomu slouží níže připravené boxy.

Video se připravuje ...

Online rozhovor - Jan Laube, generální ředitel Ford ČR

Tomáš
Dobrý den, pane řediteli, doslechl jsem se, že je na trhu služba "pojištění pneumatik" Neuvažujete o nasazení takové služby k prodávaným pneumatikám ze sítě Ford. Děkuji, TP
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano, o této službě uvažujeme a věřím, že brzy uvedeme.
Meloun
Zajímalo by mne jestli a pokud ano, kdy bude v ČR v nabídce mini SUV EcoSport.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, EcoSport plánujeme představit v ČR během roku 2014. děkuji
Jerry
Vrátí se tovární Ford zpět do WRC??
Nějak mi tam chybí to dříve avizované získání titulu mistra světa..
Díky.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nikdy neříkej nikdy. To, že jsme z WRC odešli, ještě neznamená, že se tam zase nevrátíme. Mistrovské tituly jsme vybojovali v soutěži týmů v letech 1996 a 1997. Zatím můžeme alespoň držet palce Martinu Prokopovi, který je ve WRC s Fordem Fiesta RS WRC na průběžném osmém místě MS.
arese
Dobrý den pane řediteli. Značku Ford jsem měl (a mám) moc rád, ale v poslední době mám pocit, že evropské zákazníky přeřadila zcela na vedlejší kolej. Nové, "celosvětové" modely Fordu totiž (nejen) podle mého názoru po designové stránce dostatečně nevyhovují evropskému vkusu. Typickým příkladem je třeba poslední generace Focusu, a to jak po stránce vnějšího vzhledu, tak i "pouťového" designu přístrojové desky. A k tomu zmenšený objem zavazadlového prostoru... Nymyslíte si, že právě tyto důvody jsou příčinou tak velkého mezigeneračního poklesu prodejů tohoto modelu v Evropě?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, nelze takto jednoduše soudit, nám tady v ČR focus poklesl, v Evropě se mu celkem daří a celosvětove jich prodal již více jak 1 milion. Náš halvní důraz není pouze design, ale také jízdní vlastnosti, bezpečnost, kvalita a spotřeba/CO2.
Arese
Dobrý den pane řediteli, chtěl jsem se zeptat, zda-li Ford neuvažuje o znovuoživení legendy jménem Capri. Retrodesign se přece Fordu velmi osvědčil u současné generace Mustangu a jeho evropský protějšek bylo právě veleúspěšné Capri. Jen upozorňmuji na to, že to auto by muselo zachovat zadní pohon, jinak by to bylo o ničem. Jak ale ukazuje Toyota, i takové auto lze přece postavit a nabízet za slušnou cenu....
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Přestože proběhly nějaká fota na webu tak zatím o takových plánech nevím.
Arese
Jedním z důvodů současného obrovského poklesu prodejů Fordu na českém trhu je ukončení výroby a prodeje modelu Fusion, který si Češi doslova zamilovali. Nebylo možné přesvědčit továrnu, aby jej ještě nějaký čas vyráběla, nebo ho nakoupit pro české zákazníky tak říkajíc "do zásoby"?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano Fusion bezesporu patřil k našim nejprodávanějším modelům. České zákazníky jsme vyslyšeli, a naši obchodní partneři měli možnost se dostatečně předzásobit. Výsledkem bylo, že jsme nabízeli a prodávali tento model daleko déle než v jiných zemích.
Marco
Pan riaditel, odpovedzte mi prosim uprimne - co hovorite na nizku kvalitu prace v autorizovanych servisoch znacky Ford v Cechach? A to nemam na mysli nejaky konkretny servis, tento stav by sa dal kludne pausalizovat. Staci sa pozriet na fankluby, kde najdete desiatky ak nie aj viac staznosti na (ne)odbornost servisov. Popredajna starostlivost o zakaznika by mala byt jednou z top priorit uspesnej firmy, ale ludia su z nej skor zatrpknuti a po zlych skusenostiach kto moze ide servisovat auto radsej za hranice. Preco je tak OBROVSKA priepast v odbornosti/pristupe medzi ceskymi a nemeckymi/rakuskymi servismi?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, kvalita servisních služeb je naší velkou prioritou a věnujeme tomu nemalé úsilí. Pokud máte konktrátní připomínky uvítáme pokud nás budete kontaktovat v sekci Kontaktujte nás na www.ford.cz. Každé reklamaci zákazníka věnujeme pozornost a své služby chceme dále zlepšovat.
Ing Jan Marek
Dobrý den pane řediteli. Vlastním již druhé skvělé auto a to Ford Mondeo. Můžete prozradit kdy se začne u nás prodávat nové Mondeo?
Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů. Marek.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Uvedení nového Mondea na náš trh předpokládáme ve druhé polovině roku 2014. Děkuji za vaše přání, užívejte si současné Mondeo a přeji vám hezký den...
Petr Matyáš, Opři se, o. s.
Vážený pane řediteli, dovoluji si zeptat se Vás, zda a případně jak Ford podporuje neziskový sektor. S dalšími dobrovolníky jsme založili občanské sdružení na pomoc dětem z dětských domovů a ocenili bychom možnost občasného (cca 1x za měsíc) zapůjčení 9místného tranzitu. Bylo by pro Vás mediálně zajímavé takovouto organizaci podobným způsobem podpořit? Děkuji za odpověď a přeji krásné dny.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, podporujeme, jsme jedním z partnerů organizace Světluška, stáváme se dodavatelem našich vozů Ford pro Konto bariéry atd.. Zašlete prosím na ford.cz kontaktujte nás.
Jarda
Jste spokojen s faceliftem Fiesty? Ve stylu větších Fordů?
Neznám prakticky nikoho komu by se auto po faceliftu líbilo víc..
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
ano, jsme spokojeni, Fiestě se prodejně daří u nás i v Evropě. Je to jako se ženami, někomu líbí, někomu nelíbí.
Jiri Mensik
Dobrý den, 

kdysi jsem si koupil nový Ford Fusion u Charouze. Měl jsem pak problémy s reklamacemi a byl jsem velmi nespokojený. Další nové auto, co jsem si koupil, už byla Škoda Octavia.

A teď dotazy. Je normální, že když se mi rozpadne zpětné zrcátko (to co je na čelním skle), je reklamace odmítnuta s tím že jde o mechanické poškození a že jsem si to udělal sám?

Druhý dotaz, je pravda že všechny převodovky ve Fordech Fusion a Fiesta mají problém s řazením zpátečky (začalo se to projevovat tak po 30000 km) a že je proto normální že se zpátečka řadí špatně - hlučně a že je někdy nutné pustit a znovu zmáčknout spojku? Je to normální ve smyslu že se na to nevztahuje záruka?

Děkuji,
Jiří Menšík
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, problémy s reklamacemi nás jakožto zastoupení značky mrzí. Doporučuji v takových případech kontaktovat www.ford.cz "kontaktujte nás". K převodovkám - konstrukce iB5 nemá zpátečku synchronizovanou. Obtížnější řazení tedy není závadou v pravém slova smyslu, ale charakteristikou systému. U současných modelů je řazení zpátečky usnadněno "brzdičkou". děkuji
Petr
Vážený pane, chtěl jsem si koupit KUGU, převážně jezdím krátké vzdálenosti (7km) proto jsem se rozhodl pro benzin a jsem zvykly na automat. Všechny testy však tuto verzi označují jako výrazně nepodařenou (cukání, vytáčení motoru do vysokých otáček)přitom jde o testy v západní Evropě, Austrálii, Anglii a dokonce v Rusku.. Udělá s tím Ford něco? .. a kdy? Děkuji Petr
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nechceme zakrývat, že tato kombinace motoru a převodovky byla od začátku dosti kritizována. Ford ovšem reakce zákazníků i novinářů velmi bedlivě sleduje a reaguje na ně. Proto se nyní dokončuje překalibrování této převodovky ve spojení s benzinovým motorem.
Arese
Vím, že současná generace Mondea je stále skvělá, ale v USA se již dávno prodává nová generace. Její příchod do Evropy se ale výrazně zpožďuje. Není to škoda, takto nahrávat na smeč konkurenci?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
ano je to škoda, ale já to neumím ovlivnit, takže se věnujeme podpoře současné generaci Mondea.
Jan Vraný
Dobrý den pane řediteli,
jsem dlouholetým fanouškem značky Ford a mám dvě otázky. Nejdříve se chci zeptat, jak je možné, že tak pěkné auto jakým byl Focus v minulých generacích designéři v té současné neuvěřitelně zprznili (exteriér) (nemá cenu si něco namlouvat...je to prostě ne-příjiš hezké auto). A mám druhá otázka se týká motoru 1.0 Ecoboost a jaká je jeho reálná životnost. Děkuji za zodpovězení otázek a přeji příjemný den. Jan Vraný
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Děkujeme za vaši přízen. Design a líbivost vozu je subjektivní záležitostí. Focus se stal v roce 2012 nejprodávnějším vozem na světě - to hovoří za vše.
M.Himmelstoss
Dobrý den pán Laube,
na kedy je prosím plánovaná nová generácia Fordu S-Max?
Dakujem a prajem vela úspechov.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano plánuje ve druhé vlně po představeni nového Mondea ... děkuji za vaše přání a hezký den
Marek Podržálek
Dobrý den, co hodláte udělat pro záchranu dealerské sítě? Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
naštěstí nemusíme zachraňovat naši dealerskou síť jako takovou, máme spolu s našimi partnery mnoho aktivit na zefektivnění naší veškeré činnosti a přispůsobení se změnám dnešní doby.
Igor
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli bude pro Mondeo dostupný pohon všech kol. Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano, s představením nového Mondea je pohon všech kol plánován.
Martin
Dobrý den.
Bude mít nová KUGA za příplatek průvlak na lyže?
U auta typu SUV by to měla být samozřejmost..viz koncern VW atd..
Ideál je asi Mazda CX5 s dělením sedadel 35-30-35.
Toto řešení Kuga nemá..
Lyže nebo hokejky tam ve čtyřech lidech nedáte.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Registrujeme tento požadavek a věříme, že brzy bude součástí naší nabídky.
Karel
Dobrý den,

plánujete nějaké větší změny také v cenách servisu pro vozy Ford ?

děkuji 

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den,aktuálně je k dispozici servisní program pro vozy starší pěti let, kde získáte slevu 20% na použité ND a zvýhodněnou cenu na práci a stále probíhá jarní kampaň s kondiční prohlídkou za 150 Kč - více informací naleznete na www.fordservice.cz. Další zvýhodnění v připravujeme, věřím, že své zákazníky novou nabídkou potěšíme.
ST
Dobrý den,

popravdě vzhledem k velikosti našeho trhu a vašim pravomocem jsou dotazy typu kdy bude a proč není v rovině víceméně akademické. Takže z jiného soudku, zažil jste již ve svém profesním životě takový sešup? Myslím tím tak významný pokles tržního podílu a obecného vnímání značky? Nebo jste dodeď pouze rostl? Jaky máte recept na tento stav?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zažil v roce 1998. Pravdou je, že po 5ti letech dovozce č.1 byl určitý pokles očekávaný a letošní rok máme na rekalibraci a přípravu na další období. jako v životrě, jednou nahoře, jednou dole.
Andrej Lörincz
Dobrý deň, Moja otázka je, ako vidíte rozvoj automobilky Ford v USA? Asi najviac sa tam darí modelom F-series, ako vidíte budúcnosť tohoto modelu? Predávajú sa aj niekde napríklad v Európe tak rapídne ako v USA? 

Za odpoveď ďakujem.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, v USA se v současné době, jak víte, Fordu daří velmi dobře. Já jsem ovšem odpovědný za aktivity značkv ČR, a tak vám k tomuto tématu mnoho neřeknu. Fordy série F jsou typicky americké vozy, dokonce tak "americké", že jednoznačně vedou tamní prodejní tabulky. Do Evropy se oficiálně nedováží, ale můžete si ho objednat jako individuální dovoz. V ČR například u našeho partnera F 67 v Novém Jičíně.
MUDr. Radim Podgorný
Dobrý den, jsem majitelem nové Fiesty 1.0 ecoboost. Musím auto velmi pochválit, jezdí opravdu skvěle, ale problém je se spořebou. Ani náhodou se nemohu dostal na udávanou spotřebu 4,5 l. Zatím jsem na 6,2 a to jezdím opravdu velmi úsporně. Pro srovnání máme doma 2. auto Peugeot 208 s motorem 1,2 l a tam jezdíme za 5,5 l. Prosím o vyjádření. Děkuji MUDr. Podgorný
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, rozhodně s Vámi nechci o spotřebě jakkoli polemizovat. Mějme však na paměti, že tzv. "tabulkové" hodnoty vycházejí z homologačních testů, které slouží prioritně ke srovnávání mezi modely případně značkami. Reálná spotřeba je zásadně ovlivněna vnějšími vlivy (zima, kvalita paliva, aktivované konfortní systémy atd..) Jinak řečeno - nezpochybňuji Váš způsob jízdy, ale je pravdou, že při opravdu ekonomické jízdě, kdy řidič důsledně dbá na samotnou ekonomiku, se lze na tabulkovou hodnotu dostat. Popravdě - v takovém režimu se s turbobenzinem ale moc "nesvezete". děkuji
Bruno
Vážený pane Laube,
na Vašem stánku v Brně jsem viděl nový B-MAX a velmi mě zaujal. Je to geniální auto za skvělou cenu! Od pána z Fordu jsme se dozvěděl veškeré informace včetně přestaveb, jen by mě zajímalo, jestli poskytujete nějaké zvýdhonění pro držitele průkazu ZTP.
Moc děkuji a držím Vám palce!
Bruno
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Vážený pane, ano poskytujeme, obraťte se na našeho autorizovaného partnera či na ford.cz/kontaktujte nás. Děkuji!
Petr Rychnovský
Bude se nový Ford Tourneo Custom vyrábět s náhonem 4x4 a s automatickou převodovkou?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, automat se zvažuje, 4x4 ale v plánu není.
Juraj
Dobry den, Ford sa stal mojou "srdcovkou", preto by som sa rad spytal, ako vnimate existenciu Ford klubov v CR pripadne SK, ci s nimi aktivne spolupracujete pripadne ako. Je podla Vas pre automobilku dolezite, aby taketo kluby existovali? Evidujete situaciu na Slovensku, kde najvacsi importer hadze klubu polena, hrozby a zaloby pod nohy? Dakujem a zelam vela uspechov Vam aj Fordu :) Pekny den.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jsem rád, že se Ford jak píšete stal vaší "srdcovkou". Existence fordklubů vnímáme pozitivně a snažíme se jejich akce společně s našimi obchodními partnery podpořit. O nějaké házení kacků po nohy, nebo jeich potápění není řeč, koneckonců v ČR nejsou pro tolik fanoušků Ford tak velká jezera :-)
Josef
Dobrý den,

prosím o info ohledně uvedení nového modelu EcoSport, zejména termín. A další věc, nemyslíte si že trend kdy se představí nové vozidlo a následný realný termín kdy se dostane na prodejnu je neuměrně dlouhý? Tzn., že mnoho Vašich klientů nevydrží čekat rok a více(viz. např. Mondeo)A poslední dotaz,je cesta globálních modelů pro evropský trh ta správná? Pokud ano, proč se tedy výrazně neprojevuje v úspoře nákladů, respektivě koncových cen. Děkuji za odpověď, Josef
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, předpokládáme představení modelu EcoSport během roku 2014. Trendy jak představit nové modely se obecně mění. Dříve byly nové modely brány jako překvapení, dnes se to oznamuje s předstihem. Každý výrobce má svoji strategii a Ford je globální firma a podle toho bude bude hledat to nejlepší jak pro svět tak i pro Evropu. Ohledně cen : pokud porovnáte ceny vozů před 5 lety a výbavu vozů a dnešní ceny vozů a jejich výbavu, tak zjistíte, že se optimalizace nákladů promítá napříč všemi výrobci. A tedy pozitivně pro koncové zákazníky. Hezký den...
pepan
Zdravím Vás pane Laube,

vnímáte, že český klient jde v podstatě jen za cenou? A argumenty typu: jsme značka a nabízíme kvalitu již neplatí? Kvalitu totiž již nabízí všichni.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
je to pravda, dnešní doba je zejména o ceně a uspěje ten, kdo umí nabídnout dobrou hodnotu za dobrou cenu. Ne vždy se nám to daří, ale přesto dbáme na kvalitu a bezpečnost a tyto investice něco stojí. A býti nejlevněší není naše krédo, takže si vybíráme tu složitější cestu a veřím, že je to ta správna (viz šunka bez masa).
nemeth
jak se díváte na prodloužené záruky a la hyundai? dekuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
já se na ně tolik nedívám, určitě dobrý produkt.
Brigita
Dobrý den! 
Moc se mi líbí vaše reklamy, hlavně ty v televizi - jsou vždycky takové pěkné a nevtíravé - na rozdíl od Hjondéé, kterých mám už plné zuby!! :-)
Na jaké reklamy v TV se od vás můžeme těšit v nejbližší době?
Díky,
Brigita
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
To nás velmi těší a jsme za to rádi. Věříme, že ani další reklamy vás nezklamou! Dívejte se na TV přímý přenos Finále Ligy mistrů ve fotbale dne 25. května, během kterého uvidíte nový směr reklamy, kterým se naše značka bude ubírat.
Knight3000
Dobrý den
Zajímalo by mě jak to vypadá s oficiálním dovozem Fordu Mustang.

Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, Ford Mustang je ikona, kterou bychom v ČR prodávali velmi rádi - a také ji prodávat budeme. Teď ještě nemůžeme říct přesné datum, můžeme ale říct, že Mustang dostane pro Evropu vylepšenou techniku, například nezávislé zavěšení zadních kol.Znáte mimochodem film Bullitův případ :-)?
Jan P.
Dobrý den, proč má Ford tak laciný design interiéru? (Fiesta, Focus, to budoucí Mondeo) Když k tomu přidám ceny, které nejsou zrovna nejnižší, tak těžko vidím důvod ke koupi některého z nových Fordů. Ještě že pořád máte v nabídce Mondeo III a S-Max/Galaxy. Bojím se, že to jsou na dlouhou dobu poslední dobré Fordy...
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, design interiéru Fiesty a Focuse jako laciný opravdu nevnímám ba právě naopak ... ale samozřejmně to každý můžeme vnímat jinak a díky pestré nabídce na trhu si každý může vybrat značku, která co do kvality interiéru bude vyhovovat jeho náročným požadavkům.
Webster
Dobrý den,
jaký vůz využíváte pro soukromé účely?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Momentálně nový Ford Tourneo Custom, potřebuji prostor..
Honza
Dobrý den. Pověst Fordu o poruchách elektroniky jsou známé, mohl by jste nám říct, jak se zlepšila kvalita a poruchovost aut? Měl jsem Ford Focus a po 35 000km my vyhořel alternátor, odešly lambda sondy a řídící jednotka. Problémy s Alternátorem mělo hodně známých, jednalo se o Mondeo a Focus. Vaše auta se moc líbí, ale odrazuje mně poruchovost elektroniky a to není levná záležitost. Děkuji za odpověď
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nechci obhajovat něco s čím máte osobní špatnou zkušenost, ale naše značka se dle mých informací (garanční, technické servisní informace a pod.) s většími potížemi uváděného charakteru nepotýká. Elektronika vašeho Focusu zřejmě zkolabovala kvůli zmíněné závadě alternátoru. Péči o kvalitu můžeme doložit novým programem prodlužování záruk nových aut a také návratem do záruky aut mladších 7 let s proběhem do 150tis.km. děkuji
George Autescu
Focus je z globálního pohledu pohledu vlastně docela úspěšné auto. V Evropě se mu však nedaří. Proč?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Je pravdou, že v Evropě byl trochu za očekáváním, ale s nástupem nových motorů Ecoboost se sitauce výrazně zlepšuje!
Josef
Vždy jsem si cenil mondeo pro jeho jízdní vlastnosti. S věkem jsem si chtěl pořídit něco vyššího - chtěl jsem tedy pro stejné vlastnosti kugu, ovšem lesklý a plastový design interiéru fordů posledních let mne odrazuje. I tolik sterilní interiér Škoda nebo VW mi přijde mnohme vkusnější a trvalejší. Plánuje ford konečně změnu interiéru?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, Mondeo je skvělé vozidlo ... Novou Kugu vám mohu opravdu doporučit, navštivte některého z našich obchodních partnerů a svezte se.. Kuga je skvělý vůz. Interiér : je to vždy otázka individuálního pocitu...Hezký den
marino
Dobry den čo hovoríte na konkurenciu od Fiatu na americkom trhu myslim Freemonta hlavne 500 a 500L je pre vas tato konkurencia ohrozujuca ?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobry den, Ford určitě žádnou značku nepodcenuje. Ford pokračuje ve své dlouhodobé strategii, která je velmi úspěšná globálně, což potvrzují i výsledky za minulý rok a velmi pozitivní výsledky 1.Q letošního roku.
Vojta Porkert
Vlastnim os obni auto Ford Ka a mam najeto 408 000 km bez jakehokoli zásahu do motoru.Možna by Vas to mohlo zajimat. Auto je z roku 1999. Možná by to mohlo zajímat vyrobce. Dekuji Porkert Vojtěch.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, díky za zajímavou informaci. O Fordech s vysokými kilometrovými výkony víme, v ČR například jezdí několik Transitů s nájezdem kolem jednoho milionu kilometrů. Ale "Káčko" s půlmilionem je pro nás novinkou. Budeme rádi, když se nám ozvete přes www.ford.cz.
Franta
Jako arogantní trotl vypadáte jenom na fotce nebo i ve skutečnosti?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Děkuji za dotaz, pokud se sektáme tak můžete posoudit...
Klapalíno
Dobrý den, plánuje Ford skutečného nástupce Fusionu? B-max je celkově trochu jinde, ale jde mi o cenu a trochu větší kufr než má B-max. Díky za odpověď
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nový Fusion se neplánuje, koukněte na C-MAXe.
Jirka
Dobrý den, je síť prodejců FORD v ČR dostatečně hustá nebo myslíte, že je stále prostor pro nové prodejce? Děkuji, mnoho zdaru!
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, určitý prostor určitě je, z kterého jste regionu?
Michal Borza
Kedy na Cesky trh pride do predaja "FORD ECOSPORT" (mestsky crossover).
Aka bude motorizacia.prevodovka ci bude pohon 4x4.
Dakujem za odpoved.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, představení modelu EcoSport připravujeme na rok 2014... Konkrétní motorizace není zatím určena, 4x4 se aktuálně u tohoto modelu neplánuje.. Hezký den
Bohdan
Že prý rybaříte. Jaký je váš největší úlovek? Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Rybařím velice rád, nejraději se věnuji lovu kaprů. Zatím mám osobák 18,5 kg tak doufám, že se letos dostanu přes 20 kg!
Magnetofon
Dobry den.

Co hovorite na zmluvu medzi EU a Koreou o bezcolnom obchode. Z Korei sa do EU rocne dovazaju statisice aut (Chevrolet, Hyundai, Kia) ale EU automobilky nepredaju/nevyvezu do Korei nic.

Nebolo by pre EU lepsie tuto dohodu zrusit a zaviest 25% cla na Korejske auta?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
ochrana evropského trhu by mohla v určitých parametrech Evropě pomoci. Ale nejsem na tuto oblast expert.
trespav@centrum.cz
Dobrý den, dovolím se zeptat, jak vidíte skutečnost, že Ford opustil motorspost - rally / a vše nechal na M-sportu - díky za to.../ v době, kdy do rally vstoupil VW a mlsně na WRC kouká Hundayi. ( P.S.Díky skutečnosti, že za Ford jezdil Roman Kresta jsem si koupil Focus).

Děkuji. tř
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, můj soukromý názor tady není rozhodující. O vystoupení z WRC rozhodlo za složité ekonomické situace na evropských trzích vedení Ford of Europe - a jistě dobře vědělo, co dělá. Nikde ale není psáno, že se modrý ovál do WRC nevrátí. Zatím držme palce Martinu Prokopovi. A díky za podporu!
Branislav Ilkovic
Rad by som sa opytal preco sa Ford vzdal 2.2 TDCI motora v novom Mondeu.

Podla mna je to skoda pretoze to bola vyhoda oproti konkurencii (VW).

Planuje sa nejaky silnejsi diesel ako 2,0l? 

Osobne by som v takom aute privital diesel s vykonom okolo 250k.


Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Obávám se, že nemáte úplně aktuální informaci. Motorizace 2,2TDCi nabízíme jak ve 163k tk ive 200k.Naše ceníky najdete na ford.cz.
Jiří Cejnar
Dobrý den,
v květnu 2012 jsme koupili u autorizovaného prodejce Ford Rašino v Brně nový F.Focus kombi (VIN WF0LXXGCBLCG83985). Součástí extra výbavy byl držák navigace na "A" sloupku a domontáž LED světel denního svícení. Po převzetí vozidla a následné montáži LED světel však nešla tato zprovoznit a časem - po dokoupení (opět u Rašino) přechodového kusu k navigaci Garmin se ukázala konzola jako nefunkční - bez proudu. Autorizovaný servis F.Rašino si s tím evidentně neví rady - údajně může být vada v příslušném kabelovém svazku. Můžete mi prosím poradit. Děkuji za odpověď. J.Cejnar, 608235627, jcejnar@centrum.cz
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Určitě, budeme vás kontaktovat...
Jiří
Dobrý den,

nedávno jsem zachytil v tisku článek, že Ford chce do připravovaného Mondea pro Evropu montovat nový třívalec Ecoboost o objemu 1,5l. Bude se montovat i do jiných modelú značky?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano, máte pravdu. Pokud se týká ostatních modelů, je to výhledově pravděpodobné... hezký den
Bedřich
Dobrý den, měl jsem možnost vyzkoušet nový motor 1.0 EcoBoost a musím říct - kloubouk dolů!! V blízké době budu kupovat Focus nebo C-MAX, ale EcoBoost bude jasnou volbou. :o) 
ČÍM TO JE, že tak malý motůrek dokáže být tak silný, pružný a zároveň tichý?? (navíc spotřeba 6,1 při dynamické jízdě mě také mile překvapila!)
Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, předně jsem rád za Vaše pozitivní hodnocení, více dotazů bývá opačného charakteru ;-) Motory EcoBoost jsou turbobenziny s přímým vstřikem paliva, které dnes prožívají podobný boom, jako v 90.letech turbodiesely. "Zázrak" tedy spočívá v turbodmychadlu a exaktním řízení směsi. Formule 1 bude mít v příští sezoně také turbobrnziny...;-))) díky,JL
Jiří Dobeš
Dobrý den. Na jaký výkon jede nyní továrna v Genku vyrábějící stávající Mondea? Kolik aut se tam nyní vyrábí? Jaká je nyní dodací lhůta na Mondeo zadané nově do výroby? Jaký vliv má sociální napětí mezi zaměstnanci závodu a subdodavatelů na kvalitu vyráběné produkce? Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, po určitých problémech nyní továrna najíždí na plánovaný výkon ä v květnu se dostaneme na standardní dodací lhůty, tj 3 měsíce od zadání auta do výroby. Letos se vyrobí cca 200 tis aut.
iudex
Dobrý deň, zaujímalo by ma, prečo je Focus ST v Čechách výrazne drahší, ako v okolitých krajinách (Nemecko, Slovensko, Poľsko).
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Cena Focusu ST je na českém trhu nastavena s ohledem na konkurenci, kvalitu, jizdní vlastnosti a technologie, které vůz nabízí.
madbrain
Dobrý den,mám dotaz ohledně absence Mondea 4.generace na Autosalonu Brno 2013,letošní ročník jsem navštívil zejména kvůli tomuto vozu a to co následovalo lze nazvat "studenou spchou"...slečna v informacích si to ode mne pěkně "slízla"navíc její informovanost bych označil jako naprosto nedostatečnou,měla naučenou svou frázi ,kterou neustále opakovala,konkrétní odpověd jsem z ní nedostal,zajímalo by mne,proč na této akci Mondeo chybělo,když např.v Ženevě jeho představení proběhlo.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, vystavovali jsme modely, které aktuálně prodáváme, neb chceme zákazníkům představit vozy, které jsou prodejně dostupné. Nové Mondeo je plánované v roce 2014 ... takže až za rok.
Petr
Dobrý den, kdy se dočáme čístého elektromobilu od Fordu (na českém nebo alespoň na evropském trhu)? Z jakého modelu vyjde. Prozraďte nějaké podrobnosti. Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, letos v Evropě představujeme Focus BEV (elektro, ale v ČR jsme to odsunuli na 2014 z důvodu malé poptávky.
miro
zdravim.... co novy s-max.... aktualny co pouzivam je z roku 2008, a chcelo by to vymenu... nutne vsak potrebujem nieco, co je 4x4, nieje SUV, a je velke ako s-max, a je v automate...
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, v budoucí platfomě se s 4x4 počítá, časově po uvedení nového Mondea, tedy konec 2014.
PetrAT
Dobrý den, měl bych dotaz k záručním opravám Fordu
Vozidlo bylo zakoupeno u autorizovaného prodejce
V průběhu záruky se opakovaně vyskytly 3 závady
Ale vždy byly "smeteny ze stolu" a nebo odstraněny tak, že se problém po několika měsících znova opakoval
Jakmile vozidlu ale skončila záruka, tak nebyl problém závady odstranit, ale samozřejmě opravu už musel uhradit majitel vozidla 
Proto se ptám proč Ford takto přistupuje k řešení závad ?
Mají prodejci nařízeno šetřit na záručních opravách a uhrát všechno až do doby kdy skončí záruka ?
Ještě doplním, že jedna ze závad byla po více než 3 letech potíží uznána a řešena kulancí Fordu . Ale před tím bylo nutné zaplatit pozáruční opravu , která problém jen oddálila , ale nevyřešila
Říká se Fordem tam, vlakem zpátky. Skoro se nám to vyplnilo, když nás auto málem nechalo na dovolené a museli jsme v zahraničí nechat auto opravit.

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, mrzí mě, že máte takové zkušenosti. Každému zákazníkovi se snažime vyjít maximálně vstříc a zaruční opravy řešit s maximální prioritou. Rádi váš připad prověříme, kontaktujte nás prosím na www.ford.cz. Děkuji
Kubík
Dobrý den. Mám Focus II a jsem velmi spokojen s podvozkem a spotřebou (s reznutím spodku auta a odhlučněním motoru již méně). Chtěl jsem teď opět jít do Focusu Combi, ale strašně se mi příčí ten divný předek auta (u HB i zadek) a dle mého názoru nepovedený vnitřek. Je v dohledu Facelift (nemyslím ve stylu "nové" Fiesty) - jsem ochoten čekat do podzimu.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, facelift modelu Focus není oficiálně termínově potvrzen, ale pracuje se na něm a budete věříme příjemně překvapen. Vedle Focusu máme ale i jiné modely, Mondeo, Cmax a novou Kugu.. Je možné že vás osloví, pokud je vyzkoušíte ... Přeji hezký den
Petr Košik
Majitel FORD GALAXY 2,2 TDCI Titanium, r.v. 2010 - jednoznacne nejlepsi auto v segmentu na trhu. 
A ted ta horsi zprava - mam prodluzenou 3.letou zaruku FORD PROTECT. Cely 3. rok se mne servisy Fordu (vyjma AMB na Orechu, kde jsou uzasni) snazi presvedcit, ze zadnou zaruku nemam. Vsechny faktury za nefunkcni zavirani dvirek, rozbitou klimu (vc. novych naplni) a pod. platim jen proto abych si mohl auto, ktere potrebuji odvezt. Sam jsem si musel dohledat, ze zaruku opravdu mam, pockal jsem az mi v servisu potvrdi (ano s omluvou, ke cti servisu), ze to nevedeli. Kdyz jsem si postezoval dalsim majitelum Fordu, potvrdili mi uplne stejne problemy.
Proč má FORD (resp. některé servisy) problém s potvrzením záruky? Servisy tvrdi, ze FORD jim neuznava zaruky a oni je pak plati ze sveho. Jak mám postupovat s neopravnene fakturovanymi polozkami (zaplacenymi), ktere spadaji do zaruky FORD PROTECT?
Dekuji.
Petr

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, kontaktuje nás prosím na www.ford.cz, váš případ prověříme. Děkuji
Imac3
Dobrý den, 

Chtěl jsem se zeptat jestli do evropy dorazí Ford Focus ST Tanner Foust Edition .... 

Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zatím to není v plánu.
Juraj
Dobrý deň.
Chcel by som sa opýtať, kedy dorazí na európsky trh nová generácia Mondea a aké budú novinky v oblasti motorizácie. Počíta s benzínovým trojvalcom 1,5 aj pre európsky trh?
Ďakujem
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nové Mondeo předpokládáma na našem v roce 2014. Motor 1,5l máme potvrzen .. Hezký den
Maara
Dobrý den, pane Laube, zajímalo by mě, zda máte nějaké alespoň trochu hodnotné vysvětlení pro fakt, že mnohé zájemce o fordy odrazuje od koupě materiálově velmi podprůměrné zpracování interiéru. 
Tuto výtku je přitom možné vzít napříč modelovými řadami. U Fiesty by snad člověk nebyl tak překvapený, ale u nového Focusu nebo Mondea je to skutečně zarážející.
Pracujete s podněty tohoto druhu (od veřejnosti, ale i od novinářů) směrem k německé centrále Fordu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, v poslední době Ford velice dbá na zpětnou vazbu od zákazníků a design interiéru je založen právě na těchto informacích. Máme reakce i zcela opačné, takže pravda bude někde uprostřed. Zpětná vazba od našich je samozřejmě do naší centrály dodávána.
Petr
Dobrý den,
byť technologie pokročila, přesto zákony fyziky platí.. S jakou živostností se nyní uvažuje u malolitrážních motorů typu 1.2 l

děkuji P.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, firma Ford s konstrukcí 1.2L (máte zřejmě na mysli HTP) nemá žádné zkušenosti. Naše globální technologie EcoBoost zahrnuje různé konstrukce od 1.0L(3válec) do 3.5L(6válec), které testujeme po celé zeměkouli. Americký provozní test "EcoBoost torture" na youtube opravdu stojí za shlédnutí! děkuji
Petas
Neni NOVA KUGA předražena.Podivejte se na konkurenci.Daleko lepši ceny.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Cenu nastavujeme tak, abychom byli konkurenceschopní na českém trhu a reakce zákazníků a našich autorizovaných partnerů jsou dobré. Takže zlevňování nechystáme.
Vladimír Brož
Dobrý den
Proč je třetí generace focusu (mého oblíbenéhoho)takový propadák.
Cena už klesla na rozumnou míru, ale ted design se asi moc nepovedl, co?
Jak se jeví nový motor 1,0 ecoboost se spolehlivostí?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Pokud považujete titul Nejprodávnější vůz na světě v roce 2012 za propadák...? Jsme přesvědčeni, že Focus ještě neřekl své poslední slovo, co se statistik týče! K dotazu spolehlivosti motoru EcoBoost - nemějte obavy, jak jsem již psal dříve, motor prošel nadstandartními zátěžovými testy a obstál na výbornou! I reakce našich novinářů jsou výtečné.
Nikolaj
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, na voze se mi projevila závada, servis vůz opravil za několik tisíc, vyměnil několik dílů, ale závadu neodstranil. Takže vlastně nic neopravil. Původní díly nechce namontovat zpět a nutí mně k zaplacení dílů nových včetně práce. Co říkáte na přístup Vašeho autorizovaného servisu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Kontaktujte nás prosím na www.ford.cz, váš případ prověříme a najdeme řešení
Ales S.
Kdy dorazi do CR Ford Mondeo 4x4 TDCi ...?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Můžete se na tento vůz těšit ve druhé polovině roku 2014.
Lukáš
Dobrý den, 
chtěl bych se zeptat, jestli 2.0 TDCI je dobrý motor. Chtěl bych si koupit Ford Mondeo s touto motorizací.
Dále by mě zajímalo, jaké jsou klady a zápory motoru, popřípadě jeho silná a slabá stránka oproti jiným motorům.
Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, motor 2,0TDCi patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu co si můžete do Mondea pořídit. Nechci tvrdit, že nemá slabé stránky, ale osobně jsem na žádné nenarazil. Doporučuji navštívit některého z našich autorizovaných partnerů a vůz vyzkoušet. Je to ale nejprodávanější motor .. Hezký den
Jiří
Dobrý den, 
zajímá mě spíš taková marketingová otázka... když se podívám na Vaše modely, tak vidím, že se snažíte aby vypadaly podobně. Včetně Transitu, jehož maska je taky podobná osobním vozům Ford... Nebylo by pro zákazníka lepší, aby dostal vždy něco odlišného? Mě pak připadá že se ty auta liší jen několika cm navíc a trochou výbavy - celá modelová řada mi splývá.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, design je vždycky věcí subjektivního pohledu. Ford se snaží o to, aby všechny jeho modely na první pohled ukazovaly svou příslušnost k rodině moderého oválu - a tedy k moderním technologigím, nízkým provozním nákladům a výborným jízdním vlastnostem. Na design nového Transitu Custom máme zatím ale spíše pozitivní ohlasy.
Mark Daniel
Dobrý deň,
Čím si vysvetľujete problémy v českej dealerskej sieti a nutnosť zachraňovať niektoré jej časti, keď je Ford jednou z najpredávanejších značiek na českom trhu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nevím jaké problémy máte na mysli, spolu s poklesem trhu a prodeje/servisu je samozřejmě tlak na efektivitu a aktivitu našich partnerů větší než v minulosti. Jedinou cestou je přizpůsobit se současné době,lepší to nebude!
milan
bude nástupce fusionu.děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jako nástupce Fusionu lze vnímat B-MAX, jiný obdobný model se neplánuje. Případně koukněte na C-MAX.
Vladimír
Dobrý den,
pane řediteli kontrolujete kvalitu servisů v ČR a je někde k dispozici jejich pořadí? Jezdím většinou do tzv. autorizovaných servisů (praha), ale kvalita i ceny se dost liší.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano pravidelně je kontrolujeme v několika úrovních, od pravidelných návštěv našich techniků až po pravidelné audity. Jejich pořadí podle kvality nezveřejňujme.
Peter
Pán riaditeľ,
mnoho ľudí má nedôveru k maloobjemovým prepĺňaným motorom. (Nie je to môj prípad.) Ford vsadil na najnižší objem spomedzi konkurencie v nižšej strednej triede. (Ford 1,0 EcoBoost- VW 1,2 TSI - Renault 1,2 Tce). Treba sa obávať spoľahlivosti týchto motorov? Viete podložiť spoľahlivosť EcoBoostu 1,0 nejakou štatistikou poruchovosti? (Nové technológie mávajú detské choroby, ktoré je treba postupne vychytať.)
Ďakujem za odpoveď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, před chvilkou jsem na podobnou otázku odpovídal, tedy abych nezdržoval opakováním: FordEcoboost jsou globální technologie a odpověď na spolehlivost/životnost omrkněte na youtube "EcoBoost torture"...stojí to za to...;-).děkuji
Claud
Dobrý den.Plánujetze u nové generace S-Maxu automatickou převodovku kombinovanou s pohonem 4x4.Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano tyto plány v této kombinaci existují v souvislosti s novou podvozkovou platformou ....
Michal083
Přijde mi, že Focus vždy jednoznačně patřil do pomyslné svaté trojice nižší střední třídy. Teď ale, jakoby se hlavně Golfu mimořádně vzdálil. Malý kufr, interiér, jízdní vlastnosti už taky nepatří na špičku, kvalita plastů a dílenské zpracování také pokulhává. Počítáte s novou generací s návratem mezi špičku? A nehrozí u nové generace Focusu podobné zpoždění jako v případě Mondea?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Máte pravdu, Focus byl dlouhodobě etalonem C-segmentu. V ČR se nám nový Focus nedaří prodávat dle našich představ, v Evropě jako celku je to významně lepší. Titul nejprodávanějšího auta na světě také o něčem hovoří, takže veřím že se nám to podaří i tady. O zpždění nic nevím, vše jde podle plánu.
Honza
Co říkáte na až poněkud zarážející podobnost přídě nového focusu a fiesty s designem všech modelů Aston Martin? Po pravdě když jsem viděl prvně novou fiestu myslel jsem si že jde o nějaký nový ecoúlet angličanů
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nám se ten design líbí a zdá se, že zákazníkům také. Připomínám, že Ford Fiesta byl za rok 2012 druhým absolutně nejprodávanějším modelem na evropském trhu a Focus je dokonce nejprodávanějším vozem světa. Jestli se ten design líbí kolegům v Aston Martinu, na to byste se musel zeptat jich:-).
Kurk
Dobrý den, zajímalo by mne proč vlastníkům Fordu zasíláte voucher na sezónní prohlídku zdarma s odkazem na seznam partnerů, kteří tuto prohlídku mají provádět a kteří, když je oslovíte, vám oznámí, že o toto nemají zájem (Auto HALLE) a posílají klienta od čerta k čertu ?? Vlastním Focuse, do budoucna si chci koupit Mondeo nebo S-Max, ale přístup prodejců/servisů mě dost zklamal a svou volbu budu hodně zvažovat... Díky a hezký den.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, vaše zkušenost mě mrzí, budeme tohoto smluvního dealera v této záležitosti kontaktovat. Chcete-li můžete nás kontaktovat na www.ford.cz, rádi se s vámi spojíme...
KajaCZE
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy do nového Focusu dorazí 8mi palcový diplej navigace, který mají vozy pro USA. A ještě bych se chtěl zeptat, kdy dorazí do Čech (Evropy) nové Mondeo. Děkuji moc za odpověď. Karel
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, 8mi palcový displej zatím v nabídce pro Evropu nefiguruje a minimálně do roku 2015 nebude.Mondeo dorazí na český trh ve druhé polovině r.2014.
Bejura
Jak jste spokojeni s prodeji B-Maxu? Proč všude uvádíte kufr 304 litrů, když dle meření ADAC je to 345 litrů (při spodní poloha přepážky)? Ubírá Vám to zákazníky. Plánuje se B-Max i s "B" sloupkem a "normálními" dveřmi vzádu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, aktuální prodeje odpovídají naším ambicím ohledně tohoto modelu, ale vždy je samozřejmě co vylepšovat. Ohledně objemu kufru - tyto detaily nemám v malíčku, předám kolegům. B-MAX je unikátní model a konstrukční změny se neplánují.
pkacerik
Dobry den,
chcem sa spýtať, kedy sa zacne predavat nove mondeo. A preco sa s predajom zacne az tak neskoro v europe.

Dakujem
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nové MOndeo předpokládáme uvést na trh v roce 2014, druhá polovina. Načasování je dáno přesunem výroby do Španělska ... Hezký den
Libor Valenta
Dobry den , chtel bych se zeptat jestli chystate nejaky sportovni naftovy hothatch po vzoru Golfa GTD , Octavie RS atd , nemam na mysli pouze obycejny model s nejakym paketem , ale auto s vykonem kolem 200koni 

dekuji za odpoved
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, 200koňové vznětové motory už máme, ale bohužel žádný sportovní model v turbodieselu není na obzoru. Naše cesta je nyní ve znamení supersportovních turbobenzinů FordEcoBoost...;-) děkuji
Petr P
Dobrý den,jsou v pánu vozy Ford s pohonem 4x4? Pokud ano tak jaké (nepočítam Ranger ten je jasný)?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, líbil by se vám třeba Ford Kuga? S pohonem 4 x 4 se ale předběžně počítá i pro některé velké osobní i užitkové modely. Na bližší informace je však dnes ještě trochu brzy...
Toník z Prahy
Vážený pane řediteli,
upřímně Vám gratuluji k takovéto kariéře (poctivě se vypracovat z ničeho). Ptám se na následující: 
Z jakého důvodu bych si měl koupit Ford, nikoli Hyundai či Škodu (které jsou u nás vyráběny) a tyto automobilky zaměstnávají tisíce pracovníků, které bychom jinak museli platit jako nezaměstnané ze společných daní. Kvalitativní parametry nechávám v tuto chvíli stranou, protože pokud mají dnes obecně automobilky stejné dodavatele, tak kvalita bude velice podobná; stejně tak i aroganci a neúctu k vlastním pracovníků panující na nejvyšších postech v obou těchto automobilek. 
Neuvažuje Ford, že by začal vyrábět automobily v ČR (nebo aspoň odebírat více od zdejších dodavatelů) či jinak podpořil zaměstnanost občanů? 
Děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám i Fordu spoustu úspěchů.
S pozdravem 
Toník

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, Ford výrobu v ČR neplánuje, ale málo se hovoří o tom, že Ford díky silné síti dodavatelů do výroby Ford zajišťuje práci cca 10,000 lidem v ČR. A proč si koupit Ford? DObré a bezpečné auto za dobrou cenu pro ty, kdo se chtějí odlišit od domácích výrobců.
Mark Daniel
Je pravda, že v súčasnosti vlastní Ford iba 3% v Mazde? Ak áno, bude sa v budúcnosti tento podiel znižovať? A prečo vlastne Ford znižuje podiel v úspešnej automobilke?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano, je to pravda. Tyto stategické záležitosti spadají do kompetence našich kolegů v USA. My se plně soustředujeme na prodejní a marketingovou podporu značky Ford v Čechách.
Pes5
Chceme nové MONDEO!!! Kdy bude?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Bude v druhé polovině roku 2014. Díky za vaši přízeň!
Mark Daniel
Viete, dokedy zostane Alan Mullaly vo funkcii CEO koncernu Ford?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Přesné zprávy nemám, ale vím, že se již aktivně hledá jeho nástupce.
Mark Daniel
Môžete podrobnejšie popísať príčiny opakovaného odkladania nástupu nového Mondea na európsky trh?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, odklad je dán přesunem výroby do Španělska a uzavřením současné výroby v Belgii... Hezký den
Valmet
Nelíbí se mi a nejsem sám - přední tvar světlometů u Fordu Focusu. Předešlá řada byla líbivější. 
Celkově design fordu jde do kytek.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jak už jsem mnohokrát říkal: design je věc individuálního náhledu, s tím nic neuděláme a váš názor vám brát nechceme. Na druhé straně musím připomenout, že více než milion lidí, kteří si nový Focus loni po celém světě koupili, jsou s jeho designem patrně spokojeni....
O. Bartoš
Dobrý den pane Laube, až donedávna fungoval na českém trhu gentlemen agreement. Podpásovky Hyundaie jste ale očividně pocítili i Vy a nejvíce Váš Focus. Není na čase spojit se s ostatními slušnými značkami a začít proti neférovým praktikám party pana Vošického nějak aktivně bojovat? Děkuji za odpověď!
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nerad komentuji naši konkurenci, opravdu máme svých starostí dost a věnujeme se jim naplno. Děuji.
Mark Daniel
Aký osud podľa vášho názoru čaká v najbližších desiatich rokoch model F 150 alebo Explorer? Vymiznú do tej doby osemvalce?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Oba modely rozhodně mezi dinosaury neptří...Ford Explorer se letos začal vyrábět v Rusku (ve spolupráci se spol. Ford Sollers)a poptávka po něm začíná být obrovská! F150 patří v USA k legendám a k nejprodávanějším malým truckům...na důchod se opravdu nechystá!
Roman
Dobrý den, jaká bude cena Tournea Connect v prodloužené 7-místné verzi (alespoň relativně k jiným modelům, např. S-Max/Galaxy) a bude v něm kombinace diesel + automat? Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, cenu na Tourneo Connect ještě nemohu zveřejnit, ale cena bude atraktivní (ke zmíněným modelům). Kombinace automat a diesel se v první fázi nechystá.
Mark Daniel
Ak dovolíte, môžem sa Vás opýtať, akými automobilmi jazdíte súkromne a či je naozaj možné v takejto funkcii stíhať plnohodnotne hrať za Mladú Boleslav v hokeji?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, uvedená informace nebyla přesná, hraji v Mladé Boleslavi, ale ne za ligové mužstvo. Na to bych opravdu neměl..
František
Dobrý den, rád bych věděl kdy se na náš trh konečně dostane nová generace Fordu Mondeo. Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nové Mondeo je plánováno na 2. polovinu roku 2014. Odložení je důsledkem přesunu výroby do Španělska.
Pavel Š.
Dobrý den, jsem spokojeným majitelem Fordu Focus II. Nedávno jsem se byl podívat na současný model Focusu a ten mne velmi zklamal vnitřním prostorem a přečudlíkovanou nesourodou palubní deskou. Vůbe jsem se v tomto voze necítil jako doma. Obecně prodeje Focusu v ČR klesají, což přičítám výše popsanému i konkurenci. Hodláte s tím do budoucna něco dělat? Ačkoliv jinak spokojený zákazník Fordu se budu muset zřejmě poohlédnout jinde. Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jsem rád, že jste s námi spokojeni. Nový Focus : co zákazník, to jiný náhled a hodnocení. Interiéry se mění a pochopitelně reagují na požadavky doby a zákazníků. S novým Focusem se člověk musí svést a opravdu vyzkoušet.. Jinak doporučuji i Ford Cmax a nebo novou Kugu... Věřím, že dobře zvolíte pro vaše potřeby a přeji hezký den...
Mark Daniel
Dočkáme sa sériovej realizácie modelu na základe konceptu Ford Evos?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Designové prvky konceptu Evos najdete ve všech našich modelech. Je to ztělesnění našeho designového jazyka Ford. Sledujte na podzim akci Ford Go Further a uvidíte, že Evos se prolíná v modelové budoucnosti Fordu stále více.
Martin
Mam Transit roku 2004 a je na prach shnilý.Rád bych věděl, proč Renault Trafic mého kamaráda za stejného roku neví co koroze je. A pomalu nastává čas výměny vozu a nový transit costum se mi opravdu líbí, ale mám strach ,že situace s korozí se bude opakovat a opět jako před 9 lety mě v autosalonu přesvědčují, že tento model již korodovat nebude. To mi tenrád pěkně lhali a ani se při tom nestyděli. Tak prosím okopírovat antikorozní ochranu od renaultu a nikdo se už nebude posmívat fordu, že hnije už na prospektu.Když něco neumim no tak to okoukám tam kde to umějí.Moje otázka je zda i v 21 století budou vozy Ford stále korodovat rychleji než ostatní značky a zda si mohu klidně koupit znova tranzita bez obav ,že se to bude opakovat.
Děkuji za odpověď 
Zatím stále Fordař Martin.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nemusíte mít v tomto směru žádně obavy - u nového Ford Transit a Ford Custom byla protikorozní ochrana podstatně vylepšena - navíc dáváme záruku na prorezivění 12 let. Děkuji
kostitch
Dobry den, pane rediteli,
koupil jsem si Ford Focus C-Max r.v. 2005.
Do 115 000km jsem nemel temer zadny problem, behem dalsich 40 000km me stal vuz na opravach pres 100 000Kc. Chtel jsem se Vas zeptat, proc jsou Vase vozy konstrukcne tak spatne provedene, ze se dle meho nazoru brzy kazi a ze dily, ktere na bezny vuz stoji do 400Kc (napr. termostat), stoji na Vase modely kolem 5000Kc a bude-li Ford pracovat na spolehlivosti svych vozu nebo se spokoji se stavem, ze Ford vydrzi cca 100 000km a pak se rozpada.
Dekuji za odpoved a preji Vam pekny den.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, Vaše neblahá zkušenost nás sice může mrzet, ale nejsem z tohoto místa schopen posoudit její pravý původ. Naše vozy však oficielní statistiky mezi "konstrukčně špatné" rozhodně nezařazují. Podobně je to s cenami - srovnání cen ND s konkurencí vyznívá pro Ford dlouhodobě příznivě. Otázku "životnosti" jsem před chvílí diskutoval s jiným účastníkem - majitelem Fordu Ka se 480tis.km na tachometru - dle jeho vlastních slov "bez zásahu". děkuji, také přeji všechno dobré
PACIS
Dobrý den,
je už určené datum začátku prodeje nového Mondea v Evropě? Jaká bude zhruba cena základního modelu u nás v ČR? Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, datum zahájení prodeje zatím není přesně stanoven, plán je v druhé polovině roku 2014. Ceny zatím nelze sdělit, dá se předpokládat stejná cenová hladina jako stávající Mondeo.
Mark Daniel
Ako reagoval Ford na úspech Fushionu v Česku? Bol tento úspech naozaj ojedinelý, pretože nový B-MAX ani Kuga podľa môjho názoru miera na úplne inú cieľovú skupinu klientov. Neplánuje Ford priameho nástupcu tohto modelu?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Úspěch Ford Fusion v ČR byl opravdu unikátní, nikde jinde v Evropě se takto výborně neprodával. Byl to pro nás takový malý zázrak, který se podařčí relaizovat jednou za čas a jsem za to rádi. Bylo to pro nás opravdu něco navíc.. Takový nástupce se nedá naplánovat, spíše se snažíme učit prodávat celou modelovou řadu, kterou neustále rozšiřujeme.
Tomáš Chytil
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když už Fort bohužel opustil 6-ti válcové motory, neplánuje koncern návrat Lincolnu na evropský trh? Myslím si,že stále je tu vělká skupina lidí, kteří preferují radost z jízdy, zvuku motoru bez přídavných repro a jsou odpůrci pidimotorů nahoněných turbem. Myslím, že je škoda, že se z "obyčejných" aut vytrácí 6tiválce a zůstávájí vyhrazené pouze pro "prémiové" vozy..
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zřejmě jste vyznavačem teorie "objem ničím nenahradíš". Rozumím vám, velkoobjemové motory mají opravdu něco do sebe. Ford - a nejen on - ale musí respektovat evropskou legislativu. A nadruhou stranu, to že vyvíjíme řadu motorů EcoBoost, už přineslo mnoho inovativních technických řešení a patentů, které by se jinak třeba vůbec neobjevily. Zkuste se ale třeba někdy svést s focusem ST (2.0 EcoBoost, 250 koní, nádherný hutný zvuk), třeba trochu změníte názor:-)
Mark Daniel
Čo si myslíte o súčasnom dizajnovom jazyku Fordu v Európe? Nepôsobí podľa vás trošku nezrelo v porovnaní s ostatnou európskou konkurenciou? Aké sú ohlasy zákazníkov na zmenu oproti predchádzajúcim dizajnovým štýlom?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ford je automobilka s globální strategií a tomu je podřízen i vývoj a design nšich modelů.
David Legwand
Dobrý den, měl bych dotaz, zda Ford plánuje někdy v budoucnu návrat mezi vozy vyšší třídy, tím mám na mysli přímého nástupce takové legendy jako je Ford Scorpio.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
neplánujeme, ale s novým Mondeem budeme cílit i do vyšší třídy, zatím nemohu více prozradit.
Šárka Ticháčková
Prosím můžete mi nastínit jakou vyjímečnou akční cenu můžu očekávat u prodejce při příležitosti Dnů otevřených fordů? Mám zájem o Ford Mondeo se specifikací výbavy do výroby, nikoliv akční nabídku dle ceníku. Můžu očekávat cenu nižší, jak v ceníku základních cen platném od 15. 4. 2013, případně o kolik? Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, je radost číst, že máte zajem o Ford Mondeo, skvělá volba. Každá nabídka je individuální a naši obchodní partneři vám určitě půjdou vstříc. Během DOF doporučuji zaměřit pozornost na produktz Ford Credit, což je naše dceřinná finanční skupina, ti mají skutečně co nabídnout ... Přeji dobrou volbu a mějte se hezky.
Martin
Ako dlho sa prosím vyrábajú náhradné diely na jednotlivé modely Ford po úplnom ukončení ich výroby alebo po nástupe nového modelu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, min. doba výroby náhradní dílů je upravena legislativou EU, myslím, že po ukončení výroby je zde 5-ti letá povinnost výrobce - Ford však náhradní díly zajišťuje podstatně déle a to 10 a více let.
dmen
Pozdravujem Vás, prečo Ford spolupracuje s PSA pri výrobe dieslovych motorov? Nedokáže to lepšie sám, alebo v spolupráci s nemeckým výrobcom? Alebo je to len vecou financii...Ďakujem za odpoveď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, spolupráce s PSA byla v jisté fázi výhodná pro obě strany. Tato fáze však je u konce - a Ford nadále své vznětové motory vyvíjí už vlastní silou.
Mark Daniel
Existujú plány na vstup firmy Lincoln do Európy?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nyní se značka Lincoln plně soustředuje na trhy v USA a Asii. Pokud nastane čas pro Evropu, budeme veřejnost včas informovat.
pavel
Prosí odpověď : Filtr pevných částic – DPF - hodně techniků a samozřejmě řidičů by uvítali kontrolku stavu fitru a probíhající automatické regenerace, aby ji pokud m,ožno nepřerušili tolikrát, než je zdrávo tj. dokud to jede :-) Ford servis by se tak vyhnul nuceným refeneracím nepojídných Kug, C-maxů atd. Co s tímto problémem ? VW už měl kvůli tomiuto problému i soudní pře. PS: jinak jsem s Ford naftou spokojen.

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, problematice DPF věnuje Ford maximální pozornost. Proto jsme téměř 100% přešli na technologii vDPF, která vstřikuje palivo přímo před katalytický "zapalovač" ve výfukovém potrubí, čímž není ohroženo zdařilé dokončení regenerace. Tím pádem i význam kontrolky DPF (byla u Transitů a FordKa) u našich turbodieselů zaniká. děkuji
Michal
Dobrý den
můžu se zeptat kdy chystáte facelift modelu Focus?A jáká je vlajková loď značky Ford?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, facelift modelu Ford Focus není v tuto chvíli časově potvrzen, byť víme, že se na něm pracuje. Vlajková loď? Skromně vám nabídnu 3 lodě: Ford Mondeo, Ford S max a Galaxy. Stejná podvozková platforma, úžasné využití ... Hezký den..
Pavel
Dobry den, mam 3 dotazy zmeni se v prubehu tohoto roku system dovazeni a uvadeni spise neuvadeni modelu novych modelu ny cesky trh. Napr. nove Mondeo a dalsi. Cele to pusobi dokud se nevyproda vse stare nic noveho neni v nabidce.

Dale prosim o vysvetleni velkeho cenoveho skoku mezi novym Ford Focus s motory Duratec versus Ecoboost. Pricemz, dle tech parametru je Ecoboost vlastne Duratec pouze s turbem a primym vstrikem. 

A konecne nehorazná cena Ford Focus ST v CR, argument o rozdilu ve vybave mezi CR a ostatni se mi moc nezda to by kozené calouneni muselo byz z norka nebo cincily.

Dekuji a preji hezky den
Pavel
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano, nové Mondeo se opozdilo a ostatní modely se uvádí na evropské trhy dle plánu. Ecoboost je zcela nový motor nové generace, který s duratecem nemá nic společného. Ford do vývoje tohoto hospodárného motoru s větším výkonem hodně investoval, tudíž jeho výrobní cena je větší. Cena Focusu ST odpovídá poptávce na českém trhu, cena se také odvíjí od velikého zájmu v Evropě.
Petr Vojta
Chystáte se nabídnout nadstandardní záruky jako má třeba Kia, Hyundai nebo teď i Renault?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nabízíme rozšířenou 5-letou záruku FordProtect a 12-ti letou záruku na prorezivení karoserie. Je důležité zmínit, že naše záruky mají minimální množství různých vyjímek jak pro podnikatele, tak pro fyzické osoby - vice informací najdete na www.fordservice.cz. O jiných zárukách v tomto smyslu zatím neuvažujeme.
Roman82cz
Dobrý den. Proč má Mondeo zpoždění ? A kdy bude na české trhu k dostání ? Co způsobilo zpoždění ? Předem děkuji a přeji příjemný den
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Představení nového Mondea předpokládáme v druhé polovině roku 2014. Zpoždění je ovlivněno zejména přesumen výroby z Belgie do Španělska.. Také mějte hezký den.
Peto02
1. Co si myslite, co je dovodom, ze sa novy Ford Focus nepredava tak dobre ako jeho prva generacia? Je to dizajnom, horsou kvalitou alebo vacsou konkurenciou?

2. Aky je zatial najvacsi najazd kilometrov, ktory ste zaznamenali s motormi Ecoboost? Vydrzi podla Vas sucasny motor 1.0 Ecoboost rovnako ako klasicka atmosfericka 1.6-tka, s ktorou nieje problem najazdit 300.000 km?

3. Kedy pride Ford s ponukou hybridneho vozidla do Europy?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ford Focus se stal nejprodávanějším vozem na světě za rok 2012, takže o zaostávání nemůže být řeč. Motor EcoBoost prošel zátěžovými testy n 250000 km a obstál. Vstup do segmntu hybridních vozidel Ford v Evropě vážně zvažujeme pro rok 2015.
Dragoun
Slyšel jsem, že nová Kuga už nemá Haldex ale něco jednoduššího? Je to pravda?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Je to tak, Kuga používá vlastní, "fordovský" systém, vyvinutý v USA. A podle nás funguje skvěle. Domluvte si u našeho partnera testovací jízdu a přesvščdte se.
Jarda
Zdravím, mám problém s velkými MPV Ford.
Zjistil jsem u prodejce ,že nenabízíte ani u S-maxe ani u Galaxy rezervu?
Není možné ji připlatit??
Loni jsem měl dva defekty..oprava nemožná!
Naštestí má VW Touran plnohodnotné rezervní kolo.
Výměna byla otázka 10 minut.
Auto bez rezervy logicky nechci.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, bohužel, nemohu než souhlasit! Auta "bez rezervy" jsou dnes celoevropským trendem. Samozřejmostí je sada pro opravu pneumatik, která však nezachrání vše. Doporučuji ze zkušenosti vzít sebou na delší cestu náhradní kolo z 2. sady (léto/zima). děkuji
Žlababa
Jaký automobil Ford považujete za historicky nejpovedenější nebo jaký byste chtěl mýt v garáži? Bude nový Mustang zachovávat tradiční vzhled, nebo tak jakoby "zevropští"?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
za nejpovedenější model považuji Ford Mustang, to je ikona značky Ford a také Ford T, kterým to vše valstně začalo. V garáži mám momentálně nové Tourneo Custom a neměnil bych.. Nový Mustang si svoji tvář zachová..
Mark Daniel
Už ste mi na moju otázku ohľadom Fordu Evos odpovedal, ale myslel som to inak. Plánuje sa nejaký športový model, iný než Mustang? A vychádzal by z modelu Evos alebo tento koncept naozaj slúži iba demoštráciu nového dizajnového smeru firmy?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Mustang zatím zůstává vlajkovou lodí Fordu v segmentu Muscle cars.
Arese
Ještě ani jednou jsme na českých silnicích neviděl nový Ford Focus s karoserií sedan. Prodali jste v ČR vůbec nějaký?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano pár kusů jsme prodali, ale Focus sedan naše zákazníky historicky opravdu neoslovuje. Nevadí, máme další verze karoserie.
michal
Dobrý den pane řediteli, asi mi stejně odpovíte ,,Mustang'' ale i tak se musím zeptat - jaké je auto Vašich snů?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Mustang považuji za opravdovou ikonu značky Ford! Auto mých snů vlastně nemám, nechávám si rád zdát o jiných věcech...Děkuji.
Petr Vojta
Pane řediteli, děkuji za velmi rychlou odpověď, rozhovor je opravdu online! Ta rozšířená záruka je ale za příplatek, zatímco značky, které jsem jmenoval, ji nabízí zdarma. Nebude aspoň nějaká akce "prodloužená záruka zdarma"? Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Prodlouženou záruku dostanete během tohoto víkendu (Den otevřených Fordů) zdarma ke každému novému zakoupenému vozu - více informací vám poskytou naši autorizovaní partneři.
Martin
U nové Kugy v testech byla kritizována vysoká spotřeba naftového dvoulitru..
Bude lepší motor nebo co plánujete?
Např. Mazda řešením Skyactive Ford předběhla o roky...
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
bohužel, o spotřebách je možno diskutovat, ale poměnných je přespříliš (viz moje odpověď na obdobný dotaz). Turbodiesely v novém Fordu Kuga jsou nejvyšším vývojovým stupněm spolupráce s konstruktéry od PSA! Naše vlastní konstrukce se více zabývá systémy FordEcoBoost. děkuji
Cheetos
Dobrý den, chtěl bych se zeptat v čem je Ford lepší než třeba Hyundai a Kia. Vždy totiž Ford patřil mezi první 3.první nejprodávanější značky na českém trhu. A teď se před něj dostal Hyundai. proto mne zajímá proč koupit Ford a ne Hyundai, který je levnější. Je sice pravda, že co se týče motorů, je např: Fiesta lepší než I20
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, každá značka je v něčem lepší, v něčem horší. Ford je americká značka s dlouhou tradicí a mnoha úspěchy. Naše modely mají vynikající jízdní vlastnosti, jsou hravé, snadno ovladatelné, mají skvělý design. A mají duši!
Jirka
Dobrý den, jaký smysl má představit v roce 2011 auto, které se bude prodávat možná v roce 2014? Kdy bude nové mondeo?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Nové Mondeo předpokládáme uvést na náš trh v druhé polovině roku 2014. Co dává smysl ? Bereme současnou evropskou situaci jako realitu a proto i posun v představení Mondea a přesun výroby z Belgie do Španělska jako fakt. Mějte hezký den.
Pat a Mat
Bude pro nové Mondeo silnější motor nez je EB 2,0 s 240 koniky?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Pate a Mate, zatím nemohu prozradit, ale motorizace bude dostatečná!
Arese
Slyšel jsem, že Ford neplánuje pokračovat ve spolupráci s Fiatem na výrobě svých minivozů (Ford Ka). Máte již nějaké informace, jakým směrem se bude Ford v tomto evropském segmentu ubírat? Dostane vůbec Káčko nástupce?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Zdravím, dokud to nebude oficiálně potvrzeno, je to pouze fáma. Z Ford of Europe zatím o nástupci "Káčka" nemáme žádné nové informace. Zatím se tedy stále vyrábí (ve spolupráci s Fiatem) a prodává to současné. O dalším vývoji v této věci budeme veřejnost včas informovat.
Honza
Dobrý den,
jaké máte pocity z letošního Autosalonu v Brně? Co říkáte na extrémně nízké zastoupení automobilek? Myslíte, že bude úpadek brněnského Autosalonu v příštích letech pokračovat? Děkuji, mnoho úspěchů.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, je opravdu škoda, že zastoupení značek bylo tak nízké, na druhou stranu jsme byli spokojeni s návštěvností, především v pátek a hlavně o víkendu tam byla doslova " hlava na hlavě". Také zájem o naše vozy byl obrovský, na B-MAX se stála prakticky pořád fronta a pozadu nezůstala ani Kuga, Transit, Custom i další naše modely. Jak to bude s autosalon v budoucnosti si netroufám odhadovat. I vám přeji hodně úspěchů, děkuji.
Arese
V novém Focusu mě šokovalo, jak se v něm doslova plýtvá místem. Přístrojová deska je hluboká snad metr, nesmírně široký středový tunel doslova utiskuje spolujezdcovy nohy... Toto už nelze omlouvat ani snahou o maximalizaci pasivní bezpečnosti. Jaký na to máte názor?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, máme i opačné reakce zákazníků, kdy interiér Focusu je vnímán velmi pozitivně. Já osobně to také nevnímám v tom duchu, jak uvádíte. Více jak milion prodaných Focusů ve světe svědčí o oblibě tohoto modelu.
Mikinik
rád bych se zeptal na nějaké vysvětlení okolo nového Mondea. Měl jsem Ford rád, koupil bych si asi nové Mondeo, ale jak to tak sleduju, asi si dřív koupím novou generaci Superba či Passata. Kdy opravdu bude? A co od něho očekáváte? Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Nové Mondeo předpokládáme uvést na náš trh v druhé polovině roku 2014. Nevím zda vydržíte s koupí na nové Mondeo, nákup musí odrážet hlavně vaše potřeby. Naše očekávání jsou reálná, teda že nové Mondeo bude úspěšné, plné technologií a výhod pro zákazníka / uživatele. Vím, že se rozhodnete správně, ať to již bude vůz ten či onen. Mějte hezký den.
Arese
Prodejní výsledky Fordu v Evropě (i v ČR) ukazují, že nová globální strategie (zejména pak design) se Evropanům příliš nezamlouvá. Nemáte nějaké signály, že by Ford pro evropské trhy přece jen v budoucnu nabídl nějaké alespoň dílčí designové modifikace svých vozů (+ kvalitnější interiéry), čímž by výrazněji vyšel vstříc evropskému vkusu a nárokům?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dle reakcí zákazníků se design Fordů více líbí než obráceně. Designové modifikace samozřejmě probíhají a vývoj/design je prováděn na základě zpětné vazby a požadävků od zákazníků, takže věřím že i V8m se Ford bude líbit.
Ondřej
Dobrý den,
chci se zeptat, zda do budoucna počítáte s nasazením benzínových motorů V6 nebo R6. Vyřazení V6 v aktuální generaci Mondea byl pro mne důvod ke změně značky...
Tento krok nechápu, vždyť i Škoda má 3,6 V6...
Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Počet zákazníků, kteří jsou v dnešní době ochotni zaplatit a živit takto silný motor se počítá na kusy..a proto to pro nás není ekonomicky rentabilní. Nicméně zákazníci si mají možnost zakoupit naše motory 2,0 Ecoboost (200k či 240k)nebo také 2,2 TDCi (163k či 200k), které poskytují stejný požitek z jízdy. Pro ty největší fandy dynamické jízdy nabízíme vozy z řady Ford ST - Focus s 250k.
PetrS
Dobrý den,

jsem velký příznivce fordu jezdil a pak i řídil jsem postupně od 90 roku fiestu, sierru, scorpio, mondeo, escort a sierru cosworth, explorer kuga...

Mám dotaz dočkáme se u nás auta jako byla sierra či escort cosworth? - dnes tedy benzin, pořádná 4x4 a dvojspojky? Další dotaz vratí se k nám někdo velké SUV - explorer? Jak to vypadá s mustangem a v8?

Děkuji za odpvěď.

Petr
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, Vaše "forďáctví" nás těší a proto Vám opravdu rád sděluji, že: pro Evropu je v plánu nové Mondeo 4x4 s možným výhledem na ST(nepotvrzeno) a tzv."Ameriky" nás čekají v horizontu několika málo let...;-) děkuji
Pavel
Dobrý den,

jak je to s náběhem nového Mondea? Bude se případně řešit dovozem v USA v případě pozdějšího náběhu výroby v Evropě, a kdy bude dostupné?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, nové Mondeo uvedem v Evropě ve 2. pol. 2014 a do té doby se plně věnujeme podpoře stávajícího modelu, kterlý má stále velký potenciál.
Tono
Ake su predaje motora 1.0 EcoBoost vo Focusoch? Priplacaju si zakaznici za tento motor v porovnani s atmosferickou 1.6-kou? Ako sa javi tento motor z hladiska spolahlivosti. Neobjavuju sa u neho detske choroby, vidane u konkurencie?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Výborné, lepší, než se čekalo. Za poslední dva kvartály se v Evropě pro Focus s motorem 1.0 EcoBoost rozhodlo více než 30 procent zákazníků. O žádných potížích se životností zatím nevíme. Všechny EcoBoosty prošly před uvolněním do výroby skutečně drakonickými testy. Zadejte si třeba na youtube " EcoBoost Torture", to vaší otázku možná zodpoví.
Verny_2013
Dobry den,
Dlouhodobe jsem patril mezi priznivce fordu, zejmena focus 1, se kterzm jsem 3 roky jezdil bylo fakt skvele auto. focus 2 me designove trochu sklamal ale zvzkl jsem si. Ale nejnovejsi model je designove opravdu neskousnutelny obzvlast ten kydanec misto palubni desky a chaos tlacitek je strasny. Bude s tim ford neco delat? Valcuje vas nejen VW ale i Kia a Hyundai. Konzervativnejsi zakaznik si to auto proste koupit nemuze i kdyz technika je skvela.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, facelift nového Focusu zatím není časově určen, ale víme, že se na něm pracuje. Ve světě bylo v loňském prodáno více než milion kusů a Focus se tak stal nejprodávanejším modelem. Je to tedy otázka úhlu pohledu.
petr
Jakým vozem jezdíte Vy a případně Vaše manželka? Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
momentálně jezdím s novým Ford Tourneo Custom a moje manželka s C-Maxem Grand.
Vláďa
Dobrý den,

připravujete na webu nějaký online seznam skladových, předváděcích, importérských vozů? Konkurence to má a je to moc dobrý nástroj. Těžko se objíždí, obvolávají všichni prodejci po ČR.I mailem je náročnější informace zjistit. Měli jste tuším seznam výprodeje modelu Kuga, což byl/je dobrý krok. Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
ANO - intenzivně na tomto projektu pracujmeme a do konce roku uvidíte zásadní posun v prezentaci značky Ford v této oblasti.
Roman
Myslím, že jte plně neodpověděl na otázku, proč jsou ceny ND Ford tak drahé. U srovnatelných značek jsou i o 1/2 levnější. Proč, a co s tím hodláte dělat?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nemyslím si, že jsme dražší, záleží na tom, které díly budete porovnávat. Na druhou stranu s některým ND úplně spokojeni nejsme a jejich cenu brzo upravíme.
Petr Novák
Dobrý den, 
dokážete odhadnout (nebo to dokonce přesně víte) kolik z vozidel FORD, která jsou v ČR prodaná jako nová nakonec skončí v zahraničí? 
Díky za férovou odpověď. 
PN
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, loni to bylo cca 25% našeho objemu.
lexa
Bude Ford v dohledné době ( to je cca do konce roku 2014 ) vyrábět kabriolet ?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, pro Evropu není v plánu.
YOYO
ako prebieha spolupráca s firmou Peugeot v oblasti dieselových motorov ?
 Napr. Duratorq
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Splolupráce s PSA byla výhodná pro obě strany, teď už ale pokračovat nebude, další vývoj dieselových motorů již Ford zvládá vlastní silou.
Tomáš Hájek
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat proč není v Evropě oficiálně prodáván Ford Explorer?
Myslím že za něj Ford nemá jinou alternativu.

Děkuji

Hájek

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, doplňuji předchozí odpověď na podobný dotaz: "Ameriky" budeme dovážet v horizontu pár let, přičemž můžete počítat také s "pořádnými OFF-Roady"...;-) děkuji
Mark Daniel
Aké sú hlavné dôvody toho, že majú automobilky problémy odstrániť nadbytočné kapacity fabrík?
Ako veľkou prekážkou sú odbory pri zefektívňovaní respektíve uzatváraní fabrík?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
hlavním důvodem je vyšší výrobní kapacita, než aktuální poptávka. Trh v Evropě poklesl z 18 mil. na současných 13,8 a to je hlavní důvod. S odbory se vyjednává a FOrd je globálně respektuje..
trepa@seznam.cz
Proč jde desing Fordu od 10 k 5. Nový Focus je děs a hrůza a nová Fiesta ještě horší. Navím, kdo je za design odpovědný, ale nechtělo by to změmu ? Design prodává a proto jde Focus tak dolů..... pt
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den,víte, ohledně designu není nikdy možné dosáhnout jednotnou spokojenost. Ford byl vždy v oblasti designu průkopníkem a nevázal se na konzervativní řešení. Jsme s dobou a pokud by cokoliv "neladilo" reagujeme .. Děkuji a mějte se fajn.
Mark Daniel
Aký je celosvetový úspech B-Maxu? Čítal som, že kvôli slabému dopytu znížil Ford produkciu o polovicu. Je možné už hodnotiť úspech tejto modelovej rady a odhadnúť, aká je pravdepodobnosť, že dostane nástupcu?
A ako je medzi zákazníkmi prijímaná absencia B-stĺpiku?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Celoevropsky je B-MAX mírně za našim očekáváním, nicméně je potřeba zdůraznit, že tento vůz i nadále má svoje nezaměnitelné místo na trhu. B-MAX je ceněn pro svoji variabilitu a hlavně pro svůj neomezený nástupní prostor, což ocenují rodiny s dětmi a starší lidé. Inovce lidé ocení až časem...a čas B-MAXu ješte přijde. I v Čechách!
griso
Dobrý den,
mám otázku na odlehčenou. Také se zabývám lovem trofejních kaprů a zajímal by mne Váš dosavadní rekord, Děkuji, Griso
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zatím mám osobák 18,5 kg a doufám, že to letos posunu výše nad 20kg!
Arnošt
Dobrý den pane řediteli, už jste představili nové Mondeo, tak kdy bude nový S Max nebo Galaxy? A hlavně kdy se začne prodávat? Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jak víte, S-MAX a Galaxy sdílí s Mondeem důležité technické komponenty. To znamená, nejdřív musí přijít na trh Mondeo a až poté ta "empévéčka". Ale i současný S-MAX a Galaxy si prodejně vedou velmi dobře, někdy jich dokonce nemáme dost, abychom zájem uspokojili.
Pavel
Zdravím,
docela by mě zajímalo, který model Fordu je váš oblíbený (u mě je to Everest) a který "typ případně závidíte konkurenci".
Díky za odpověď
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Pro mě je ikonou Mustang a konkurenci žádný model ani nezávidím ... raději si nechávát zdát o zcela jiných věcech.
Seva
Dovolím si ještě jeden dotaz, a to sice týkající se Mondea. Kdy bude uvedena nová generace modelu Mondeo (která již byla uvedena na americký a částečně asijský trh) na evropský, resp. český trh?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Nové Mondeo předpokládáme uvést na náš trh v druhé polovině roku 2014. Mějte hezký den.
Kuba
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kdy se bude v česku nebo aspoň v Evropě prodávat Mondeo 4 x 4? 

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, na přesný časový údaj je te´d ještě brzo. Ale myslím, že se dočkáte - a my s vámi :-).
Mrakoplas
Dobrý den. Vidím, že moji první otázku jste decentně vynechal, Takže se zeptám jinak. Před Fordem jsem vlastnil Renault a za čtyři roky mě dvakrát kontaktovali ohledně mé spokojenosti s jejich servisní sítí. Ford Focus II. vlastním již šestý rok, za tu dobu jsem vystřídal tři značkové servisy a není to žádná sláva. Nemyslíte, že za zhoršením prodejů Fordu může být i (ne)kvalita servisní sítě?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
V tom případě se omlouvám! Kvalita servisní sítě je opravdu alfou a omegou našeho obchodu a máme neustále co zlepšovat! Na druhé straně dle našich provnávání se s konkurencí nemohu říci, že bychom byli horší. transparetní a kvalitní služby pro naše zákazníky jsou klíčem k úspěchu do budoucna.
Čupakabra
Dobrý den, na kdy plánujete zahájení prodeje nového Mondea? Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Nové Mondeo předpokládáme uvést na náš trh v druhé polovině roku 2014. Mějte fajn den.
hr
dobrý den, aký je Váš názor na predaj anglických automobiliek a Volva? nie je ich škoda? dakujem
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
škoda jich je, ale vzhledem k situaci, v jaké se Ford před lety nacházel, bylo nezbytné se plně věnovat pouze na hlavní značku Ford. Současnost ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí.
emil35
kdy bude nový mondeo
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Nové Mondeo : aktuální plán je druhá polovina roku 2014. Mějte hezký den.
Tom.cz
Proč nemá Ford propojenou evropskou databázi o servisovaných vozidlech a podporuje tím nepřímo podvody se stáčením tachometrů?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, současné problémy se stáčením najetých kilometrů nás jako výrobce vozidel opravdu trápí a věřte, že i na svazu dovozců automobilů SDA toto téma řešíme mj. i se státní správou. Celoevropská databáze je určitě dobrý nápad, ale na druhou stranu mi nikdy nedokážeme, ani nemůžeme donutit majitele vozidel, nebo všechny servisy, aby data do takové databáze zadávaly. Nicméně máme interní záruční a diagnostické systémy a pokud se na nás obrátíte, nebo náš autorizovaný servis s vozidlem navštívíte, rádi zjistíme co se dá...www.ford.cz, nebo www.fordservice.cz
Jan
Dobrý den, proč nemáte pro motor 1.0 a 1.6 EcoBoost u modelu Focus a Grand C-MAX možnost příplatku za 6st. PowerShift. O naftu s automatem nemám zájem. Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano tuto variantu opravdu nenabízíme a pokud vím není dostupná ani na jiných evropských trzích. Plánuje se varianta 1.0 EcoBoost v PoweShiftem pro Fiestu.
mirekxy
Dobrý den. Mám čtvrtým rokem F. Fusion a zajímá mě, jestli Ford v nejbližší době toto v ČR velmi úspěšné auto nahradí nějakým podobným - tj. vyšší karoserie, skvělý do města i na nezpevněnou komunikaci a v neposlední řadě i celkem přijatelná cena. Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, Fusion byl takový český fenomén. Snad nikde na světě se v poměru k ostatním modelům neprodával tak dobře jako u nás. Jste s ním, doufám, spokojen? Úplně přímý nástupce teď vlastně není, ale potenciální zájemci o Fusion se často rozhodnou pro Fiestu nebo pro "bezsloupkový" B-MAX. A zajímavý pro ně bude i nový EcoSport, který se u nás za nějaký čas také objeví.
Peto S.
Dobry den,
sucasny generalny riaditel Hyundai pre CR obvinil na tomto mieste Ford, ze si umelo navysuje predaje osobnych aut preregistrovavanim vo viacerych krajinach. Pocul som o tom z viacerych zdrojov. Mohli by ste sa prosim k tomu vyjadrit? Dakujem, pekny den

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, já naše úspěchy či neúspěchy přiřazuji pouze nám a dodržuji nepsané pravidlo - konkurence se médiích nehaní. Děkuji.
TomK
Proč jsou ve vašem aktuálním ceníku vozy Focus s nftovými motory ve varinatě kombi o cca 100000 Kč dražší než hatchback ve stejné motorizaci?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Oddělili jsme naši Fleetovou nabídku od retailové. Více infomací a atraktivní konkrétní nabídku na Ford Focus vám rádi připraví naši prodejci Ford.
Samted
Co nový S-max? Kdy bude?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, v průběhu roku 2015 ...
Kurk
Pro odlehčení : Kolik máte úderů za minutu? Nebo "datlujete" jedním až pěti prsty?? A odpovídáte sám nebo máte sebou bandu chlápků co odpovídají Vaším jménem? (dle úvodního videa soudím to druhé) :) Hezký den
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Na vojně jsem sloužil u radistů a umím psát všemi prsty celkem rychle... Samozřejmě mám tu své kolegy na případné konzultace, všechny údaje nemám v hlavě, snížím se opovídat věcně, pokud je to jen trochu v mých silách..
Stanislav Vodák
Dobrý den, mám druhého Forda a opět izolace na elektrických kabelech je nevyhovující, tenká, ztvrdlá, křehká. Dráty se olupují. Již vím proč je na vrakovištích tolik ohořelých Fordů. U FoFo 2003 se mi oloupaly a přelomily kabely, co vedou do pátých dveří. Moje otázka:
je výrobce seznámen s kvalitou elektroinstalace a šetří na ní,
nebo o problému neví. Děkuji za odpověď.
Ještě připomenu, že izolace kabelu z doby Š MBX1000 je dnes po 45 letech v použitelném stavu-pružná a mechanicky pevná.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, obecně položená otázka elektroinstalace je v dnešní době velice ožehavá ne jen v automobilovém průmyslu. Souhlasím s Vámi, že připojovací kabel na vysavač Elektrolux z 1. 1/2 minulého století slouží podnes. Souvisí to s ekologií. Izolační materiály jsou vyráběny technologiemi vstřícnými k životnímu prostředí (bez PVC, ftalátů atd.). Případné selhání izolace za specifických okolností může být právě jakousi "ekologickou daní".děkuji
Polický Jan
28.6.to bude 3roky co mám vůz FORD C MAX.Po 10měsících provozu začaly vrzat plasty ve dveřích.Toto vrzání bylo již 5-6krát opravováno.Auto jezdí potichu max.3měsíce.Mám najeto pouze 26000km a připadám si jak v žebřináku.Myslím si že za 411000kč bych měl mít kvalitnější výrobek.Už nevím jak dál,zda odstoupit od kupní smlouvy,žádat vrácení části peněz,nebo to řešit soudně.Proto mě zajímá Váš názor co se závadou,která sice nebrání provozu vozidla,ale je zřejmě neodstranitelná dělat.Budu čekat na Vaši odpověd.Děkuji Polický.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den pane Polický, kontaktujte nás prosím zde https://www.fordservice.cz/napiste-nam/, určitě váš případ posoudíme a najdeme řešení. Děkuji
Tono
Chcem sa opytat na prepad predaja Fordu v EU. Cim si to vysvetlujete? Niektorym znackam predaje stupaju, inym zasa klesaju iba pomaly. Predaval Ford hlavne na, v sucasnosti, problemovych trhoch - juzna EU?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Aoo, jsou regiony kde se prodeje nových aut výrazně propadly a to včetně Fordu. Ekonomickou stagnaci neumíme zastavit ani jsme ji nezpůsobili, jedinou možností je na tyto změny aktivně reagovat a investovat do budoucnosti, což děláme. Naším cílem je pstupně prodeje Ford v Evropě navyšovat, což se daří.
Jakub Srb
Dobrý den, bude někdy Ford nabízet větší úhlopříčku navigací než má do teď? Například ve focusu a ve fordu Kuga, který je poměrně nově faceliftovaný, dostane zákazník i když si vybere nejvyšší model navigace tak malou obrazovku (myslím něco okolo 3" (palců), což je hodně málo vzhledem ke konkurenci. Přitom americká verze stejného auta Ford Escape má okolo 7-8". Proč to nejde v Evropě ? Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, odpověděl jste si vlastně sám...;-) Máte pravdu, nová technologie FORD SYNC začala být montována v Evropě ve své 1.generaci. Amerika již používá SYNC 2, který se brzy objeví ve všech globálních modelech. děkuji
Mark Daniel
Nemyslíte si, že Ford šetrí na kvalite použitých materiálov v interiéry? Môj osobný dojem, že použité plasty v interiéry ako aj celkové poňatie prístrojovej dosky vyzerá u konkurentov od Škody alebo Volkswagenu hodnotnejšie ako u Fiesty či B-Maxu.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jsme převědčeni že nešetříme. Použité materiály a jejich výběr je důkladný proces, jehož součástí jsou i zákazníci. Ford má úplně jiný koncept přístrojových desek ve srovnání se značkami, které uvádíte. Je to věc individuálního vnímání... a pořád se zlepšujeme :) Přeji hezký den.
Arese
Velice se mi líbí designová studie sedanu Ford Escort, který nyní Ford vystavuje na autosalónu v Číně - proti designu nového Focusu je to učiněný balzám pro oči! Máte nějaký zprávy, že by se toto auto mohlo v budoucnu dostat i do Evropy?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nám se líbí také, ale od designové studie k sériové výrobě to vždycky ještě nějaký čas trvá. Je ale možné, že se některé prvky z této studie už brzy objeví na jiných modelech. Nový Escort není pro Evropu primárně určen, kdyby se tu ale měl objevit, budeme veřejnost samozřejmě včas informovat.
Antonín
Hezký den přeji,

Rád bych se zeptal co bylo motivem současného cenového snížení vozů Ford v ČR a kdy bude fungovat na webu ford.cz konfigurátor Mondea a Focusu. Dotaz položen 18.4.2013.

děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Antoníne, reagujeme na kroky konkurence, ktará pokračuje ve snižování cen (je to asi logická reakce na stále klesající prodeje).. V brzké době chystáme vylepšení našich webových stránek knfigurátor bude také nový, bude to letos.
Atlis
Dobry den, kedy planuje Ford Europe uviest do Focusov automaticku prevodovku Powershift pre benzinove motory 1.6 Ecoboost? Volvo ich uz pre V40/S60 ponuka uz dlhsi cas.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zatím nemáme žádný časový plán na uvedení této varianty na trh.
Viktor
Kdy se bude v Evropě (v ČR) prodávat homologovaný Ford Explorer.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
opravdu nevím určitě do roku 2015 uvedeme americké SUV, více nemohu prozradit.
Antonín
Dobrý den,

Chystáte nějaké novinky pro český trh ? Nové modely, či motory ? Můžete prozradit něco navíc co se nedočteme v mediích ?

děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Před veřejností nic netajíme a průběžně média informujeme a našich četných novinkách. Sledujte n podzim naši akci Ford Go Further, kde odhalíme další novinky pro Evropu.
MH
Bude mat Ford konkurenta pre VW Tuareg?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, ano plánuje se představení modelu Edge, pravděpodobně během roku 2015.
Jirka
Dobrý den,
Na objednané mondeo jsem čekal kvůli stávce skoro o 3 měsíce déle. Jak je možné, že výrobce nezajistí expedici jinak a prodejci reagují jen slovy "asi, možná, mělo by ... atd."?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, situace byla opravdu komplikovaná a věřte, že to zkrátka nešlo. Ford vnímá své zákazníky a víme, že zpoždění nebylo žádnému z nich příjemné a to ani nám, pochopitelně. Informace, které jsme mohli poskytnout a které byly dostupné jsme komunikovali tím nejlepším možným způsobem. Přeji hezký den a děkuji za dotaz.
tagheuer
Dobrý den, po pročítání otázek a odpodědí, ohledně servisů. Jelikož chápu, že je těžké o něčem dealery přesvědčit, nestálo by vám za to, vzhledem k zákazníkům, opravdu uveřejnit seznam servisů dle kvality jejich práce atd. (jak dle ročních kontrol tak dle Customer Satisfaction Indexu). Přeci jen by to mohlo dealery přesvědčit, že se sebou mají něco dělat. A nebo je ten problém v komunikaci poprodejní služby x servisy? Co vy na to?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, máte pravdu, že zveřejňování autorizovaných servisů podle indexu spokojenosti zákazníků by bylo motivační. Zatím to není téma dne, ale nevylučuji, že k tomu jednou nedojde. Ohledně komunikace - té není nikdy dost a je potřeba se neustále zlepšovat. Děkuji
Tono
Kedy mozeme ocakavat facelift Focusu?
Bude mat dalsia generacia nezavysle zavesenie zadnej napravy?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, Focus byl modelově obnoven před 2 lety, tak že FaceLift určitě přijde!...ale zatím nevíme kdy...;-) Zadní náprava ControlBlade (produkt vývoje FORD, který postupně kopíruje konkurence) s nezávislým zavěšením a pasivním řízením zadních kol je využívána ve všech našich modelových řadách od Focusu po Kugu. Žádné překvapení ve stylu "návratu ke klice" neplánujeme...;-))) děkuji
Bedřich Šlupička
Dobrý den, kdy se začne v ČR prodávat nové Mondeo a bude v ČR oficiálně v prodeji nová generace Fordu Mustang (pokud ano, s jakými motory)?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, prodej nového Mondea je plánován na 2. polovinu roku 2014, Mustang pak během 2015. Motorizace Mustanga zatím není zcela finální.
Svobodnik
Pane řediteli, dlouho a pečlivě sleduji vývoj prodejů v ČR. Doslechl jsem se, že min 60% vykázaných registrací exportujete mimo ČR?! Přesto jsou výsledky prodejů pro "modrý ovál", jak to říci, katastrofální! Co chystáte, abyste se opět dostali alespoň do TOP 3?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, exporty byly v našem případě cca 25% v roce 2012. Letos jsme s poklesem počítali, je to pro nás očekávaný stav po 5ti letech v pozici dovozce č. 1. JHak v Evropě ta v ČR se věnujeme závádění změn a inovací, které nám pomohou v návratu na špici v ČR...
Palo
Mame firemnu car policy nastavenu podla emisii a motory 2.0 TDCi (Mondeo, S-Max) sa tam, zial, nezmestia (konkurencia VW group, Merc, BMW... ano).
Nemieni s tym Ford nieco robit? Dak.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Potrebovali bychom konkretni udaje. Z našich statistik a emisních parametrů totiž vyplývá pravý opak. Ford v emisich patří k těm více ekologickým.
Marek
Dobrý deň, 

Chcem sa spýtať či sa Ford plánuje vrátiť do WRC? Ďakujem
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
bohužel v dohledné době neplánuje..
LIK
Musím Vám oponovat v tvrzení že požitek jízdy s motorem 2,0 Ecoboost je stejný jako s V6. Právě řešíme náhradu dosluhujícího auta. Čekal jsem na nové Mondeo kombi 4 x 4 s V6, příp. V6 TD, ale ... Nabídka těchto vozů na našem trhu je malá a Ford ji zcela opustil. Pošilhával jsem i po S-maxu, ale ten nemá 4 x 4 a nabídka motorů je bohužel téměř stejná jako v aktuálním Mondeu. Lze v tomto směru očekávat změnu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nechci se hádat, ale viděl jste výkonové charakteristiky toho motoru? Třeba výhodný průběh točivého momentu už od nízkých otáček? Pohon 4x4 můžeme očekávat s příští generací těchto vozů. A motor TDCi 2.2. / 200 k by vám třeba v S-MAXu nestačil?
Mrakoplas
V tom případě si neodpustím rýpnutí. Myslím, že vaše srovnání je celkem irelevantní. Podstatná jsou srovnání nás zákazníků a jak vidím, nejen z tohoto rozhovoru, nejsem sám kdo vaším servisem není právě nadšen. Nechtělo by to přísnější kontrolu vašich partnerů a změnu srovnávací metodiky?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, určitě, naše metodika kontroly a sledování kvality prováděných oprav není statický a neměnný proces, ale podléhá neustálemu zdokonalování. Budeme to vylepšovat. Děkuji
DIM
Nové Mondeo bude na Českém trhu opravdu až za rok a půl ? Nebojíte se, že už půjde o morálně zastaralý model ?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
nebojím, je to svělé auto a možná k námn přijde už jako první facelift!
sir
Lincoln značka Fordu:
- nebude se zde oficialne dovazet?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Jak jme již psali, Lincoln se zatím zaměřuje na trhy v USA a Asii, až přijde čas pro Evropu, budeme první, kdo to naší veřejnosti sdělí. Dříve než v roce 2015 to s velkou pravděpodobností nebude.
Petr Kolda
Pane Laube zdravim Vas a preji vse nej,
soucasne Mondeo je bez diskuze povedene auto, ale predpokladam, ze nejsem sam, kdo nechape krok Fordu s odsunutim prodeje noveho Mondea v Evrope. Proc treba nezkusili soubezny prodej obou verzi a tim padem overeni si zajmu o novy a drazsi typ? Vzdyt soucasne Mondeo prodavate za takove ceny a zaruky, ze uz musi byt prodelecne... Myslim, ze je to velka skoda a ostuda, vzdyt ve statech to auto bude pristi rok pomalu pred modernizaci. Diky za objasneni.. Petr

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den pane Koldo, jsem rád, že stejně jako my chápete současné Mondeo jako povedené. Odsun představení nového Mondea je způsoben přesunem výroby z Belgie do Španělska. Souběh výroby, a není to špatný nápad, tedy nebyl součastí tohoto plánu, ale byla to výroba jako taková. Není to ostuda. Je to reálná reakce na celkovou ekonomickou situaci v Evropě a obecnou nadvýrobu v tomto odvětví, která v Evropě existuje. Jestli je to škoda? Možná ano, možná ne... čas ukáže. Jedno čínské přísloví říká : "... každý mrak má svůj stříbrný okraj .. " Mějte hezký den.
Janus
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda bude opět Ford preferovat kvalitu, praktičnost a trvanlivost nad povrchním designem. Jako velmi spokojený uživatel 1. generace Focusu, jsem byl hluboce zklamán aktuálním Focusem, který je jen technicky ošizenou designovou bublinou a nikoliv nejlepším vozem své kategorie. Ford tak pro mě přestává být jednou z posledních technicky solidních značek. Děkuji Honza
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
To je mi líto, pravdou je, že 1. generace Focus se líbíla hodně a je to stále atraktivní auto! My zde v ČR design a vývoj tolik neovlivníme, na druhé straně Ford Focus je neprodávanější auto na světe (vice jak 1 mil. prodaných aut)!?
PetrAT
Dobrý den, opakovaně se zde objevil poznatek se špatným přístupem servisu
Proč tedy Ford v době záruky nechce uznávat závady a snaží se je uhrát jako pozáruční a tedy placenou zákazníkem ?
Jedná se o prokázané problémy
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, opravu se nesnažíme cokoli někam uhrávat. Máte-li takový poznatek, nebo osobní zkušenost, prosím kontaktujte nás zde https://www.fordservice.cz/napiste-nam/
Arese
Na novém Mondeu, které se do Evropy teprve chystá, se mi nezamlouvá elektrická parkovací brzda. Bude možné si toto auto koupit také s klasickou mechanickou parkovací brzdou?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Opravdu teď nevím, prosím pošlete mi svůj dotaz na ford.cz/kontaktujte nás. Děkuji.
FilipAU
Je produkce jednoho modelu pro celý svět přínosná pro CZ trh?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nevím jaký model máte na mysli, odpovím ano.
Miroslav
Dobrý den,

Co pro vás znamená zpožděné uvedení Mondea, jak to hodláte zákazníkům kompenzovat ? 

díky
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, je to realita, kterou zkrátka respektujeme. Možná to přinese výhody, které dnes ještě nevidíme. Ale je jasné, že mít na trhu nový produkt, a zejména Ford Mondeo, je pro hodně zákazníků velkým přáním. Které se ale má již naplnit v druhé polovině roku 2014. Kompenyace rešíme individuálně a citlive. mějte hezký den...
Mondeo
Dobry den, prečo do súčasného Mondea 2,2 diesel je montovany motor od PSA? A nie napr. od nemeckého výrobcu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, Ford má nastavenu obchodní politiku tak, aby svým zákazníkům poskytoval optimální poměr "cena/výkon". Proto se na vývoji technologií, které si nevyvíjí tradičně sám (v tomto případě turbodiesely), podílí ve společných projektech s nejrenomovanějšími specialisty. Pro Galaxy 1996-2007 byla taková úmluva s VW, pro ostatní modely s PSA. Myslíte, že pe Peugeot "špatný dieselař"?...;-))) děkuji
Mark Daniel
Písali ste, že meškanie uvedenia nového Mondea súvisí s presunom výroby z Belgicka do Španielska. Ale je to naozaj tak jednoduché? Nespomínam si totiž na prípad, že by automobilka meškala s uvedením tak dôležitého automobilu ako pred Ford model Mondeo je. Vy áno? Nestala sa nejaká neočakávaná udalosť, ktorá toto spôsobila.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ne, jiná událost nenastala, jedná se opravdu o strategické rozhodnutí o postupném uzavření továrny v Genku. To je celé.
Mikule M.
Dobrý den pane Laube. Zajímalo by mě, zda společnost FORD přemýšlí o pohonu 4x4 u sportovních edicí aut(ST, RS). A mohl bych znát Váš osobní názor na downsizing? Mějte se a dělejte Vaše auta tak dobře jako doteď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Děkujeme a vážíme i vaší pozitivní nálady vůči Fordu. Vozy řady ST a RS jsou nastaveny na přední pohon a jejich dynamika a jízdní vlastnosti tím nijak netrpí. 4x4 znamená těžší vozidlo, které "negativně" ovlivnují další související parametry jako spotřeba, výkon atd. Downsizing znamená budoucnost - a těší nás, že tady Ford udává směr!
Mark Daniel
Viete o tom, či existovali plány na konkurenta pre Volkswagen Touareg? A prečo Ford s takýmto autom doteraz neprišiel? Pýtam sa skôr na minulosť, keď sa ešte vyrábal Touareg I, predpokladám, že v budúcnosti túto úlohu do roku 2015 splnia americké SUV a OFF-ROAD-y.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
ANO...Ford Edge je jedním z nich a brzy jej v ČR představíme i my.
PP
Dobrý den,
kdy bude v ČR ke koupi nový S-Max/Galaxy, v jakém stádiu vývoje se nachází?
Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
po uvedení nového Mondea, což plánujeme v závěru roku 2014. První modely jsem již viděl a jsou moc pěkná.
Seva
Dobrý den, nedávno jsem viděl představený koncept Fordu legendárního jména Escort, který zřejmě bude směrovat proti konkurenci Peugeot 301 a Citroen Elysee, popřípadě Renaultu Fluence. Nezdá se Vám použití legendárního jména do tohoto segmentu trochu nepoměrné od Fordu, když nástupcem původního Escortu byl Focus, který se vývojem propracoval do střednní třídy? Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Zatím nemohu komentovat, nemám příslušné informace. Děkuji.
Robert
Dobrý den,

setkáváte se rovněž s názorem, že design nového focusu je zejména co se týče interiéru krokem zpět a škodí prodejním výsledkům tohoto modelu?
Já si to myslím a přiznávám, že když jsem při výběru vozu navštívil autosalon Ford a poprvé usedl do Focusu, tak jsem vel i rychle utekl...

Děkuji za odpověď
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, názorů na model Ford Focus je mnoho a není žádné tajemství, že názorové spektrum je široké.. Je to dobře a nebo špatně? Kromě Focusu máme v této kategorii i model Cmax a nový Ford Kuga... Zkuste některý z nich .. Mějte se fajn.
Martin
Dobrý den, můžu se Vás zeptat, jaký model z historie Fordu považujete za nejvíce inovativní a průkopnický? A jaký model Fordu se Vám nejvíce líbí ze současného portfolia? Děkuji, Martin
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, modelů, které se do historie zapsaly jako přelomové nebo revoluční, bychom u Fordu našli více. Ale tím nejdůležitějším byl nesporně Ford model T, vůz, který vlastně odstartoval pásovou výrobu.
rohYpnol
Nové Mondeo v nedohlednu, Focus III v globalizovaném pojetí ztratil mnoho ze své někdejší slávy, vnímáno z pohledu evropského zákazníka. Nástupce Fusionu kontroverzní B-Max, Eco Sport působí ryze neevropsky...
Tohle má být modelová řada, kterou chce Ford v Evropě zaujmout?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Na jednoduchou otazku, přímá odpověď : ano. Ne úplně se shoduji s temi přívlastky, které uvádíte, ale plně respektuji.. Třeba vás překvapíme. Mějte hezký den.
Peter
Dobrý deň pán riaditeľ,
neviem ako je to u vás v Čechách, ale u nás na Slovensku vidieť na cestách Focus aktuálnej generácie je poriadna rarita. Ako ste spokojný s predajom Focusu? V čom je podla Vás problém? (ak je to podobné ako na Slovensku) Malý batožinový priestor hatchbacku? Cena? Dizajn? Predsudky k trojvalcom? ...? Benzínové motory EcoBoost sú určite na úrovni.
S pozdravom Peter
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Absolutně nejsem spokojený, bývali jsme leader c-segmentu a dnes jsme hluboko dole. Je to kombinace Vámi uvedených parametrů. ALe věřím, že Ecoboost přinese změnu k lepšímu, začíná u nás velice získávat na oblibě, předsudky tu nejsou!
Pavel
Dobrý den,
jaké jsou celosvětově zkušenosti se spolehlivostí vozů vybavených novými motory ecoboost. Na amerických webech jsem četl něco o nečekané ztrátě výkonu během jízdy, která se opakuje. Dále pak taky něco o vybíjejících se akumulátorech při stání např. již dva dny. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Pavel
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, o EcoBoostech toho dnes již bylo napsáno mnoho, ale otázka vybíjení akumulátorů zpravidla nesouvisí se samotnou motorizací (a mnohdy ani s modelem, případně značkou vozidla), ale nejčastěji se SoftWarovým odladěním řízení spotřeby el.energie moderního automobilu. Případy o kterých víme jsou v řešení vývojářů a budou po odladění programů průběžně odstraňovány přeprogramováním palubní sítě. děkuji
tagheuer
Dobrý den ještě jednou, konkrétní dotaz, možná jsem jste již odpovídal, tak se případně omlouvám ... Nový budoucí S-max, 4x4, diesel, automat? Bude možná tato varianta? tedy pokud to není moc předčasný dotaz :)
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, v pořádku. Ano tato varianta bude reálná a je aktuálně naplánována. Co není konkrétní, tak to je termín, kdy by vás mohl tento model těšit v garáži. Nejdříve zvládneme uvedení nového Mondea v druhe polovině 2014 a následně se nechá předpokládat Smax... Hezký den.
Mark Daniel
Chcel by som sa Vás opýtať, aký je rozdiel medzi funkciami Martina Smitha a Chrisa Birda. Chris Bird je na oficiálnych stránkach Fordu uvádzaný ako Director Design, Ford of Europe, zatiaľ čo Martin Smith je uvádzaný ako Executive Design Director, Ford of Europe. Zaujímalo by, že aký má podľa Fordu zmysel mať obe tieto pozície, teda prečo nestačí jeden riaditeľ dizajnu.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Martin Smith a Chris Bird se velmi dobře doplňují a design nových v Fordů v poslední době je jejich společnýcm dílem (a jejich týmů,samozřejmě). Je zajímavé, že spolu oba pánové velmi dobře vycházejí - a Chris například některé ze svývh veteráů parkuje v Martinově garáži. Pokud jde o subordinanci, je Martin Smith Chrisovým nadřízeným.
trespav@post.cz
Chápu, že jsou automobilky soudruhy z Bruselu tlačeni k hrůze, které se jmenuje downsizing. Opravdu si myslíte, že Ecoboost ("dreicylinder") je lepší než atmosféra 1.6 nebo 1.8 16 V. Zkusil jste si tyto motory bezprostředně po sobě.....? (P.S. Odhlédněte prosím od žvástů jakoby rádo objektivních motoristických novinářů)
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano, mám osobní zkušenost, manželka teď vyměnila C-Max Grand 1,6 Duratec za stejné auto 1,0 Ecoboost a rozdíl je opravdu markantní! Auto je živější, jede lépe od spodu a umožnuje sportovní jizdu i jízdu na spotřebu. stejné rakce mám od našich zákazníků.
Petr
Dobry den, nemate pocit, ze Ford diky "prevratnemu designu" u modelu Focus a B-Max prisel o spoustu zakazniku? Vzdyt lide ocenovali konzervativni a prakticke tvary Focusu a Fusiona, kdyz se podivam ocima zakaznika co si koupil pred 3 lety Fusiona nebo Focuse na to, co mu v teto modelove rade nabizite nyni, tak jsem presvedcen, ze se poohledne jinde. Planuje Ford levne a prakticke auto na bazi Fusiona?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Možná máte i pravdu, ale Ford se dívá do budoucnosti, a naštěstí zbytek světa není tak konzervativní a tradicionalistický jako naše Evropa. Praktičnost B-MAXu si lidé musí osahat a zvyknout si na netradiční řešení a jakmile se tak stane, pak teprv lidé inovaci ocení. Ford má ve své paletě cenově široké a konkurenceschopné modely,z kterých si může vybrat každý.
Borec
Sparta, nebo Slavie?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Lepší fotbal!
Mrakoplas
Jak kontrolujete (kontrolujete-li je vůbec) vaše dealery a prodejce?
Stalo se mi, že jsem kamarádovi doporučil značkový servis Ford kde si nechal udělat předprodejní prohlídku ojetého vozu. Prohlásili, že vše je ok, ale při návštěvě jiného oficiálního servisu, hned zjistili stočené kilometry. Ještě dnes mne fackuje hanba když ho potkám. Hrozí vašim prodejcům a servisům za podobné jednání nějaký postih? Popřípadě jaký?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
ano kontrolujeme, viz. moje předchozí odpověď. Abychom mohli váš případ posoudit potřebujeme více informaci, kontaktujte nás prosím na www.ford.cz. Jinak stáčení kilometrů je bohužel nešvar, se kterým se snažíme bojovat, ale bohužel neexistuje jeden spolehlivý systém, kde by byly veškeré udaje o historii oprav. Mohu vás však alespoň odkázat na www.etis.ford.com, nebo na naši zakaznik@ford.cz
MICHAL BORZA
PRIDE NA CESKY TRH NOVY MOTOR EcoBoost 1.5 L?
AKE BUDU JEHO TECHNICKE PARAMETRE?
AKOU PREVODOVKOU SA BUDE KOMBINOVAT?

DAKUJEM ZA ODPOVED.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Na to je trochu brzo, teprve nedávno jsme oznámili, že tento motor budeme vyrábět. Protože se s ním ale počítá hned do několika modelů, existuje pravděpodobnost blízká jistotě, že se objeví i v ČR. Parametry ještě zveřejněny nebyly, počítá se ale s tím, že budou velmi blízké současnému agregátu EcoBoost 1.6
Bořek Stavitel
Dobrý den pane řediteli,
jsem velký fotbalový fanoušek, takže mě těší, že moje oblíbená značka FORD sponzoruje Ligu mistrů! 
Jaké máte v této spolupráci plány a chystáte nějaké akce, kterých by se mohli zúčastnit i Vaši zákazníci? 
Děkuji!
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano a nápodobně! To byly včera a předevčírem výsledky, 8:1 pro Německo... Nedávno skončila soutěž Kuga - drive to Wembley, kde jste mohl soutěžit o lístky pro celou rodinu a cestu s novou Kugou na finále LM do Londýna Wembley.. Chystáme další aktivity ohledně zápasu Super Cup, který se bude propvé konat v Praze (srpen).
Lukáš
new Focus/Fiesta RS ???
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Vzhledem ke stávjící recesi v Evropě nemůžeme nyní sdělit více, ale možná vás překvapíme!
Michal
Co u svých podřízených nesnášíte?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
liknavost a neaktivní přístup. opravdu nesnáším větu "to nejde"..
vasant
Dobrý den, kdy přijde na český trh Ford ECO SPORT a v jaké bude specifikaci?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, s modelem EcoSport samozřejmě počítáme, ale letos to ještě určitě nebude. Na přesné specifikace je ještě brzo, určitě víme jen to, že v první fázi bude tento model k dispozici s pohonem 4 x 2.
honza
Dobrý den, proč bylo nové mondeo představeno 3 roky před začátkem prodeje?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Strategické a ekonomicky správné rozhodnutí uzavřít továrnu v belgickém Genku padlo až po představení Mondea.
Libor Vlček
Dobrý den, zajímala by mě zkušenost automobilky s motory 1,6 ecoboost. Konkrétně jejich solehlivost a servisní náklady oproti atmosferickým jednostkám. Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, o spolehlivosti se diskutuje často, ale kromě našich testů o ní zatím nikdo nemůže říci nic konkrétního. Trápení motorů EcoBoost je k vidění na youtube - "EcoBoost torture". Vtipem těchto motorů je fakt, že náklady na servis oproti "atmosférám" nejsou nikterak dramatické (v protikladu k servisu atm.diesel//turbodiesel). Rozvody se prakticky nevyměňují, servisní intervaly a postupy zachovávají. 1.0L EcoBoost "FOX" má však specielní lehkoběžný olej Ford-Castol Magnatec 5W-20. Ten je oproti 5W-30 dražší, ale zase je ho trošku méně...;-))) děkuji
Gatillo
DObrý den pane Laube, chci se zeptat, čím to je, že Ford dokáže udělat proti konkurenci tak dobré podvozky. Vaše auta se opravdu skvěle řídí.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Děkuji! Je to poklona našim inženýrům a tato tradiční vlastnost Fordů je také výsledkem historicky těsné spolupráce s vývojem závodních aut.
Marek Schwarz
Pane řediteli, jsem příznivcem značky Ford. Proč Ford otálí s vydáním nové generace Mondea. Když v roce 2007 vyšlo nové Mondeo, bylo žebříčcích prodejnosti celkem vysoko. Ale nyní je prodejnost horší než jeho hlavních konkurentů. Někteří konkurenti také nabízí pohon 4x4, Ford ne. Není to škoda.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den,otálení není nic, z čeho at již my či zákazníci mají radost. Aktuální prodejní čísla jsou ovlivněne několikaměsíční výlukou výroby. Aktuálně ale výroba běží jak má, tedy na plné obrátky, a tak se prodeje určitě zlepší. Pohon 4x4 plánujeme s uvedením nového Mondea v druhé polovině roku 2014. Držte nám palce a přeji hezlý den.
robur dobyvatel
není tajemstvím, že většinu prodejní sítě vlastní A. Charouz. kolik % to zhruba je?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Firma A. Charouz má v současné době cca 25% podíl v prodeji aut. Působí na několika místech v ČR a do skupiny patří i firma Carent v Brně.
wanda
Přijde mi, že nedokážete v reklamě pořádně prodat své akční verze. Inzeráty mi přijdou hodně "trendy", ale pak si anjedu na ceník a valím oči, jak výhodné typy se dají koupit. Není to škoda takhle umíárat na krásu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Cenově diskontní strategie, kterou preferuje konkurence je krátkozraká a má dlouhodobě negativní dopad na značku. Tímto směrem určitě nejdeme a nepůjdeme. Jsou i jiné marketingové cesty jak se dá cíle dosáhnout. Cena není všechno.
Arese
Pane řediteli, dovolte, abych Vám za všechny tazatele vysekl hlubokou poklonu za to, jak upřímně a trpělivě odpovídáte na všechny, někdy i velmi často se opakující dotazy. Na rozdíl od podobného rozhovoru s panem Pečenkou ze Škody Auto jste zodpověděl skutečně VŠECHNY mé dotazy, bez nějaké cenzury či nabubřelé arogance, kterou tu zase neblaze proslul pan Vošický od Hyundaie. Ještě jednou díky a Fordu i vám moc držím palce! Při současné "globální" fordovské strategii vám opravdu není co závidět.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
děkuji!
richard savický
Dobrý den, předminule se tady prsil šéf Hyundaie s kvalitou a prodejními čísly. Jaké vztahy vůbec panují mezi šéfy dovozních firem/automobilek v ČR? Bavíte se spoilu v rámci nějakého klubu/svazu..? děkuji rs
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
S ostatními kolegy se bavíme a pravidlně setkáváme v rámci Svazu dovozců, jehož zmíněná značka není členem.
Mondeo
áno, myslím si to. Teraz mám Mondeo 2,2, r.v. 2010, predtým som mal C5 1,6 HDi, a stále nejaký problém. Neviem či máte spätnú väzbu od majiteľov vozidiel a o problémoch pri každodennom používaní, ak máte záujem, možem Vám tieto informácie, návrhy alebo inovácie napísať, moj kontakt: drahusmg@centrum.sk Pekný deň.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, určitě máme o vaše zkušenosti zájem, jestli vás mohu poprosit napište nám na tento e-mail: zakazník@ford.com
Knoflík
Pane Laube,
chci se zeptat zda máte poradní hlas - národní vedení Ford Europe - na designový jazyk Vašich vozů. Dle mého je design Vašich aut pro Evropany v posledních letech zcela neakceptovatelný a to všech modelů - viz. čísla prodejů v EU 1.Q, kde jste opět klesli a to o 20,1 % a patříte mezi úplně nejhorší značky ! To to nikdo ve Státech neřeší?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ředitelé jednotlivých národních prodejních organizací do designu nemluví. Vliv na něj mají ale zákazníci, jejichž názory velmi pečlivě sledujeme a zjiš´tujeme. Design a jejho vnímání je vždycky individuální a subjektivní záležitost, s tím nic neudělám. Ale když si prohlédnete ostatní odpovědi, uvidíte, že třeba deign Focusu zákazníkům evidentně nevadí.:-)
Libor Chrobok
Dobrý den,nemáte pocit žě z aut se stává spotřební zboží s omezenou životností? Od roku 1993 jezdím s Transitem až do poslední generace to bylo vynikající auto-současná je tragická,neustále na mě bliká servis a v servisu sem strávil víc času jak vyděláváním.O to víc mě vyděsilo že v novém Transitu Custom je standartně systém start stop-to auto do roka umře,když denně rozvážíme po Praze.O uspoře tady nemůže být ani řeč.

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, když dovolíte, začnu odzadu. Systém START-STOP je určen právě pro městský provoz, kde Vám "na světlech" šetří až 20% spotřeby! Ohledně motoru FordGlobalPuma 2.2L-Euro5 Vás ujišťuji, že byl od počátku konstruován s uvedeným předpokladem častého startování (jen starter je 6x předimenzován oproti vozům bez St-St), tak že žádné zásadní zhoršení nepředpokládáme! K Vaší 2. větě není co dodat a děkuji Vám za ní...;-)
dans91
Dobrý den pane Laube,

co si myslíte o agresivní politice korejských značek v porovnání s jistotou a kvalitou značek tradičních a kvalitních, jako je Ford, koncern VW a podobně? Myslíte, že se lidé k těmto tradičním značkám začnou lidé zase vracet, nebo tyto značky ustoupí do pozadí? Děkuji za Váš názor.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Každý z nás má na výběr..někteří zákazníci podlehnou reklamní kampani a pak se bohužel diví, co si to vlastně koupili. Doporučuji všem pečlivě zvážit všechny aspekty a neřídit se slepě jen cenou.
Tomáš
Dobrý den pane řediteli, jen jedna otázka, nezaslechl jste náhodou v Kolíně nad Rýnem kdy se vrátí tovární tým do WRC? Děkuji.

PS: Těžko vidím, jak pan Jost Capito pěkně dělá úspěch u VW :) Jako Fanda Fordu bych na místo M-Sportu rád viděl pořádný tovární tým, a ne tu soukromou tragédii (tragédii pro FMC). Za chvíli, abych se styděl jezdit Fiestou ST ;) Přesto Vám přeji dobré prodeje!
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zatím se o tom nemluví, ale vůbec neznamená, že by to zanedlouho nemohlo nastat:-).Odchodu Josta Capita je mi samozřejmě líto, už proto, že to - vedle jeho skvělých odborných schopností - je i mimořádně sympatický člověk. Myslím ale, že jsme pro vývoj tzv. performance cars našli plnohodnotnou náhradu - a možná mi to potvrdíte, až se svezete s novou Fiestou ST, kterou právě uvádíme na trh. Díky za přání!
Fordik
Dobry den, chcel by som Vas trocha podporit a podelit sa o vynikajucu skusenost s 1,0 ecoboostom. Je to naozaj skvely motor v kombinacii s focusom v skvelej vybave som nenasiel lepsie auto v kategorii. Bral som doraz aj na individualny dizajn a bola to jasna volba. Co sa chcem ale opytat je ci sa pracuje na dalsej generacii focusu alebo sa chysta iba nejaky facelift? Dakujem
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Blahopřeji k dobré volbě! Na Focusu naši designéři pilně pracují, těšte se!
Roman Pedro
Kedy bude český alebo slovenský jazyk na palubnom počítači Ford Mondeo.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, z uvedené situace popravdě nemáme tadost ani my už proto, že čeština se nám objevila ve Focusech osazených odpovídajícím audiosystémem. Nynější modely jsou však vybavovány nejmodernější multimediální technologií SYNC/SYNC2, která češtinu ani slovenčinu bohužel nepodporuje....ZATÍM! Dle dostupných informací bude SYNC2 umět provádět vlastní aktualizace on-line, tak že se my i Vy máme na co těšit...;-) Hezký den, JL
Mark Daniel
Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď na dotaz ohľadom pána Smitha a Birda. Ešte by zaujímalo, že či sa môže bežný divák dozvedieť, kto konkrétne navrhoval dizajn toho ktorého modelu. Pretože sa bežne uverejňujú mená iba šéfdizajnérov, no nie konkrétnych dizajnérov exteriéru či interiéru konkrétneho automobilu.
Ešte raz ďakujem za odpovede na dotazy a prajem Vám veľa úspechov.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, rádo se stalo, proto jsme tu :-). Takhle detailní informaci z designového studia bohužel nemám, ale můžeme to zjistit. Kontaktujte nás, prosím, přes www.ford.cz. Děkuji za přání!
Tono
Ak by ste si mali z ekonomickeho hladiska sucasnosti, ale i buducnosti, dopadu na image znacky, moznu stratu predajov, zakaznikov a fanusikov znacky, vybrat z dvoch moznosti:
1) 2 rozne modely napr Focusu (alebo Mondea), jednu navrhnutu pre EU, druhu navrhutu pre US (pripadne dalsiu do Azie - Cina, Filipiny,...) s tym, ze naklady na vyvoj budu dvojnasobne, ale auta lepsie sadnu jednotlivym trhom a predaju budu tiez dvojnasobne
alebo
2) vyrobite globalny model u ktoreho hrozi, ze ho niektore trhy neprijmu a sice usetrite 50% nakladov na vyvoj, ale predaje v jednej casti sveta vam spadu o 50%

Verite v globalny dizajn auta? Pripdane vo vseobecnosti - verite v globalne auto - rovnake a uspesne na celom svete - pre Eskimaka i Tyrolaka?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Osobně opravdu nevím, v této situace rozhodování jsme nebyl, ale určitě bych se nějak rozhodl. Ford vssadil na strategii ONe FOrd a ¨globální strategii a mylsím, že je to správná cesta. Když se na to podíváte blíže tak zjistíte, že modely pro jednotlivé regiony nejsou zcela stejné a reflektují specifické požadavky. Zefektivnění výroby je nutností, jde o složitý proces od dodävatelů do výroby, unifikaci platforem a komponentů. Ekonomickou stránku při vývoji, výrobě a samotném prodeji musíme respektovat - cílem podnikání je zisk, byť to někdo vidí jinak.
Anton
Dobrý den pane řediteli, co si myslíte o nové generaci Fordů? Zdá se mi, že důraz na americký trh snižuje kvalitu vašich vozů z úrovně řekněme VW někam k Chevroletu. Není to škoda? Nebo se Ford v EU chce stát levnou značkou? Děkuji za Váš názor/pohled na věc
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zajímavá otázka. Nová generace Fordů je opravdu pro lidi, pro lidi tohoto světa a kolem světa, které věříme že spojí. Ford jde směrem k zákazníkům a jejich očekáváním. Určitě to není cesta levné kvality. Není to důraz na americký trh, ale trh globální. Je EU něčím velmi specifickým? Vždyť tento EU trh akceptuje globální telefony např.HTC, televizory atd ... A vubec nepřemýšlíme kde a proč s jakým designem se co vyrábí .. Svět je velmi velmi malý ... Hezký den.
hr
Neviem či je to otázky na Vás, ale aspoň sa spýtam na Váš názor: Bolo dobré rozhodnutie predať anglické automobilky ktoré vlastnil Ford? a čo Volvo? Nie je to škoda? Ďakujem
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano, to už jsem odpovídal. Děkuji.
Vítězslav Bolek
Dobrý den, "až dorazí" nové Mondeo také do Evropy, bude to stávající model, který se už nějakou dobu prodává na jiných trzích nebo to bude model po "nějaké modernizaci"? Plánuje Ford Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, bude mít s tím "americkým" mnoho společného, ale současně bude mít i některé speciální úpravy pro evropské poměry (třeba naladění podvozku). Tak je to ostatně se všemi americkými vozy, které Ford oficiálně uvádí do Evropy, aktuálně třeba v případě modelu Escape/Kuga.
tofi
Dobry den,
zajimalo by me, co hodla Ford delat s tim ze na kazdem prodanem aute trati 25.000 zatimco napr VW-Porsche 400.000 vydela? Co treba agresivnejsi cenova politika? 
Dekuji za odpoved.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Je třeba srovnávat srovnatelné (viy více v danném článku). A jenom agresivnější cenová politika nemusí znamenat zisk...Ford zefektivnuje všechny oblasti svého působení v Evropě tak, aby dosáhl stejného efektu jako v Severní Americe - být v dlouhodobém zisku.
Miroslav
Dobrý den,
Fordy jsou dobrá auta, nemyslíte však, že právě díky politice jednotného designu pro téměř celý svět, prodeje v Evropě padají ? Design mnoha modelů je prostě pro běžného evropana příliš výstřední. To se týká i interiérů.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, právě jsem na podobnou otázku odpovídal. Nemyslíme, že je evropský trh tak úplně jiný ve srovnání se zbytkem světa... Ford ten svět globalně oslovuje a propojuje svými produkty. Nejsme konzervativní značka- Přejímáme dynamiku dnešní doby, lépe řečeno dynamiku našich zákazníků.. Čas ukáže ... Děkuji a přeji hezký den.
Jan Trejbal
Vážený pane generální řediteli,
považujete model Ford Focus z hlediska počtu prodaných kusů v ČR za uspokojivý? Podle SM 16/2013 se za březen roku 2013 v prodejní statistice neobjevil ani ve skupině 25 nejprodávanějších automobilů, zatímco ze shodné třídy v této statistice figurovalo hned sedm konkurentů. Pokud jej, zrovna tak jako já, nepovažujete zejména v porovnání s minulými generacemi za úspěšný, v čem spatřujete jeho chybu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, už jsem podobný dotaz odpovídal, nový Focus se nám v ČR od počátku nedaří dle představ zejména v prodeji privátním osobám. Dle našich informací to je kombinace ceny, očekávání vs. minulé generace, menší kufr u 5. dv. verze atd.. Na posiléní intenzivně pracujeme, od dubna jsme změnili naši cenovou politiku na Focus a začíná úspěšně fungovat Ecoboost. Věřím, že čas Focuse ještě přijde.
Nitrion
Prečo ford neroby viac modelov so 4x4 trebars focus, galaxy s-max ,c-max ?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Modely Ford 4x4 jsou součástí budoucích plánů, více teď nemohu říci.
Atlis
Zachytil som vasu informaciu o olejoch 5W20 pre 1.0 Ecoboost - v PL mi na prehliadke s mojou 1.6 Ecoboost povedali, ze Ford zmenil specifikaciu oleja z 5W30 na 5W20 aj pre tento motor. Ja som si aj tak nechal vymenit olej na Millers Oils 5W30. Je mozne, ze v PL je ina norma ako v CR?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, v návodu k obsluze najdete stále platnou informaci, tedy: 5W-20 je jediný výhradně použitelný olej pro 1.0EcoBoost (FOX). Ostatní motory jsou plněny nadále olejem FormulaF (Castrol Magnatec) 5W-30 s tím, že olej 5W-20 MOHOU používat ostatní EcoBoosty i atmosferické motory na jejichž základě jsou EcoBoosty zkonstruovány. děkuji
Michal
Dobrý den,
jsem spokojený majitel Fordu Fiesta a plánuji, že mé příští auto bude Focus, pravděpodobně kombi. Chci se zeptat, jestli je známo, kdy zhruba proběhne facelift současného modelu a jestli se pod kapotu dostanou po ukončení výroby benzinových atmosférických motorů 1,6 nějaké nové, nebo se nabídka bude skládat ze současných 1,0 a 1,6 ecoboost.
Předem děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jsem rád, že ste spokojen. Facelift Focusu určitě přijde, teď je na něj ale ještě trochu brzo. S ním se objeví i nové motory - mluví se - ale to nemohu na 100% potvrdit - například o novém EcoBoostu 1,5.
Jany
Dobry den, chcel by som sa opytat otazku trocha z ineho sudka a to k nedavnym sutaziam ktore prebiahali na Slovensku, mozno aj v cehach neviem, bola to zaujimava sutaz v ktorej slo o nadizajnovanie fiesty v aplikacii, hodnotim to velmi vysoko ale jedna vec to cele podla mojho nazoru znehodnotila a to je hlasovanie o vitazovi cez facebook, ford ma velmi blizko k modernemu dizajnu a vieme ze sa angazuje aj v tejto umeleckej sfere a takato jedinecna sutaz bola dovolim si tvrdit zneuzita na zvysenie facebookovej popularity. Konkretna otazka teda: Neplanujete spravit nejaku dizajnersku sutaz v akejkolvek tematike v blizkej buducnosti ktora by ale bola vyhodnocovana kvalifikovanymi porotcami? Dakujem.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Marketing na Slovensku nespadá do naší kompetence, proto je na tento dotaz tezke reagovat.
MH
Kedy príde nový S Max s verziou 4x4?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, konkrétní časování nemáme aktuálně k dispozici. Nicméně, nejdříve "pořešíme" představení nového Mondea v druhé polovině roku 2014 a poté bude na řadě S max... Hezký den.
pavel
Kdy bude v palubních ovládacích systémech k dispozici také čeština a proč tomu dosud není, i když svého času byl Ford na pozici dovozové jedníčky do ČR?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, tuto potřebu našich zákazníků vnímáme a snažíme se najít řešení, zatím však nemohu slíbit žádný termín. Děkuji
Pavel P.
Dobrý den,
mám fordy rád a byť jsem vlastnil Ford Fiestu model 1997 a Ford Fusion model 2008, nemohu pochopit nový design fordů, což platí i pro interiér. Mám osobně za to, že design fordů je dnes větší "korea" než současná korejská auta navíc využívající designových studií v Evropě - např. Kia (s mezinárodním oceněním za design a práci jejího nového prezidenta - pan Peter Schreyer).
 Proč?
Design fordů přešel z masiv.zavalitých linií na přímou strohost a v dnešní době tyto dvě linie bohužel Ford snad míchá dohromady. I to je příčinou, že zákazníci raději kupují korejská auta rovnou, přitom nejhorší exempláře na zákazníky ještě čekají - nový kříženec Ford EcoSport (nástupce Fusion) prezentován v autosalonu v Dillí... 
Takže dalším zakoupeným vozem v roce 2012 byl Hyundai a ještě s 5-ti letou zárukou na celý vůz.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Je mi to líto, věřím, že se k Fordu ještě vrátíte. Vyzkoušejte konkurenci, od toho tady je. Subjektivní názory na design se mi těžko hodnotí. Také se mi některé výrobky líbí více, některé vůbec.
Pavel
Jak se projeví uzavření továrny v Genku na příchodu nové generace S-max / Galaxy, resp. v jaké fázi vývoje se tyto modely nacházejí.
Děkuji, Pavel
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Mám dojem, že toto jsem již odpověděl, auta přijdou po novém Mondeu, které předstvíme ve 2. pol. 2014. Děkuji.
rohYpnol
Z jakého důvodu Ford tvrdošijně zůsátá u audiosystémů od Sony? Vždyť celé ovládání titěrnými tlačítky je jedno velké zoufalství a audiokvalita podle mě také není nic, čím by přesvědčila...
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
SONY je strategickým dlouhobobým partnerem Ford Motor Company stejně tak jako např.Microsoft pro sofwarové hlasové systémy typu hlasového ovládání SYNC.
Josef
Dobrý den.
před 20 lety jsem vlastnil Ford Escort, na kterého stále v dobrém vzpomínám. Líbil se mi zejména jeho design, po něm v nižší střední třídě už jenom Focus I. generace. Přimlouvám se za příchod nového escorta na český trh ve stylu představené studie, ovšem ve verzi liftback, nikoliv sedan. Jsem přesvědčen o jeho prodejním úspěchu nejen u nás. Dočkám se?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jak jste správně napsal, je to studie a aktuálně s ní i pracujeme. Zda se dočkáme, těžko říci ... Lepší zprávy aktuálně nemám. Hezký den
Janus
Děkuji za zodpovězení předchozího dotazu. Dále mě zajímalo, zda Ford neplánuje oficiální varianty benzínových motorů na LPG. Naopak jsem se dočetl, že v posledních letech není LPG pro motory Ford vhodný. Ceny benzínu jsou stále vyšší a diesel pro roční nájezdy 15 000 km není optimální. Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
ještě jednou Vás zdravím. S LPG se to má tak, že v Evropě jej domontovávají autorizované společnosti do předpřipravených motorů (dle kódu určených pro alternativní paliva). V ČR se tím zabývají někteří naši obchodní partneři (viz www.ford.cz), ale žádná plošně autorizovaná společnost. Motory Ford nejsou pro LPG nevhodné, ale musí se změnit servisní program viz www.etis.ford.com. děkuji
Tono
Co si myslite o prijati sucasnej verzie Focusu 3 spotrebitelmi v CR, v kontexte tohoho, ze minula faceliftovana verzia 2B bola velmi uspesna, najma v predajoch fyzickym osobam. Sucasna az tak uspesna nie je. Mnohym vadi maly kufor, zvlastny dizajn interieru a exterieru - niektorymi nazyvany excentricky - co je minimalne v EU urcite na skodu. Auto je sice jednoducho odlisitelne, ale velmi vyhranene. Urcite nesadne kazdemu, co znizuje potencialnu cielovu skupinu.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Jak jsem již psal, Focus se nám v ČR nedaří, ale pracujeme na posílení. V dubnu jsme představili nové ceny a začíná nám fungovat Ecoboost. Tak snad, auto samotné nepředěláme. Pravdou je, že Focus byl loni v ČR autem roku a výsledky tomu neodpovídali..
Lukáš Podloucký
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda motor 2.0 TDCI je dobrý motor.
Jaké jsou výhody, klady, zápory, v čem je lepší. než ostatní motory.
Mám v plánu si koupit Ford Mondeo, takže mě to dost zajímá.
Předem děkuji za odpověď.
Email: PodlouckyL@seznam.cz
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobry den, myslím že jsem vám již odpovídal. Motor 2,0 TDCi je skutečnou perlou a nejprodávanější motor zejména u Mondea. Hezký den.
Adam Novák
Proč je Ford Ka tak drahý? Proč má žravý čtyřválec? Proč se vyrábí v Polsku? Stačilo dát výrobu někam do EU, třeba do Německa, kde
koneckonců značka Ford Europe sídlí.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Pro Ford Ka připravujeme atraktivnější ceny, které budou ještě více konkurenceschopnější. Výroba v Polsku vyplývá z partnerství Fordu a Fiatu v malých vozech. Přesun výroby do Německa Ford rozhodně neplánuje.
Václav Novák
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali již společnost Ford vyřešila problém se zahříváním motorů 1,6 ecoboost u nového modelu Ford Fusion? Dále by mě zajímalo, jestli již je vyřešen i problém s rozhraním Sync, který byl jednou z hlavním příčin rapidního poklesu na spodní příčky v každoročně prováděných průzkumech kvality americké spolešnosti J. D. Power? Poslední dotaz se týká místa na zadních sedadlech modelu Focus. Tam se má opravdu problém vměstnat i normálně vzrostlý člověk, a řadu lidí tato skutečnost potom odrazuje od koupě. Je opravdu tak obtížné auto navrhnout tak, aby bylo určeno nejen pro řidiče, ale i celé rodiny nebo je to nějaký záměr ze strany tvůrců? Předem velice děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, americký trh tolik zblízka nesleduji, tak že nemohu přesně odpovědět.. Místo na zadních sedadlech Ford Focus odpvídá tomuto segmentu, pravdou je, že auta v tomto segmentu jsou designována na rodiny s dětmi.
ecoboost
Chcem sa opytat ci neplanujete kombinovat ecoboost 1,0 s automatickou prevodovkou, ktora by este zlepsila dynamiku auta a zaroven by vedela znizit spotrebu. Chyba mi to velmi a to mi jedine naozaj chyba v ponuke fordu. Kvalitna automaticka prevodovka.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Automatická převodovka do 1,0 ecoboost motorů není zatím v plánu. Powershift nabízíme s motorÿ 1,6 Ecoboost.
PetrAT
Současné Fordy jsou ošizené
Mizerné odhlučnění interiéru od motoru a podběhů
Vrzání sedaček
Plasty i tam, kde by byla příjemná textilie
Spojovací materiály orezlé
Loupající se lak
Plánuje Ford do budoucna zapracovat na tomto a znovu vyrábět auta s hodnotou pro zákazníka ?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, Ford všechna svá vozidla důkladně testuje po všech stránkách, včetně prvků pasivní bezpečnosti, které zabezpečují ochranu posádky pri nehodě (tady patříme mezi nejbezpečnější auta na světě). Nesnažíme se cokoli šidit. Pokud však máte tuto osobní zkušenost kontaktujte nás prosím na www.ford.cz, nebo na e-mailu: zakaznik@ford.com. Za vaše podněty předem děkuji.
Kiske
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda plánujete za příplatek nabízet ve svých vozech focus, maxové a mondeo adaptivní tlumiče tak, jak to již standardně nabízí VW či Opel?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, adaptivní pérování nabízíme u modelů Mondeo, S max a Galaxy. Hezky den.
sir
Dalsi OT: bude dodavat Ford do noveho Mondea a i silnejsi diesl napr. V6?
- to stejne plati pro planovany prodej Ford Edge - bude zde silny diesl V6?
- proc radeji neprodavat Explorer? je to fakt krasne auto...jeden tu u nas jezdi.

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Vstup Exploreru do Evropy se blíží v rámci naší strategie - zvýšit podíl Fordu v segmntu SUV.
brano glonec
Dobry den pan Laube zaujimalo by ma preco sa do strednej europy CR-SR dovazaju fordy v horsich vybavach myslim tym iny motor ina vybava atd. Mam ja snad ako zakaznik horsi vkus na kvalitu.Osobne som si musel tiez kupi forda v nemecku lebo tu u nas ho v takej vybave neponukali a este som ho mal aj lacnejsie.Dakujem za odpoved.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, každý region pracuje s úrovní výbavy tak, aby byl poměrem výbava/cena konkurenceschopný k domácím hlavním konkurentům. Rozhodně nejde o rozhodvání kam lepší a kam horší.
Mark Daniel
Ešte sa opýtam na to, či existoval predchodca Martina Smitha alebo vtedy nebol v Európe Chrisovi Birdovi nikto podriadený. Ďakujem.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, te´d trochu zkoušíte mou paměť. Ale pokud se pamatuji dobře (odhaduji pravděpodobnost na 90%), byla pozice Martina Smitha vytvořena až s jeho příchodem. Pokud to potřebujete mít na sto procent, ozvěte se přes www.ford.cz, díky.
Tono
Ake su rozdiely v motore 1.6TDCi medzi koncernom PSA a Fordom? Preco sa Ford rozhodol pre suchu verziu DPF, ked PSA vyvija mokru verziu uz niekolko rokov a stale sa jej drzi?
Zostane v ponuke pre EU benzinovy atmosfericky motor 1.6?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, popravdě přesné rozdíly mezi "našimi společnými" motory neznám, ale základ motorů je identický, my upřednostňujeme 8 ventilovou techniku a DPF směřujeme k systému vDPF (vstřik paliva přímo do výfukového potrubí), protože je robustnější (snáze dokončuje regenerace) a navíc nezanáší filtrační mřížku aditivem (jako ona zmiňovaná "mokrá verze"), tak že je bezůdržbový a nemá omezenou životnost. děkuji
Tom
Dobrý den,
připravuje Ford Mondeo opět ve variantě ST? Jsem majitelem ST220 a rád bych v dalších 3 letech pořídil nástupce :) děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zatím nemáme informace, že by současné Mondeo dostalo i přídomek "ST". Nechtěl byste si zkusit Focus ST? S 250 koňmi bytse na tom byl o 30 lépe než dosud...:-)
Vratislav Vardzik
Dobry den,
rad bych se pana reditele zeptal jak to je s dostupnosti nove generace modelu Mondeo v Evrope. V US se uz nejakou chvili model Fusion prodava. A dale by me zajimalo kdy spatrime novou generaci modelu Galaxy. Dekuji a preji pekny den.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Nové Mondeo předpokládáme uvést na náš trh v druhé polovině roku 2014. Novou galaxy lze očekávat až po uvedení nového Mondea. Mějte hezký den.
sir
Dobrý den,mam par otazek:
-kdy se budou do napr. Focus, Kuga, C-Max dodavat 8mi palcove dotykove obrazovky jako je zvykem v techto modelech v USA? Pmohlo by to vzhledu interieru atd
- klasicka otazka kdy bude nove Mondeo a pocita se i s vykonejsim motorem napr. 2,3EB? nebo nejaky sestivalec?
- kdy bude novy Mustang v Evrope?
- Bude u Kugy moznost silnejsiho motoru? viz USA a 2,0EB?
- Kdy bude ECosport v prodeji?
- 2,5 roku resim nefuncknost TMC na me 7mi palcove integrovane navigaci (u o rok starsiho i novejsiho modelu Mondea to funguje) a jediny vysledek je = prestala fungovat uplne a Ford se k tomu nehlasi!
Dekuji

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, tu první neumím komentovat. Nové Mondeo uvdeme v Evropě i v ČR ve 2. pol. 2014, motorizaci zatím nemohu prozradit. Mustang přijde ve 2015. Silnější motor do Kugy neplánujeme, evropksá legislativa, resp. plnění emisí nás tlačí do opaku. Ecosport se v Evropě začne prodávat kekonci letošního roku, uvedení v ČR jsme posunuli do 2014. Ohledně displeje zašlete prosím dotaz na ford.cz/kontaktujte nás, potřebujeme více informací. Děkuji.
Tomáš Gottfried
Dobrý den,
První dotaz: kdy budou v Evropě dostupné nové palubní systémy(infotainment a rádia), které jsou již nabízeny ve Spojených státech? Prosím konkrétní období.
Druhý dotaz: jaká je životnost motoru 1.0 ecoboost? Máme zájem o nový Focus a rádi bychom slyšeli, že je dimenzovám alespoň na 200 000 ujetých kilometrů.
Děkuji za odpovědi a přeji mnoho úspěchů
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Infotainment je prozatím určen pro mimoevropské trhy - s jistotou proto mohu říct, že to letos nebude. Životnost ecoboost motoru je dimenzována na min. 250tis km.
Michaela
Dobrý den, připravuje Ford nějaké nové dieslové motory? 
Test nové Kugy v dieslu ukázal velmi vysokou spotřebu..
Konkurence je na tom o hodně lépe..
viz: Mazda CX5,Honda CR-V,Toyota RAV, Subaru Forester i VW Tiguan!
Zákazníky to může odradit.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, budu upřímný: v novém Fordu Kuga nebyla ideálně nakalibrována ta část palubního počítače, která měla na starosti informace o spotřebě. Všechny vozy pak při návštěvě servisu byly překalibrovány, teď už by to mělo být v pořádku - a počítač vám ukáže, že ta spotřeba je úplně v pořádku. V zimě jsem s Kugou 2.0 TDCi /163 k jel naložený na hory do Rakouska, opravdu jsem se neloudal - a celková skutečná spotřeba byla 6.4l/100 km.
gotak
Dobrý den,
mám zájem a Ford Focus, ovšem trápí mě životnost motoru 1.0 ecoboost.
Můžete mi sdělit na kolik tisíc kilometrů je motor dimenzován? Informaci, že byl řádně testován nepotřebuji, věřím.
Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, odpovídal jsem už jinému tazateli, že kromě našich testů neví o motorech "FOX" zatím nikdo nic víc (jak jinak, že?...;-), proto jsem odkazoval na testy, které pro Vás nejsou relevantní. Pak nezbývá, než počkat......;-))) Ale vážněji - dle našich systémů pro garance a zpětnou vazbu nemáme zatím žádné signály o nějakých zásadních potížích. děkuji
Zdeněk Šereda
Proč nemá Ford C-Max, r.v.02/2011 palubní počítač, menu autorádia včetně hlasového ovládání v češtině, když i automobilky, které prodávají v ČR méně vozů než Ford tuto vymoženost nabízejí.

Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Jedná se o starší model, který ještě nedisponoval současnými, námi nabízenými, technologiemi jako např. SYNC (hlasové ovládání a Emergency assist), kterou už nyní nabízíme ve standartu (výbava Titaium)či v Audio sadách v rámci příplatkových výbav.
PH
Dobry den, zajimalo by me, jestli jezditi osobne fordem a pokud ano, kterym :-)
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nové Tourneo Custom, který skvěle splnuje všechny mé služební i soukromé potřeby.
Whistle
Dobrý den. Z jakého důvodu je pro Ford důležitější americký kontinent před Evropou? Hovoří snad zisky nebo poptávka na druhé polokouli k nějakému racionálnímu důvodu, proč se Ford rozhodl jeho zásadní modely (Mondeo, Transit) uvést s více než ročním zpožděním? Myslíte si, že pro tento rok má Ford v české republice obstojnou flotilu, proti novým modelům? Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, pro Ford jsou zásadní všechny regiony včeteně Evropy. Nové Mondeo se bohužel opozdilo díky vývoji v Evropě (velký propad trhu a Ford reaguje snižováním své výrobní kapacity a zavírá továrnu v Genku). Nový Transit Custom prodáváme a náběh nového Transita a všech jeho verzí běží dle plánu. ANo, v oučasné době probíhá intenzivní obměna naší modelové řady - od podzima 2012 je to B-Max, nový Transit Custom, osobní verze Tourneo Custom, nová Kuga, letos nová Fiesta, Fiesta ST, ve 2. pl. roku uvedem nový Transit Connect a jeho osobní verzi Tourneo Connect atd.. Máme nejširší modelovou řadu v ČR! Děkuji.
Michal
Dobrý den, Focus jsem vžy vnímal jako hodnotnou konkurenci Octavie (neberu poslední model Octavia, ta už je zřejmě dál). Nicméně cenová politika posledního modelu Focuse vzhledem právě k cenám předcházející Octavie mi přijde dost nevhodná - proto taky ten výrazný propad prodej Focuse. Doku byl Focus o 30-50 tisíc levnější, tak ho hodně lidí bralo jako dobrou koupi. Nyní už tomu tak bohužel v tomto porovnání moc není. Jaký je na to Váš názor? Uvažujete o přehodnocení cenové strategie?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, viděl jste ceníky po poslední úpravě? Focus teď začíná na částce 299 990 Kč - a za ty peníze dostanete - na rozdíl od jiných - také zadní nápravu typu Multilink a třeba sedm airbagů.
Jaros
Zdravím, Nová Kuga je větší než byla ,ale zavazadelník je pořád malý!!
Bude nějaký zvětšený model ? např. jako má Nissan u Kaškaje +2 ..?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nová Kuga je úžasná a větší. Zavazadelník je úměrný, ale zvětšovat ho nebudeme ... Dá se ale předpokládat, že v budoucích letech budeme nabízet i některe americke větší modely v tomto segmentu.. Tedy trpělivost .. ? Děkuji.
jaro
Dobry den, bude v novom Mondeu silnejsi diesel ako aktualny 2.2 TDCI 200k a ak nie preco?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Bohužel nemohu v tuto chvíli prozradit..
Petas
Kdy konečně dorazi k nam nove mondeo.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den. Nové Mondeo předpokládáme uvést na náš trh v druhé polovině roku 2014. Mějte hezký den.
ross
Dobrý den,chystá Ford nějaké nové speciální edice výbav u svých vozů (např. mě zajímá Fiesta)?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Od května se můžete těšit na ještě atraktivnější Fiesta nabídku. Vydržte.
Kony
Dobrý den.Bude mít nové MPV Ford S-max rezervu??
Bez ní se auto nedá koupit..!
Kamarád z tohoto důvodu již šel k Opelu a koupil novou Zafiru Tourer..ta rezervu má!!
Díky.Pěkný den.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, bohužel, nevíme. Bude to záviset právě na reakcích Vás, našich zákazníků. proto děkuji za Váš dotaz, pošleme jej dál, JL
Bud
Dobrý den. V současné době vlastním Focuse 1,6i. V budoucnu bych chtěl koupit opět Forda s benzínovým atmosférickým motorem. Nyní v nabídce ještě jsou, ale budou i v budoucnu? A pokud budou, uvažuje automobilka o nějakou "modernizaci"? V současné době vidíme, že je možné vyrobit moderní atmosférický motor s dostatečným výkonem a zároveň s přijatelnou spotřebou. A není pak nutno přeplňovat. Navíc lze tyto motory jednoduše upravovat na spalování alternativních paliv, čímž vrůstá jejich využitelnost. Děkuji za případnou odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, jste s Focusem spokojen, doufám? Trend, kterému se říká "downsizing", to není jen nějaká libůstka vývojářů, ale spíše reakce na legislativu EU v oblasti spotřeby a emisí. Musíme tedy počítat s tím, že odklon od velkých atmosférických k menším přeplňovaným agregátům bude v Evropě pokračovat i nadále. Pokud jde o ty alternativní pohony: Ford třeba nabízí motor EcoBoost (tedy přeplňovaný) v úpravě na E85 - a ten si brzy budete moci objednat i v ČR.
Bart
1) Kdy bude konecne potvrzeno / oznameno datum uvedeni Mondea MkV na evropsky trh?
2) Uz se vi, jestli Mondeo MkV bude od zacatku k mani i ve verzi Kombi s 240PS-Ecoboost a s manualem?
3) Kdy prijde facelift Focuse - zacatek 2014? Bude se facelift tykat hned i modelu ST, nebo bude ST-cko faceliftovany pozdeji?

Dekuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Mondeo představíme na sklonku roku 2014 tak, jsme již avizovali. Jednotlive varianty ještě nejsou definovány. Designéři na Focusu pracují, termín zatím nevíme.
Ted
Dobry den,

rad bych se zeptal na jakou zivotnost jsou dimenzovany nove pohonne jednotky?

VW TSI pry jen na 150 000km

Dekuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, zřejmě míříte na životnost motorů EcoBoost. Minimální udávaná životnost je 250 000 Km a můžu vám zaručit, že prošly velmi náročným testováním zaměřeným právě i na výdrž. Podívejte se na youtubu na video EcoBoost Torture, bude vás zajímat.
Vlastimil Šedivý
1. V tomto měsíci je ohlášeno snížení ceny Focuse, čeká letos něco podobného i C maxe a další modely značky Ford?
2. HYUNDAI již delší dobu nabízí 5 letou záruku, KIA dokonce 7 letou. Proč ji u C maxe pořídím za 20 tisíc Kč?
3. C max v současné podobě je na trhu již 3 roky. Proč mu chybí denní LED světla? Focus i Mondeo je mají! 
4. Co je tak významně jiné na barvě hnědá Burnished Glow, že je nabízena za příplatek téměř 24 tisíc Kč? Takový příplatek jsem nenašel ani u značky BMW!
5. Proč jsou webové prezentace vozů Ford C max tak zastaralé? Barvy karosérií se již 2 roky nenabízí, chybí motorizace 1.0 EcoBoost! Také tištěné materiály obsahují mnoho chyb!

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
¨1. Nemohu prozradit, ale určité změny se chystají. 2. Přijďte na Dny otevřených Fordů zítra a pozítří a záruku obdržíte bez příplatku. 3. napište dotaz na ford.cz/kontaktujte nás a zopdovíme 4. je to metalíza se speciálním efektem a tudíž je dražší než klasická metalíza 5. na ford.cz je vše aktuální a s C-Maxem 1.0 Ecoboost jezdí již nějakou dobu moje žena. Za případné chyby se omlouvám, občas je děláme.
madbrain
Dobrý den,velice ocenuji,že Ford dodává na trh vozy již z výroby upravené na pohon E85(Focus,Mondeo)jak si zmíněné vozy vedou ohledně prodeje a neuvažujete o rozšíření zmíněného paliva na další modely vozů(Fiesta,C Max,B Max,atd...)?předem děkuji za odpověd.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, jedná se o technologii, která u nás nemá zatím žádnou tradici. Tomu bohužel odpovídají i prodeje. Značka FORD však má na neevropských trzích s alternativními pohony bohaté zkušenosti, tak že "další kolo" FFV se samozřejmě chystá!...;-) děkuji
Michal T.
Kdy začne Ford nabízet delší záruky (bez příplatku) jako třeba korejská konkurence? Podle mě na to vaše vozy mají.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, termín vám neslíbím, v současnosti máme nabídku rozšířené záruky FordProtect, více informací na www.fordservice.cz. Rád bych ale zdůraznil, že tato záruka má minimální množství různých vyjímek, navíc zítra a pozítří tj. 26.-27.5. je Den otevřených Fordů v síti našich obchodních partnerů a FordProtect je možné získat k ten den podepsané smlouvě na nové osobní auto zdarma - více info na www.ford.cz.
Mazel
Jaké to je už několik hodin sedět na četu a odpovídat čtenářům? Kde byste se teď raději viděl?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
rád bych se viděl na kole nebo na rybách, ale tato zkušenost a možnost on-line komunikace se zákazníky a zájemci o Ford beru jako výbornou zkušenost a rozhodně to není pro mne ztráta času!
Petra22
Kdybyste nebyl ředitel Fordu, čím byste chtěl být? A prosím upřímně.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
jeho majitelem a trávit čas někde na rybách.. někdy bych raději seděl doma a nic nedělal, ale dlouho bych to stejně nevydržel
David B
Dobry den, zajimalo by mne, zda ma Ford pro evropsky, pripadne primo pro cesky trh nejakou dlouhodobou strategii jak zvratit rostouci popularitu korejskych znacek. Pred 10 lety jsme se znackam jako KIA ci Hyundai smali nahlas, myslim, ze dnes se oni mohou smat Fordu, VW a dalsim zavedenym zapadnim znackam. Dekuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ford konkurenci respektuje a nepodcenuje. Zároven naplnuje svoji dlouhodobou globální strategii - byt dlouhodobě ziskovou automobilkou. Jsme rádi, že se nám to globálně daří.
Mark Daniel
Dostávajú už automobilky pokuty za prekročenie flotilových emisií CO2? Alebo tie limity splnili všetky firmy?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, Ford vyrábí auta, která plní veškeré předepsané přísné limity, což jsou obrovské investice do vývoje, které sami o sobě lze považovat za pokutu :-)
Atlis
Dobry den, otazka ohladom FFIII ST - mozete prezradit, preco je ST vyrazne drahsie v Cesku ako na okolitych trhoch? Ceska cena je 860tis., co je priblizne 137tis. polskych zlotych, kdezto v Polsku je sa cennikovo ST predava od 107tis. polskych zlotych za verziu ST a 116tis. za verziu ST2 a to je este mozne na tieto ceny dostat velmi velke zlavy.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, nesmíte zapomínat na to, že v ČR prodáváme variantu ST III, tedy nejvíce "nabušenou", kterou nemůžete srovnávat s odlišnými verzemi. Cena se vytváří v závislosti na poptávce, kteru - upřímně řečeno - v ČR neočekáváme zrovna masovou. Focus ST je totiž auto pro labužníky...
Tony
Dobrý den. Ford má podíl v Mazdě. Budou tedy nové skvělé motory Skyactive i ve Fordech??
Myslím ,že hlavně na diesly momentálně S PSA dost ztrácíte..(výkon,spotřeba)!
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, máte pravdu, máme tam ještě 3,4%. To ale neznamená, že bychom měli přebírat motory Skyactive. Ford si nadále své diesely bude vyvíjet sám.
Jan Hastrman
Dobrý den,
proč bych si měl pořídit právě Ford? 
Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ford nabízí nejlepší poměr kvalita vs. cena a to ve všech parametrech a uvšech modelů. Má širokou paletu kvalitních vozů, ze které si vybere opravdu každý (od Ford Ka po Ford Transit). Modrý Ford ovál zaručuje našim zákazníkům naplnění standardů vysoké kvality od ekologie až po praktické moderní technologie. Co vy na to?
Mark Daniel
Brusel veľmi tlačil na zákon o flotilových emisiách a chcel ho prijať už v roku 2012 a nechcel odložiť do roku 2015(nakoniec sa urobil kompromis). Podľa môjho názoru má väčší zmysel podporovať kúpu nových automobilov, aby sme sa zbavil starších menej ekologických alebo sa pozerať na iné zdroje emisií ako sú zrovna najnovšie automobily. Viete, prečo je Brusel takto radikálny v prípade tohto zákona a či automobilky neboli schopné lobovať silnejšie? Nepoškodzuje finančne automobilky vývoj čoraz viac ekologických motorov pre splnenie takto prísnych limitov?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, předpisy EU jsou opravu přísné a vyžadují mimořádných investic. Na jednu stranu to chápu, protože vyroba ekologických a bezpečných aut přímo ovlivňuje bezpečnost silničního provozu a v důsledku zdraví a životy nás všech, na druhé straně je potřeba takto vyrobená auta ve svém výborném technickém stavu udržet, ale to už je jiná kapitola a tady nám jakákoli legislativa a pravidla na trhu opravárenství chybí. Děkuji vám
Mark Daniel
Dobrý deň,
Čím si vysvetľujete problémy v českej dealerskej sieti a nutnosť zachraňovať niektoré jej časti, keď je Ford jednou z najpredávanejších značiek na českom trhu?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Dobrý den, na toto už jsem Vám dnes odpovídal..
Mark Daniel
U konceptu Ford Evos som čítal, že tento model evokuje nástup nového dizajnového jazyku, ktorý má za cieľ dávať luxusný dizajn aj bežným autám. Je nové Mondeo prvým nositeľom tohto dizajnu?

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Ano, je to tak, na novém Mondeu uvidíte některé designové prvky, které se před tím objevily na studii Evos. To ale neznamená, že by se tento "designový transfer" omezil pouze na Mondeo....:-)
ferguson
Dobry den,
rad by som sa spytal, ci p. Laube vie aj o situacii na Slovensku. Konkretne importer Fordu (Summit motors - p. Srnan) vyvija enormne mnozstvo usilia na to, aby potopil najvacsi Slovensky autoklub - fordclub.sk Svojim pristupom odradza velke mnozstvo ludi od kupy Fordu u nich, servisu a pod. Nemyslite, ze by to malo byt skor opacne a snazit sa podporovat taketo aktivity? Klub s vyse 30 000 clenmi je celkom dobre miesto kde by sa mohli snazit zaposobit.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Bohužel, situaci Ford na Slovensku neumím komentovat. Děkuji.
Lukáš
Dobrý den,
Chtěl bych se Vás zeptat, zda 2.0 TDCI je dobrý motor. 
Chtěl bych si koupit Ford Mondeo a zajímá mě tato motorizace.
Dále mě zajímá, jaké jsou klady a zápory motoru, popřípadě jeho silné
a slabé stránky oproti jiným motorům.
Děkuji za odpověď.
Email: PodlouckyL@seznam.cz
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, zmíněný motor je dobrým motorem, proto ho stále úspšně prodáváme. Klady a zápory Vám rádi sdělíme, napište mi na ford.cz/kontaktujte nás. Děkuji.
Mrakoplas
Jak pozoruji rozhovor, dochází mi, že vám zřejmě redakční systém servíruje otázky v opačném pořadí, tedy od nejmladších. Omlouvám se vám tedy, že jsem vás nařkl z vynechání mé otázky.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nic se nestalo, to je pochopitelné. Díky za otázky a mějte se dobře!
Ondřej
Dobrý den,
Chtěl bych se Vás zeptat, jak se Ford staví k „chronicky“ závadovým vozům. Vlastním rok a půl starý Fusion a již se u mého vozu vyskytla celá řada různých závad, které se v servisu snaží odstranit – namátkou vadná palivová pumpa, která způsobovala pískavý vysokofrekvenční zvuk pronikající do kabiny, problikávající palubní počítač, bouchání v palubní desce vlivem vypadlého ovladače ventilace, zatékání do kufru a reznutí rezervy, nefunkční parkovací senzory, vrzající palubní deska, apod. Některé závady se opakují již poněkolikáté. Za půl roku mi skončí záruka a pak se nedoplatím… jak se Ford staví k těmto vozům? Jak se řeší opakované závady, které by se vyskytly i po skončení záruky? Obávám se, že se za půl roku nedoplatím za servis. 

Děkuji Vám za Vaši odpověď.

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, Vaše zkušenost mne popravdě překvapuje, protože právě Fusion patří k modelům o nichž se traduje, že "jsou pro servis nejhorší, protože na nich mechanici nemají žádnou práci"?!? V případě opakování (neodstranění) závad Vám doporučuji zkusit navštívit jiného obchodního partnera naší značky, nebo se rovnou obrátit na zastoupení: www.ford.cz "kontaktujte nás". Pro rozptýlení obav z neočekávaných nákladů Vás ujišťuji, že záruku lze u nás prodlužovat až do stáří vozu 7let anebo 150tis.km děkuji,
Novák
Dobrý den, je možné si donést vlastní olej na servisní prohlídku na vozidle, které je v záruce? Olej má platné specifikace dle Ford-u.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, ano, je to možné. Pokud bude shoda specifikací doložena hodnověrným způsobem (nápis na obalu nevylučuje "pirátský výrobek", nejlépe tedy certifikátem prodejce), platí záruka nadále v plném rozsahu. děkuji
M. Černík
Dobrý den pane řediteli, vlastním roční Mondeo 2,0 TDCI a již měsíc bez odezvy řeším reklamaci samovolného zrychlení vozu. Jen shodou náhod se nikomu nic nestalo. Věc byla postoupena technikům FoMo do výroby. Podobné závady měly i vozy Toyota a Ford v USA, kde skončily i žalobami na automobilky. Nemůže být přece tolik variant co to mohlo způsobit. Děkuji za odpověď.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, popravdě jsem o Vašem případu zřejmě ještě nebyl informován, ale na oddělení péče o zákazníky Ford (jak sám uvádíte) uvedený případ určitě řeší moji kolegové. Toyota snad měla tvarově nevyhovující koberce, které bránily uvolnění plynového pedálu. U Forda si žádné podobné potíže nevybavujeme. Pro případ potřeby uvádím kontakt na www.ford.cz "kontaktujte nás", kde můžete navázat na takto zahájený rozhovor. děkuji, JL
Ondřej
Dobrý den,
velice Vám děkuji za Vaši odpověď. Že je Fusion nejspolehlivější Ford slýchám od Vašich servisních techniků neustále, zřejmě jsem natrefil na vadný kus, nicméně je to pro mne hořká zkušenost, neboť jsem si koupil nové auto, abych se vyhnul potížím s častým servisováním… což v mém případě dopadlo zcela opačně. Chtěl bych se zeptat na kolik rozšířená záruka vyjde a zda by tento případ bylo možné řešit přímo s Vámi (FMC) jakožto s importérem, protože pokud již třikrát zateklo do kufru a zrezla rezerva včetně příslušenství a např. problikávání palubního počítače se objevilo opakovaně (o ostatních věcech se ani nerozepisuji), byl bych velice rád, aby se Ford k tomuto jednotlivému případu postavil nějak čelem a poskytl mi za vůz nějaké záruky. Rád se případně sejdu s některým z Vašich zástupců. Tento Fusion mne zatím, co se výskytu závad týče, velice zklamal.

Děkuji Vám ještě jednou za Vaši reakci.

Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Zdravím Vás ještě jednou a děkuji za Vaše otevřené připomínky. Pravdou je, že zastoupení značky přímo žádné produkty neposkytuje. Všechno se děje skrze naši obchodní síť. Proto bych znovu doporučil "změnit mechanika", tedy zkusit jiného partnera FORD ve vaší oblasti, anebo nás kontaktovat na www.ford.cz "kontaktujte nás". děkuji a přeji zdařilé vypořádání s uvedenými problémy, JL
Jakub
Dobrý den,
jak budete reagovat na pokles prodejů Ford v ČR? Především propad v žebříčku nejprodávanějších automobilů. Vzhledem ke konkurenci image Fordu slábne, nemůže se už ani rovnat se značkami VW a Škoda. Čím si vysvětlujete například úspěch Hyundaie?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, předně bych si dovolil upozornit, že jsme na brněnském autosalonu vyhlásili nový program transparentních (a zajisté zajímavých...;-) cen. Propad v žebříčku po 5ti letém vedení musel zákonitě přijít. Není to však prohra, je to VÝZVA! Výsledky konkurentů mi nepřísluší komentovat, ale ujišťuji Vás, že FORD SE jen tak NEVZDÁ...;-))) děkuji, JL
Nitrion
Dobrý deň, mám otázku či sa ku Vám dostavajú informácie že by zákazníci mali záujem o focus s pohonom 4x4. Pretože ja to svojmu dealerovy hovorím už zopár rokov ,aj keď viem že Slovensko pod Vás nepatrí.Ale chcel by som vedieť či som sám alebo je takých ľudí viac čo nechcú auto tipu SUV ale obyčajný hatchback so 4x4. Ďakujem
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
zdravím na Slovensko a ujišťuji Vás, že i kdyby k nám slovenský trh ještě patřil, stejně bychom to nemohli ovlivnit. Dobrou zprávou je fakt, že se nějaké další novinky chystají. Např. nová Kuga má s Focusem společnou platformu, tak že.....nechme se překvapit. děkuji
Václav Kuchař
Dobrý den, Zsjímá mě Jestili Bude ford vyrábět automobil jako byla puma a jestli bude i verze RS Posledního Focusu
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, Ford se v nových modelech spíše přiklání ke sporťákům na bázi "civilních" verzí (ST, RS), tedy Puma, ani Cougar se zatím nechystá. Lahůdkou by mohly být Mustangy, které jsou v dovozovém plánu.děkuji
Honza Švec
Zdravím Vás, 
Spolupracuje Ford s PSA i v oblasti servisu? Některé "typické" závady, se kterými jsem se potýkal u svého Focusu, v servise nebyly schopni zjistit (EGR, podtlakový okruh). Když jsem se rozhodl pro opravu "svépomocí", mechanici z garáží mě rychle navedli na správnou cestu na základě zkušeností z aut Peugeot/Citroen.

Druhá otázka: Jaký je Váš názor na emisní limity? Už jsem od více lidí z oboru slyšel názor, že z celkové produkce CO2 vzniká v osobní dopravě jenom nepatrné množství, tedy vynaložené peníze na vývoj a servis složitých motorů mají minimální výsledky.
děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, v oblasti servisu s PSA nespolupracujeme, protože máme vlastní komplexní www.etis.ford.com (můžete nahlédnout), který zahrnuje všechny námi osazované systémy a dodavatele. Emisní předpisy jdou výrobcům automobilů k tíži, tak že věřte, že investice do nich nás těší ze všeho nejméně...;-) děkuji
Arese
Napadl mě ještě jeden zajímavý dotaz - kolik se vlastně celkem prodalo na českém trhu Fordu Fusion?
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Zajímavý dotaz, určitě více jak 20 tis., když pošlete kontakt tak Vám dáme přesné číslo..Děkuji.
zb
Dobrý den,
kdy se očekává v ČR zahájení prodeje nového mondea představeného již v roce 2012.
Děkuji
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Jak již dnes bylo mnohokrát řečeno, ve 2.pol. 2014. Těšíme se!
Vincent
Dobrý den,
jako fanoušek Fordu jsem znepokojen děním v evropské pobočce. Bude Ford opět reflektovat přání evropských zákazníků? Nebude se už opakovat Focus III, rezignace na Mondeo... je Ford Europe ještě životaschopný? Prodeje hovoří - i v ČR - spíše o opaku. Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Vincente, nemusíte se znepokojovat, Ford reflektuje přání zákazníků v maximální možné míře a věřte mi, že o Fordu v Evropě ještě hodně dobrého uslyšíte. Děkuji.
palo
Dobrý den, chcem sa spýtat či bude pre európu vytvorene po dizajnérskej stránke iné mondeo ako je napríklad v USA. Alebo to bude rovnaký model ďakujem.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
Nové Mondeo je globální auto, v USA se prodává po názvem Fusion a auta jsou si velice podobná. Prosím.
Alex
Dobrý den, chystá Ford na evropském trhu nějaké novinky ohledně automatických převodovek? Osobně vnímám velkou nevýhodu PowerShiftu např. oproti DSG ve velmi omezené nabídce modelů a motorů, se kterými jej lze zkombinovat.

Děkuji.
Jan Laube, generální ředitel Ford ČR
dobrý den, naše spolupráce Ford-Getrag (producent GFT převodovek) bude samozřejmě mít mnohé další zajímavé výstupy, ale z pohledu globálních produktů se logicky prosazují ve značné míře automaty "konvenční" (planetové) z USA. děkuji
redakce AUTO.CZ
Diskuze (54)
24. 4. 2013 23:59
Chris Bird a Martin Smith
Dobrý deň,

Chcel by som sa Vás opýtať, aký je rozdiel medzi funkciami Martina Smitha a Chrisa Birda. Chris Bird je na oficiálnych stránkach Fordu uvádzaný ako Director Design, Ford of Europe, zatiaľ čo Martin Smith je uvádzaný ako Executive Design Director, Ford of Europe. Zaujímalo by, že aký má podľa Fordu zmysel mať obe tieto pozície, teda prečo nestačí jeden riaditeľ dizajnu.

Môžete podrobnejšie popísať príčiny opakovaného odkladania nástupu nového Mondea na európsky trh?

Aké sú hlavné dôvody toho, že majú automobilky problémy odstrániť nadbytočné kapacity fabrík?
Ako veľkou prekážkou sú odbory pri zefektívňovaní respektíve uzatváraní fabrík?

Je pravda, že v súčasnosti vlastní Ford iba 3% v Mazde? Ak áno, bude sa v budúcnosti tento podiel znižovať?
A prečo vlastne Ford znižuje podiel v úspešnej automobilke?

Existujú plány na vstup firmy Lincoln do Európy?

Ako reagoval Ford na úspech Fushionu v Česku? Bol tento úspech naozaj ojedinelý, pretože nový B-MAX ani Kuga podľa môjho názoru miera na úplne inú cieľovú skupinu klientov. Neplánuje Ford priameho nástupcu tohto modelu?

Aký je celosvetový úspech B-Maxu? Čítal som, že kvôli slabému dopytu znížil Ford produkciu o polovicu. Je možné už hodnotiť úspech tejto modelovej rady a odhadnúť, aká je pravdepodobnosť, že dostane nástupcu?
A ako je medzi zákazníkmi prijímaná absencia B-stĺpiku?

Nemyslíte si, že Ford šetrí na kvalite použitých materiálov v interiéry? Môj osobný dojem, že použité plasty v interiéry ako aj celkové poňatie prístrojovej dosky vyzerá u konkurentov od Škody alebo Volkswagenu hodnotnejšie ako u Fiesty či B-Maxu.

Čo si myslíte o súčasnom dizajnovom jazyku Fordu v Európe? Nepôsobí podľa vás trošku nezrelo v porovnaní s ostatnou európskou konkurenciou? Aké sú ohlasy zákazníkov na zmenu oproti predchádzajúcim dizajnovým štýlom?
U konceptu Ford Evos som čítal, že tento model evokuje nástup nového dizajnového jazyku, ktorý má za cieľ dávať luxusný dizajn aj bežným autám. Je nové Mondeo prvým nositeľom tohto dizajnu?

Dočkáme sa sériovej realizácie modelu na základe konceptu Ford Evos?

Viete, dokedy zostane Alan Mullaly vo funkcii CEO koncernu Ford?

Aký osud podľa vášho názoru čaká v najbližších desiatich rokoch model F 150 alebo Explorer? Vymiznú do tej doby osemvalce?

Ak dovolíte, môžem sa Vás opýtať, akými automobilmi jazdíte súkromne a či je naozaj možné v takejto funkcii stíhať plnohodnotne hrať za Mladú Boleslav v hokeji?

Ďakujem veľmi pekne za zodpovedanie na otázky.

Avatar - Pekelná Micinka
23. 4. 2013 22:49
Hrabě Monde O Christo
Avatar - Pekelná Micinka
23. 4. 2013 22:49
Hrabě Monde O Christo
Jak dlouho tady bude ještě ten článek? Z tý titulní fotky mám osypky. 8-s >:-[]
23. 4. 2013 10:58
Re: Mondeo - Fusion
Byl jsi se na ní a do ní kouknout na živo? NA mě působí parádně..pravda interiér byl v top specifikaci.....ale...jo..moc dobrý ..moc :-)

Parametry jsou podobne jak u konkurence.
Avatar - twistedTSD
22. 4. 2013 17:28
Re: FORD
Já tedy rozhodně ke starším ročníkům nepatřím a názor mám jaký mám. Ale samozřejmě netvrdím, že někomu se to líbit nemůže...