Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je to tady! Stáj Renault se oficiálně vrací do Formule 1

David Bureš
Diskuze (3)
Renault je v tuto chvíli zastoupen ve Formuli 1 pouze svými motory. V příštím roce se ale vrátí jako plnohodnotná stáj.

Už pár měsíců se spekuluje o tom, že značka Renault se vrátí do Formule 1. Nyní francouzská automobilka tyto zprávy definitivně potvrzuje. Tým Renault se v F1 opět objeví od příští sezony, nahradí dnešní Lotus, kterého trápily vleklé finanční potíže.

Vedení Renaultu v minulých měsících rozhodovalo, jak velký podíl ve stáji Lotus F1 převezme. Zatímco dříve se zdálo, že francouzský výrobce bude vlastnit jen 65% podíl ve stáji, nakonec se rozhodl ho koupit celý.

„Renault měl dvě možnosti: vrátit se na 100 procent, nebo odejít. Po detailní studii jsem rozhodl, že Renault bude Formuli 1 počínaje rokem 2016,“ prohlašuje generální ředitel francouzské automobilky Carlos Ghosn.

Výrobce s kosočtvercem ve znaku musí ještě doladit podmínky nákupu stáje, přičemž tým chce převzít co nejdříve. Základní smlouvy mezi oběma stranami ale byly již podepsány.

Bližší detaily o vstupu Renaultu do Formule 1 budou oznámeny v lednu 2016, dva měsíce před zahájením nové sezony. Novinkou bude jistě motor, Lotus v letošní sezoně používal agregáty Mercedesu, nikoliv Renaultu. Tvářemi týmu byli piloti Romain Grosjean a Pastor Maldonado.

Renault chce díky návratu své stáje do Formule 1 zlepšit svoji image. Automobilka zjistila, že návratnost investic do vývoje motorů byla nízká – fanoušci si případná vítězství nespojují s agregátem, ale s týmem, případně samotným jezdcem. Ba co víc, po změně technických regulí v roce 2014 se novým 1,6litrovým šestiválcům Renault vyloženě nedaří – trápí je nízká spolehlivost.

Cílem automobilky je vyhrávat, byť Carlos Ghosn přiznává, že to může nějakou dobu trvat. Renault rozhodně má na co navazovat, v minulosti jeho agregáty vyhrály 12 konstruktérských titulů, jezdci využívající monopost s motorem Renault byli jedenáctkrát mistry světa.

Renault je v královně motorsportu díky svým motorům bez přerušení zastoupen skoro 40 let. Jako stáj ale francouzská značka do F1 přicházela a pak zase odcházela. Poprvé se tým Renault ve Formuli 1 objevoval mezi lety 1977 a 1985. Následující roky dodával do šampionátu pouze své pohonné agregáty, celý tým Renault se vrátil v roce 2002, dva roky poté, co francouzský výrobce převzal stáj Benetton. Kvůli finančním potížím se své stáje Renault postupně zbavil mezi lety 2010 a 2011. Tým se nejprve přejmenoval na Lotus Renault GP, od roku 2012 je známý jako Lotus F1 Team. Není bez zajímavosti, že tuto stáj Renault opět převezme.

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - moreczech
6. 12. 2015 10:00
Přehlédnul jsem to ?
Nebo kdepak je zmínka o titulech z roku 2005 a 2006 ?
Avatar - Naštvaná Dopravní Značka
Konkurence
Renault byl a věřím, že i bude velmi úspěšný a přispěje k vyrovnanějšímu poli a snad i atraktivitě závodů.
Avatar - pelikoš
4. 12. 2015 20:09
přeji
hodně stěstí... ;-)