Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Grand Cherokee CRD v USA: vůni benzinu střídá vůně nafty

Ondřej Láník
Diskuze (39)
Evropské prodeje koncernu DaimlerChrysler jsou postaveny na široké nabídce a značné oblibě vznětových motorů. Ty neměly dlouhá léta v USA příliš mnoho zastánců, ale časy se mění.

Jeep Liberty CRD (v Evropě Cherokee) se vznětovým motorem 2,8 CRD, je v USA velmi žádanou variantou a tak se v Detroitu rozhodli nabídnout Američanům také „full-size SUV“ Grand Cherokee se vznětovým motorem. Do prodeje by se nový model měl dostat v prvním čtvrtletí roku 2007.

Grand Cherokee CRD figuruje již nějakou dobu v evropské nabídce Jeepu, ale v zámoří se museli zákazníci dosud spokojit se zážehovými jednotkami. Minimálně o třetinu úspornější provoz dieselového Grand Cherokee prý přesvědčí mnoho zákazníků a automobilka věří, že se bude opakovat stejná situace, jako při uvedení Liberty CRD. Poptávka po tomto modelu v USA totiž převyšuje nabídku a diesel se tak významnou měrou podílí na odbytu modelu (v USA dosud prodáno 11 tisíc Jeepů Liberty CRD).

Šestiválcový vznětový motor Mercedes-Benz o objemu 3,0 l je vybaven moderním systémem přímého vstřikování nafty common-rail. Dosahuje nejvyššího výkonu 160 kW při 3800 ot./min a točivého momentu 510 Nm mezi 1600 a 2800 ot./min. Model pro americký trh se bude montovat v závodě Jefferson North Assembly Plant v Detroitu, motory budou přiváženy z berlínské motorárny Mercedesu.

Další alternativou k běžným zážehovým motorům v Grand Cherokee je nový osmiválec 4,7 l, schopný spalovat směs etanolu a benzinu E85.

Ondřej Láník
Diskuze (39)
2. 6. 2006 21:03
Re: Kukuřice-injection
Myslím, že to tak dopadne. Bioethanol... do tohio se napřou... jako ve Švédsku.
2. 6. 2006 19:33
Re: Re:
No, no.
2. 6. 2006 19:32
Re: Re:
Velmi nízké a velmi primitivní... :no:
2. 6. 2006 19:32
Re: Re:
Pochop, pro mne tohle není téma... Můj svět je zde... kolik Coroll sežvejkjal malajci mě nechává zcela bez zájmu. Mě zajímá trh v Česku a ...řekněme... Evropskej region... Jestli v Americe kdokoliv prodá cokoliv... tak to tam prodá... Ovšem pozor - jakmile bych zmerčil, že někdo vyrábí (kdekoliv) auto, které mě zaujme, pak zpozorním... Corolla ani Avensis, ani Aygo nejsou opravdu ve středu mého zájmu. odpovědně ti píšu, že ta vyjmenovaná auta mě opravdu nezajímaj ani co by se za nehet vešlo. Registruji jen IS, jako pokus o proniknutí na trh Evropy v milém segmentu (střední třída... co víc bys moh´chtít, to je tak akorát), Ale snaž se pochopit, že i když ocením techniku, cenu, spolehlivost třeba toho IS... se mnou (se mnou Tome) to nic nedělá... mám své srdeční vztahy budované desetiletí Věř, že o nich takřka nic nevíš.... Nesmíš na věci nahlížet povrchně, letmo, impulzivně... Upřímně... copak je možné řešit dilema, zda BMW3 či Lexus? To u mě nepadá vůbec do úvahy. Já respektuji vlastníka Lexe a vím, proč ausgerechnet tady si někdo vybere toho BMW... a to je všechno. To není o tvých rádoby jízlivostech... to je o životě. A jestli se prodá ve Státech víc Lexů než bavoráků... jsi padlej, či co? není to jedno? Mě tedy jo, ale koukám, že tebe už zas válcujou čísla jak mravenci jetel...