Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jeep Avenger 1.2 Turbo vs. Suzuki Vitara 1.4 BoosterJet – Generační přetahovaná

Leoš Káňa
Diskuze (30)

Věkový rozdíl mezi nimi dosahuje téměř deseti let a míří na stejnou skupinu motoristů. Obstojí letité Suzuki Vitara proti módní novince jménem Jeep Avenger?

Seznam malých SUV prodávaných na českém trhu naposledy rozšířil Jeep Avenger, první produkt americké značky vzniklý za spolupráce s koncernem Stellantis. A do startu mu evropští porotci nadělili krásný dárek – evropský titul Auto roku 2023. Tehdy však měli možnost vyzkoušet jen čistě elektrické provedení, které české motoristy asi moc zajímat nebude. Nyní k nám dorazila normální verze s benzinovým motorem pod kapotou a manuální převodovkou. A to je podstatně lákavější zboží.

Proti dravému mládí jsme tentokrát postavili letité zkušenosti v podobě Suzuki Vitara. To se světu poprvé představilo téměř před deseti lety na pařížském autosalonu a stále se u nás těší velké oblibě, což dokazuje téměř tisíc prodaných kusů v loňském roce. Vlastně nás i trochu zajímalo, jak rozdílně oba vozy budou a jaký za těch deset let udělal automobilový průmysl pokrok.

Posun v čase

Asi nejvíce je věkový rozdíl znát na designu. Avenger přijíždí se svěžím vzhledem, který navazuje na styl Jeepu a dále ho rozvíjí. Jasným příkladem je maska chladiče, do níž jsou po stranách zabudované diodové světlomety. Je sice plná, ale její jednolitost rozbíjí sedm svislých segmentů, odkazujících na žebrování starších modelů. Jeep si v případě svého nejmenšího vozu umně pohrává s prolisy a boulemi, což je vidět hlavně na bocích a kapotě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Leoš Káňa
Diskuze (30)

Doporučujeme

25. 1. 2024 22:35
Jeep vs Vitara
Vitara ma jeden velky tromf - 4x4. A je neuveritelne, cez co vsetko sa dokaze preskriabat. Obcas sice so smradom spojky, lebo jej dali dlhu prevodovku, ale prejde. Keby som si mal vybrat medzi tymito dvoma, jednoznacne beriem Vitaru 4x4. Interier starosvetsky, mozno hlucnejsia, mozno menej pohodlna, ale pouzitelna aj mimo cesty. To sa o Avengeri povedat neda, staci trochu blata a koniec.
Avatar - Mikesus
23. 1. 2024 18:43
Re: Jeep s 1,2
No vím, a taky ti něco říká realitní bublina že? A také vývoj cen nemovitostí se promítá do inflace. V roce 2016 jsem kupoval novy byt v Praze a vím, že se teď prodává za 2 násobek. Ale také jsou místa, kde ceny naopak zůstávají stejné. Praha není p*fel sveta a na důchod není potřeba bydlet tam, když sis za život nenasetril.
Pokid chceš opici, musis mít na banány. Ji ak nebudeš mít to co chceš a budeš muset bydlet v tom, na co sis vydělal. Inflace, zdražování a růst platu je proti vaším domněnkam a stále se má člověk lépe než ve 2016
22. 1. 2024 20:02
Re: Re: Re: moc líbí
Ano to je jediná věc bývalého FCA která se použije pro stelantis. Úprava platformy Giorgio aneb Stla Large
Avatar - twistedTSD
22. 1. 2024 15:24
Re: Jeep s 1,2
Fakta? Ne každý chce být celý život v nájmu, zvlášť když ví, že z důchodu tržní nájem fakt nezaplatí. A co fakta říkají o vývoji cen nemovitostí, snad víš i ty.
22. 1. 2024 11:02
Re: Re: moc líbí
Na druhou stranu, větší modely Stellantisu zase budou stát na technice FCA. Teď se pracuje na úpravě platformy Giorgio, tak aby byla vhodná na elektrifikaci.