Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Originální filmový Jeep Willys se prodává za zajímavou cenu. Kdysi zachraňoval vojína Ryana

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Hledáte opravdu zajímavé historické vojenské vozidlo do sbírky? Už brzy se v Anglii bude dražit originální Jeep Willys z válečného filmu Zachraňte vojína Ryana a televizního seriálu Bratrstvo neohrožených. A překvapivě zatím ani není moc drahý.

„Je největším příspěvkem Ameriky k modernímu válčení.“ To jsou slova amerického generála George Marshalla k legendárnímu armádnímu Jeepu Willys. Americký prezident Dwight D. Eisenhower jej zase přiřadil ke třem nejdůležitějším rozhodujícím zbraním, díky nimž spojenci zvítězili ve druhé světové válce. Jeep sloužil vojákům po celém světě, je významným milníkem automobilového strojírenství a nepochybně je nejznámějším vozidlem nejvíce zničujícího konfliktu v dějinách lidstva.

Ikonický Jeep Willys nesmí chybět v žádném filmu vyprávějícím fascinující příběhy o osudech vojáků ve druhé světové válce a pochopitelně se objevil i v jednom z těch nejslavnějších. Je jím válečné drama Zachraňte vojína Ryana od světoznámého režiséra Stevena Spielberga s hollywoodskými herci Tomem Hanksem nebo Mattem Damonem v nejvýznamnějších rolích. 

Jeep, který ve válce odvezl Američany z normandských pláží až do ulic Berlína, sice v kultovním filmu neměl žádnou zásadní roli, ale pochopitelně na záběrech nemohl chybět. A autentický filmový originál teď může být váš. V minulosti si dokonce zahrál i populárním válčeném televizním seriálu Bratrstvo neohrožených a dalších snímcích. To už je opravdu zajímavý sběratelský artikl.

Video se připravuje ...

Vojenská historie originálního Willysu MB z roku 1944 bohužel není známá. První stopa při pátrání minulostí se objevuje až v roce 1972, ze kdy existuje první záznam o registraci ve Velké Británii. V roce 1996 se následně dostal do rukou společnosti TLO Film Services, která jej půjčovala filmovým štábům na natáčení historických válečných filmů.

V dnešních dnech už je filmová kariéra autentického jeepu zřejmě u konce a hledá nový domov. A rozhodně není večírky unavenou filmovou superhvězdou. Začátkem letošního roku se originální čtyřválec Go Devil dočkal celkové opravy za přibližně 140 tisíc korun a je připravený účastnit se víkendových projížděk i velkolepých přehlídek.

Už 11. listopadu se bude originální filmový Jeep Willys MB prodávat na aukci NEC Classic Motor Show Sale 2023 v Birminghamu. Odborníci očekávají, že se prodá za v přepočtu 515 až 630 tisíc korun. To je zajímavá cena za jeden z nejzajímavějších kousků na dnešním trhu a současně za jedno z nejvýznamnějších aut všech dob, ale o výsledné výši rozhodnou až příhozy zájemců.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme