Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Sedona: Nový šestiválec pro americký Carnival

David Bureš
Diskuze (0)
Automobilka Kia nově nabídne velkoprostorový model Carnival, v USA prodávaný jako Kia Sedona, s vidlicovým šestiválcem o výkonu 202 kW.

Kia Carnival, na některých trzích také jako Kia Sedona, bude v modelovém roku 2011 možné objednat s novým 3,5 litrovým vidlicovým šestiválcem o celkovém výkonu 202 kW, což je o 20 kW než u předchozí verze. Motor je určen především pro americký trh.

Novinkou se v americké specifikaci stane i šestistupňová automatická převodovka s manuálním řazením Sportmatic, která bude standardně dodávána do všech stupňů výbavy. Standardem bude i šestice airbagů, zahrnující hlavové airbagy pro všechny tři řady pasažérů.

Bezpečnosti vozu pomůže i systém trakční kontroly (TCS). Ten ve spolupráci s ABS využívá brzdy a točivý moment motoru ke zlepšení trakce. Když ABS rozezná prokluz kol, motor přesune točivý moment na jiné kolo. TCS naopak pozná, že se některé kolo točí rychleji, které následně zabrzdí. Oba systémy pomáhají řidiči k maximální kontrole nad řízením.

Carnival uveze až sedm pasažérů ve třech řadách. Třetí řadu sedadel je možné sklopit do podlahy v poměru 60/40, druhá řada lze vyjmout a zvětšit tak zavazadlový prostor až na 4.007 l.

Americká verze už loni dostala v rámci faceliftu novou masku chladiče po vzoru ostatních modelů značky, nyní se součástí zrcátek staly směrové blikače s technologií LED.

Kia už patnáct let zvyšuje prodeje ve Spojených státech, kde provozuje 725 zastoupení. Model Sportage je pak prvním modelem, který se v USA vyrábí.

David Bureš
Diskuze (0)