Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koenigsegg přiveze do Ženevy novinku, kterou nepojmenuje Ragnarok

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Koenigsegg má sice na letošním autosalonu v Ženevě představit nástupce modelu Agera RS, ale ten neponese jméno Ragnarok, které s ním bylo spojováno v loňském roce. Navíc bude jeho výroba opět silně omezena.

Koenigsegg v létě roku 2017 oficiálně oznámil, že model Regera je vyprodán a všech 80 plánovaných exemplářů již zná své majitele. Na jaře roku 2018 pak byla zveřejněna informace, že švédská automobilka končí s výrobou série 25 vozů modelu Agera RS.

Ženevský autosalon, který se má letos uskutečnit v termínu od 7. do 17. března, se i proto má stát místem premiéry novinky, s níž hodlá Koenigsegg nahradit model Agera RS, který v roce 2017 stanovil během jediného víkendu pět světových rekordů a vzal tak vítr z plachet Bugatti, respektive modelu Chiron. O úspěšné plnění rychlostních výzev se staral vidlicový pětilitrový osmiválec s dvojicí turbodmychadel s působivým výkonem 866 kW (1177 kW).

Nový zástupce značky Koenigsegg se měl podle informací, které koncem léta loňského roku získal The Supercar Blog , jmenovat Ragnarok, což je v severské mytologii označení pro konec světa. Podle nejnovějších informací, za nimiž má stát švédský deník Dagens Industri ovšem k použití tohoto jména nedojde.

Novinka pak má podle nejnovějších zpráv vzniknout v počtu 125 vozů. Cena jednoho exempláře má být přes dva miliony amerických dolarů (zhruba 45 milionů Kč). Z plánované série pak mít již nyní před oficiálním odhalením svého majitele minimálně 72 vozů.

Připomenout pak lze i neoficiální informace z loňského roku, uvádějící, že k pohonu nového modelu značky Koenigsegg poslouží dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vidlicový osmiválec s nejvyšším výkonem kolem 1060 kW (1440 k). Tento motor má být schopen točit až 9000 otáček za minutu a vozu, jehož hmotnost se má pohybovat kolem 1200 kg poskytovat dynamické schopností, které překonají i model Agera RS.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme