Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koupilo Porsche další akcie Volkswagenu?

Dan Vořechovský
Diskuze (6)
Tento týden v pátek se v německém tisku objevily spekulace o převzetí koncernu Volkswagen automobilkou Porsche. Německý výrobce sportovních vozů však tyto informace rázně popírá.

Německý ekonomický portál Manager Magazin přišel v pátek ráno s informací, že automobilka Porsche nakoupila preferenční akcie Volkswagenu. Údajně se mělo jednat až o třetinu preferenčních akcií koncernu Volkswagen (tyto akcie však nemají hlasovací práva).

Podle spekulací tak Porsche vykročilo k převzetí německého koncernu. Automobilka tyto spekulace okamžitě vyvrátila.

Objevily se také spekulace, že za nákupem nestojí samotná automobilka Porsche, ale její vlastníci, tedy rodina Porsche a Ferdinand Piech, který je v současné době předsedou dozorčí rady Volkswagenu. Ani na této spekulaci však není podle automobilky Porsche zrnko pravdy. Akcie koncernu VW navzdory prohlášení automobilky Porsche v pátek posílily o více než 6 procent na hodnotu 119,18 eur za kus.

Pravdou nicméně je, že automobilka Porsche schválila navýšení svého 27,3 procentního podílu v koncernu Volkswagen na téměř 30 procent. Zvýšení má proběhnout do valné hromady koncernu, která se bude konat 19. dubna ve Wolfsburgu. Druhým největším akcionářem Volkswagenu je s dvaceti procenty spolková země Dolní Sasko.

Dan Vořechovský
Diskuze (6)
Avatar - donPedro
26. 3. 2007 16:32
Koupilo!
Juž to upékli: [odkaz]