Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kvůli airbagům Takata musí v Česku do servisů tisíce automobilů

Jan Mička
Diskuze (40)
Nebezpečné airbagy od firmy Takata, které mají na svědomí již šest lidských životů, se mohou objevit také v Česku. Do servisů musí tisíce vozů Honda, Toyota a Nissan.

Problém s airbagy Takata se postaral o největší svolávací akci v historii amerického automobilového průmyslu. V Americe musí do servisů skoro 34 milionů automobilů, což bude stát čas a peníze nejen jejich majitele, ale také samotné výrobce. Celkem se hovoří o ztrátě zhruba třech až pěti miliard dolarů, v přepočtu tedy až 123 miliard korun.

Ve spojitosti s nastalou situací snad ještě nepřišla jediná pozitivní zpráva a obrat se nečeká ani do budoucna. Obzvláště ne poté, co server iDnes.cz uvedl, že se problém týká také automobilů přihlášených v České republice. Jedná se o stejné značky jako na americkém území. Toyota u nás svolá asi šest tisíc vozidel (jde o modely Yaris, Camry, Avensis, Verso, Corolla a RAV4 vyrobených v letech 2003 - 2007), Nissan se podrobně podívá na 2.074 automobilů, a u Hondy se akce týká 949 vozidel (Accord, Civic, CR-V a Jazz vyrobených v letech 2002-2009).

Výrobci budou v nejbližší době kontaktovat majitele automobilů a pozvou je do servisů, kde proběhne kontrola (či případná výměna) zcela zdarma. Problémem však je, že dosavadní vyšetřování neodhalilo příčinu, kvůli které airbagy vystřelují mnohem větší rychlostí a uvolňují do kokpitu nebezpečné střepiny. Jak serveru iDnes.cz uvedl výrobce Takata, týkají se problémy hlavně vozů provozovaných v zemích s vyšší vlhkostí, mezi které ale Česká republika nepatří.

Jan Mička
Diskuze (40)