Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Huracán Polizia: Policejní speciál s 610 koňmi

David Bureš
Diskuze (3)
Zatímco čeští policisté nejnověji dostali šestiválcové Škody Superb, jejich italští kolegové se dočkali nového desetiválcového náčiní.

Lamborghini pokračuje ve spolupráci s italskou státní policií. Vedení značky tento týden předalo římské policejní jednotce nový Huracán, který začne sloužit před koncem roku. Speciál bude mít několik úkolů – bude hlídat dálnice v okolí Říma, bude převážet lidské orgány a bude reprezentovat policii na vybraných akcích.

Zatímco české policejní Superby jsou vcelku anonymní, policejní Huracán dává svým zbarvením jasně najevo, že pracuje pro policii. Modrou karoserii s bílými pruhy a nápisy Polizia samozřejmě doplňují výstražná světla, která jsou tvořena diodami.

Huracán Polizia se proti běžným exemplářům tohoto supersportu liší i speciální výbavou určenou pro sledování nebezpečného chování ostatních řidičů. Hlavním prvkem je takzvaný Proof Video Data System, kterým disponovalo již dřívější policejní Gallardo LP 560-4.

Systém pomocí GPS zjistí přesnou lokaci policejního speciálu a jeho rychlost, zároveň spočítá i rychlost uhánějícího auta před Huracánem, které je zároveň natáčeno kamerou. Snímek vozu je navíc možné poslat na nejbližší policejní stanici pro archivaci, systém přečte i poznávací značku auta, aby zjistil, zda není kradené. Na speciálním odnímatelném displeji pak policisté mohou pachateli rovnou ukázat jeho přestupek jako důkaz.

Pro rychlý převoz lidských orgánů je Huracán Polizia vybaven speciální chladničkou v zavazadelníku. V případě nutnosti první pomoci může zase posádka použít defibrilátor, který ve výbavě tohoto Lamborghini také nechybí.

Policejnímu Huracánu ujede málokterý řidič. O pohon se stará 5,2litrový desetiválec o výkonu 449 kW (610 koní) a točivém momentu 560 N.m, díky kterému Huracán zrychlí z 0-100 km/h za 3,2 sekundy a jede přes 325 km/h. Motor spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, o skvělou trakci se stará pohon všech kol.

Spolupráce Lamborghini s italskou státní policií začala před deseti lety, když policisté obdrželi speciálně upravené Gallardo. O čtyři roky později následovalo modernizované Gallardo LP 560-4 Polizia s inovovaným designem a silnějším desetiválcem, v roce 2014 bylo policejní Gallardo LP 560-4 modernizováno ještě jednou.

První Gallardo římské policie během své služby najelo 140.000 kilometrů, Gallardo LP 560-4 má na svém kontě 110.000 kilometrů. Vedle římské jednotky používá vůz od Lamborghini také boloňská jednotka.

David Bureš
Diskuze (3)
26. 5. 2014 00:49
Tak tohle
dělo je asi jediný policejní auto, kterýmu se ani teoreticky nedá ujet na silniční motorce :-) Možná by bylo zajímavé zjistit, za kolik se olítané policejní Lamba po vyřazení prodávají.
25. 5. 2014 12:58
Re: Používání neoznačených, anonymních vozů
Fascinují mě kecy o prevenci jako důvod kupování neoznačených vozů Passat a Superb. Když se bavíme o prevenci, tak prevence musí být viditelná, článek o nákupu vozu a vyvolávání strachu nepomůže. Asi jako když si člověk koupí kamerový systém ke svému domu a kamery ukryje tak, aby je nikdo neviděl... Je to zkrátka pro nachytání lidí a ne kvůli prevenci! :no:

4 označená vozidla jedoucí po D1 (2 jedním a 2 druhým směrem) a prevence je výborná!
Avatar - Ada je zase tady
25. 5. 2014 12:46
Používání neoznačených, anonymních vozů
pro dopravní službu je ze strany České policie pravděpodobně nelegální. :no: