Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN TGX EfficientLine 3: Snížení spotřeby o 6,35 % oproti předchůdci (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
MAN Truck & Bus představuje nejnovější evoluci svého paketu zaměřeného na snížení spotřeby paliva pod označením EfficientLine 3.

Premiéra modelu MAN TGX EfficientLine se odehrála na podzim roku 2010 IAA v Hannoveru a na trh byl uveden koncem stejného roku.

Výrobce se při vývoji modelu s označením EfficientLine zaměřil na snížení spotřeby paliva při zachování všech jeho praktických vlastností i komfortu řidiče. Hlavní pozornost byla při vývoji věnována aerodynamice tahače a snížení spotřeby paliva přispívalo i odlehčení konstrukce vozidla.

Výsledkem byla spotřeba paliva u TGX EfficientLine nižší až o 3 litry nafty na 100 km oproti srovnatelnému standardnímu zástupci řady TGX.

Na jaře roku 2015 byl představen MAN TGX EfficientLine 2, který podobně jako jeho předchůdce nabídl aerodynamická vylepšení kabiny i podvozku a rovněž odlehčení konstrukce vozidla. Na dalším snížení spotřeby paliva se zde ovšem podílelo mimo jiné i důsledně optimalizované hnací ústrojí.

MAN pro demonstraci dalších úspor paliva vyslal nový TGX EfficientLine 2 ve společnosti TGX EfficientLine v provedení Euro 6 na topograficky náročnou srovnávací jízdu dlouhou 5217 km. Výsledek srovnávací jízdy byl jasný a nová verze oproti předchozímu modelu ušetřila 6,57 % nafty.

Nyní nastupuje nejnovější evoluce v podobě EfficientLine 3, u níž se výrobce při vývoji zaměřil na další vylepšení aerodynamických vlastností i optimalizaci pohonného ustrojí a to především převodovky TipMatic. Pozornost pak byla věnována i asistenčním systémům.

Podobně jako u předchůdce i zde je převodovka vybavena funkcí EfficientRoll, která využívá lehce klesající silniční úseky k tomu, aby se na základě automatického zařazení volnoběhu šetřilo palivo.

Samozřejmostí je nejnovější generace tempomatu EfficientCruise, využívající data z GPS a za pomoci 3D map odhalující stoupání i klesání na aktuální trase, čemuž přizpůsobuje rychlost vozidla. Díky tomu zároveň významně přispívá k úsporám paliva.

Další změny oproti standardním TGX představuje i u nového EfficientLine 3 systém APM (Air Pressure Management), který se stará o přesné využití vzduchového kompresoru a jeho součástí je i systém sledování tlaku v pneumatikách, hliníkové nádrže na palivo a stlačený vzduch, světla pro denní svícení z LED, z nichž jsou sestaveny i koncové svítilny a omezení rychlosti na 85 km/h.

Podobně jako při uvedení EfficientLine 2 i nyní provedl výrobce srovnávací jízdu staršího a nového provedení za dohledu TÜV SÜD.

Tentokrát byly na jízdu se startem i cílem v Mnichově dlouhou téměř 4000 km a protínající Německo, Rakousko, Itálii, Francii, Španělsko a Švýcarsko vyslány tahače MAN TGX 18.500 4x2 BLS srovnatelných výkonů zastupují druhou a novou v pořadí třetí generaci paketu Efficient Line.

Výsledek srovnávací jízdy, který byl potvrzen i TÜV SÜD, hovočí ve prospěch nového provedení EfficientLine 3, u nějž bylo dosaženo o 6,35 % nižší spotřeby paliva oproti EfficientLine 2.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)