Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz: Velký zájem o kompakty znamená zvýšení výroby

David Bureš
Diskuze (0)
Kompaktní Mercedesy se aktuálně vyrábí na třech místech. Automobilka však kvůli zájmu zákazníků zvažuje výstavbu další továrny.

Už několikrát jsme informovali o tom, že sázka Mercedes-Benzu na kompaktní modely vyšla. Automobilům se prodejně výrazně daří, čímž pomáhají značce v boji s Audi a BMW o titul největšího prémiového výrobce světa. Kvůli velkému zájmu zákazníků nyní Mercedes zvyšuje výrobu ve své maďarské továrně Kecskemét.

Za první dva měsíce letošního roku automobilka prodala 55.409 kompaktních vozů, o takřka 30 procent více než před rokem. Vozy hlavně lákají k Mercedesu nové zákazníky, každý druhý majitel modelů A a CLA předtím vlastnil auto jiné značky.

Maďarský závod díky zvýšení produkce bude pracovat v třísměnném provozu, tedy na svoji plnou kapacitu. K navýšení výroby dojde v květnu, ve vybraných týdnech se zde bude i nadále pracovat také o sobotách. V továrně se aktuálně vyrábějí dva modely – MPV B a sedan CLA.

Kompaktní modely stuttgartské značky s platformou MFA vznikají na třech místech. Vedle Kecskemétu ještě v německém Rastattu, kde jsou vyráběny hatchback A, MPV B a SUV GLA. Také tato továrna pracuje ve třech směnách, a to už od října 2012. Třída A je pak montována ještě u finské společnosti Valmet Automotive, která na základě smlouvy s koncernem Daimler do roku 2016 vyrobí 100.000 kusů tohoto auta.

V roce 2015 pak ve spolupráci s čínskou automobilkou BAIC začne výroba SUV GLA v Pekingu, zde vyrobené vozy budou určeny pro místní trh. Kvůli velkému zájmu zákazníků zvažuje Daimler také výstavbu další továrny v USA, rozhodnuto o ní bude během následujících dvanácti měsíců. Možností je i výroba v Mexiku.

Stuttgartský výrobce navíc zájem o kompaktní modely dále podpoří. V plánech je pátý člen rodiny kompaktních vozů – model CLA dorazí i v praktičtější verzi kombi. Nabídka příští generace těchto aut by se pak mohla dále rozšířit.

David Bureš
Diskuze (0)