Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na Ukrajině mají vůz s autonomním řízením už teď. A jaký!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Značku KrAZ proslavila především její nákladní vozidla, ale nyní o sobě tato ukrajinská společnost dává vědět prostřednictvím pancéřovaného automobilu s autonomním řízením.

KrAZ je stále věrný produkci nákladních automobilů, ale vedle nich má ve své nabídce širokou řadu armádních vozidel, jejíž součástí je i model pojmenovaný Spartan. Toto vozidlo samo o sobě není žádnou novinkou a vlastně není ani výsledkem vlastního vývoje u automobilky KrAZ, ale licenčním výrobkem.

Základem pro Spartan je totiž podvozek s nápravami, motorem a částí interiéru z vozu Ford F-550. Za pancéřovanou nástavbou pak stojí společnost Streit Group, která má pobočku i na Ukrajině a s automobilkou KrAZ spolupracuje.

Spartan je ovšem využíván při vývoji autonomního systému řízení, na němž automobilka KrAZ spolupracuje s firmou Infocorm. V současném provedení je toto vozidlo s několika termokamerami, klasickými kamerami, radary a senzory schopné jízdy v jednom ze tří plně autonomních režimu nebo může být za pomoci tabletu ovládáno na dálku a to až do vzdálenosti 50 km.

V případě jízdy v prvním z režimů označeném SmartDrive vozidlo sleduje předem nastavenou trasu, zatímco ve druhém režimu pojmenovaném Teach-inDrive sleduje své okolí a vlastně se si hledá nejlepší cestu. Třetí režim pak za pomoci dat z GPS umí najít cestu zpět na základnu.

KrAZ Spartan disponuje pancéřováním úrovně CEN BR6, chránícím posádku před střelbou ze zbraní ráže 7,62 mm, zatímco podlaha vozu odolá výbuchu dvou granátů DM51.

K pohonu slouží přeplňovaný vznětový osmiválec Ford o objemu 6,7 litru s výkonem 221 kW, který ve spojení se šestistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol umožňuje vozidlu o celkové hmotnosti až 8800 kg dosáhnout maximální hmotnosti 110 km/h.

Spartan s autonomním systémem řízení byl představen během Zbrojního a bezpečnostního veletrhu v Kyjevě pořádaného od 10. do 14. října letošního roku. Zde bylo natočeno video, na němž je ovládán prostřednictvím tabletu a rovněž i video, kde je již zachycen s lidskou posádkou ve společnosti dalších vozidel značky KrAZ.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)