Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nákladní vozidla americké armády umí jezdit bez řidiče (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Vývojem autonomních vozidel, schopných jízdy bez zásahu řidiče, se nezabývá pouze Google nebo automobilky, ale pracuje na něm i americká armáda.

Autonomním vozidlům je v posledních letech věnováno stále více pozornosti. Řada automobilek pracuje na vývoji osobních vozů, v nichž nebude nutné se zabývat řízením.

Svými pokroky ve vývoji se rozhodně netají BMW, jehož nejnovějším příspěvkem je kupé M235i, které umí samo driftovat. Výsledky své práce se nebojí pochlubit ani konkurenční Mercedes-Benz či Audi a na voze jezdícím bez zásahu řidiče pracuje i Nissan, Ford, Cadillac nebo Volvo.

Předností vozidel schopných jízdy bez řidiči si je vědoma i americká armáda, jejíž vývojové oddělení TARDEC (Tank-Automotive Research, Development and Engineering Center) se jim věnuje ve spolupráci s firmou Lockheed Martin v rámci programu AMAS (Autonomous Mobility Appliqué Systém).

K vývoji vojenského autonomního systému řízení využívá americká armáda třínápravové tahače AM General M915 a pětinápravová vozidla Oshkosh PLS (Palletized Load System) určená primárně pro manipulaci s těžkými břemeny.

Vozidla jsou vybavena skenovacími infračervenými světelnými senzory LiDAR (Light Detection and Ranging). Ty využívají světlo stejným způsobem jako netopýři nebo delfín zvukové vlny a odrážejí infračervené paprsky prakticky od všeho v určité předem nastavené vzdálenosti a v reálném čase generují tříprostorovou mapu okolního prostředí. Tato mapa je pak spolu s informacemi z dvojice GPS využita k řízení vozidla. Samozřejmostí systému je automatické ovládání všech funkcí vozidla potřebných k jeho řízení.

Koncem ledna předvedla dvojice strojů Oshkosh PLS společně s jedním tahačem AM General M915 v rámci vývoje na texaské základně Fort Hood své schopnosti. Těžká vozidla bez zásahu řidičů projela předem danou trasou, na níž musela zvládnout průjezdy křižovatkami, překážky na silnici i pohyb figurín simulujících chodce přecházející vozovku. Se všemi těmito úkoly si konvoj tří vozidel poradil velmi dobře.

Vývoj ovšem není zdaleka u konce, protože zatím vozidla zvládají samostatný provoz v relativně přátelském prostředí, ale ještě je potřeba zvládnout fungování konvoje těžkých nákladních vozů bez řidičů ve válečné zóně, kde mohou najet na minu nebo se dostat pod nepřátelskou palbu. V takovém případě mohou některé ze strojů přijít o životně důležité systémy a ty nepoškozené se jim musí umět vyhnout a rychle se vzdálit z nepřátelského území.

V současnosti je systém autonomního řízení pro americkou armádu sice testován na dvojici výše zmíněných modelů, ale podle materiálů společností Lockheed Martin může být namontován na prakticky jakékoliv vojenské vozidlo. Jeho využití v praxi má přispět ke zmenšení rizika zranění nebo ztrát na životech vojáků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - vabis
9. 2. 2014 21:37
proč ne
Nemusí být automaticky ovládané auto. Může být ovládané i na dálku. Něco jak pyrotechnici mají toho robota. Proč ne, pro to vojenské použití to v určitých situacích smysl dává :yes:
8. 2. 2014 20:43
Re: Keď sa ešte naučia meniť si prepichnutú gumu, tak to bud
To bude krok spat, ved uz teraz v amerike vezie jeden vlak 16.000 ton uhlia v hlinikovych vagonoch. Toto u nas nikdy nebude, lebo po trase najskor zmizne uhlie a potom aj tie hlinikove vagony s ocelovymi podvozkami 8-s
8. 2. 2014 15:15
Re: Keď sa ešte naučia meniť si prepichnutú gumu, tak to bud
DARPA po tristních výsledcích prvních dvou ročníků taky hodně změkčila podmínky. Povolila GPS i mapové podklady. Ale aby se vozidla pohybovala opravdu autonomně na neznámém terénu / území k tomu bude ještě hodně dlouhá cesta.
8. 2. 2014 14:35
Re: Keď sa ešte naučia meniť si prepichnutú gumu, tak to bud
Gumy nie sú problém .....cez centrálne duhusťovanie dokážu tieto vozidlá jazdiť s derevými gumami už dnes ... to je už starý vynález vojenských vozidiel ....
Avatar - jozephko
8. 2. 2014 07:49
Keď sa ešte naučia meniť si prepichnutú gumu, tak to bude do
Samojazdiace autá niekedy v roku 2025 s mi už vôbec nezdajú nereálne. Pritom len relatívne nedávno (možno pred 10 rokmi) americká armáda usporiadala prvú súťaž samojazdiacich áut. Výsledky boli vtedy komické - niektoré prešli 200 metrov a skončili, iné po pár kilometroch do niečo nabúrali do plota a tiež skončili. V časovom limite to pokiaľ si pamätám neprešlo žiadne auto a do cieľa došli len 1 alebo 2. Pritom jazdy prebiehali na púšti. Nasledujúci rok to už bolo podstatne lepšie a v súčasnosti je už životaschopná myšlienka.
O 10 rokov asi pôjdem robiť robiť kamionistu. Nastúpim do kamiónu, zapnem telku alebo internet, urobím si pelíšek, a na druhý deň o 1500 km vyspaný do ružova vystúpim. >:D To bude práca snov...