Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdivnější, nejnevkusnější... Tuningová smršť SEMA Show 2016 v obří galerii!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
SEMA Show nabídla opět pestrou přehlídku tuningových kreací, za jejichž vznikem stojí vedle nezávislých úpravců i samotné automobilky.

SEMA Show, kterou pořádá Specialty Equipment Market Association založená v roce 1963, se poprvé uskutečnila v roce 1967 a tehdy zde mimo jiné zazářil Ford GT40 či Dodge Dart Drag Racer. O téměř padesát let později představuje tento podnik jednu z nejvýznamnějších tuningových výstav na světě.

Specialitou této akce, která není přístupná široké veřejnosti, je vedle samotné přítomnosti úpravců a výrobců doplňků, příslušenství a dílů účast automobilek figurujících na severoamerickém trhu.

Především trio koncernů Ford, General Motors, Fiat Chrysler Automobiles, jimž jsou v patách asijské značky Toyota, Mazda, Nissan a Subaru poskytuje své nejnovější modely úpravcům, aby demonstrovali široké možnosti individualizace svých vozů.

Úpravci se přitom nevěnují výhradně vozům, jako jsou Ford Mustang, Chevrolet Camaro či Dodge Challenger, ale do jejich dílen míří z automobilek i kompaktní hatchbacky, což letos předvedla například skupinka značky Ford zastupující modely Fiesta a Focus, ale nechybí ani velká SUV a pick-upy.

Pokud se ovšem vrátíme k výše zmíněným pony cars, pak je jasné, že patří k největším hvězdám celé akce, což může v případě značky Ford dokazovat Hurst Kenne Bell R-Code Mustang, vycházející z nejnovější šesté generace i Timeless Kustoms 1965 Mustang, který je naopak založen na voze první generace.

Značka Chevrolet využila SEMA Show již tradičně k představení závodního speciálu COPO Camaro pro nový modelový rok a na nejnovější rozšíření nabídky svých motorů a převodovek upozornila prostřednictvím stylového kupé Chevelle Slammer.

Popularitu spojení karoserií severoamerických klasiků s moderními komponenty demonstroval například Oldsmobile společnosti Icon, zatímco BMW E30 J-Rod s osmiválcem pod kapotou zaujalo proměnou své karoserie.

Kapitolu samu pro sebe mohou představovat asijské značky, které se ovšem maximálně snaží zalíbit svým severoamerickým zákazníkům, což může dokazovat monstrum Toyota Land Speed Cruiser V8 či skupinka nejvýkonnějších současných zástupců značky Lexus.

Mazda se naopak rozhodla prezentovat nejnovější generaci svého roadsteru prostřednictvím dvojice konceptů MX-5 Speedster Evolution a MX-5 RF Kuro, z nichž především druhý jmenovaný se sériovému provedení příliš nevzdaluje.

Módu posledních let v podobě starých terénních vozů ze šedesátých let, u nichž zůstává zachován jejich vzhled, ale dostanou moderní motor a vybavení interiéru, aby byly plně použitelné v současném provozu, zastupovala například Toyota Land Cruiser FJ43 od společnosti FJ Company.

SEMA Show 2016 se v letošním roce uskutečnila v termínu od 1. do 4. listopadu a nabídla produkty od téměř 6400 vystavovatelů, které si prohlédlo zhruba 60.000 návštěvníků. Další ročník této slavné akce pořádané v Las Vegas je naplánován na 31. října až 3.listopadu roku 2017.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
Avatar - JDM
8. 11. 2016 13:41
Sema
V podzemních garážích v Tokiu jsou k vidění lepší auta [odkaz]
Re: Svojprávnosť
Áno, titulok je divný, resp. predpojatý a tendenčný. Nemusím mať tuning rád, ani nemám, ale niekto ho proste rád má. V diskusii napíšem svoj názor, aj keď mnohým proti srsti, a pokojne sa oň budem hádať. Ale redaktor a informačné médium by si toto nemali dovoliť, majú nestranne informovať, nie propagovať svoje alebo niečie názory.
Zhodneme sa aspoň na tomto?
Avatar - jurajos
8. 11. 2016 11:02
Svojprávnosť
Bol aj v tomto prípade redaktor nesvojprávny a titulok vymyslel šéfredaktor?
Priložená galéria je kombináciou závodných áut, továrenských konceptov, typicky amerických originálov - rôzne druhy hor-rodov, pick-upov a SUV, veteránov a zopár bizarností. Žiaden divný nevkus neprevláda. V Essenne to býva výrazne horšie.
Re: Vizitka ACZ
No vida, ďalší úbožiak vyliezol z diery... :-!
8. 11. 2016 08:28
Re: Vizitka ACZ
Vidim,ze tvoje IQ ovce ti nedovoluje chapat pisany text tak ti to prelozim do reci akou sa bavite doma.. Beee bee beeeee be be beeeeeee