Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Versa 2014: Nejlevnější auto v USA stojí 240 tisíc

Michal Fokt
Diskuze (23)
Skutečným americkým „Volkswagenem“ je japonský Nissan. Nejlevnější vozem na americkém trhu je, stejně jako u nás sedan Versa. Zámořský Logan tam stojí v přepočtu 240 tisíc korun.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké asi je nejlacinější auto ve Spojených státech amerických? Nějaké supermini jako je Toyota Yaris nebo Chevrolet Aveo? Ale kdepak, dokonce jím není ani minivůz Chevrolet Spark, ale pořádný kompaktní sedan japonské značky! Trošku to tedy připomíná situaci v Evropě, kde zase pro změnu vede ceníkové hitparády malý sedan Dacia Logan, jenž se nabízí za lepší cenu, než vozy o kategorii menší.

Nissan Versa je ovšem ještě větším extrémem. S délkou 4455 mm jde totiž o kompaktní sedan, tedy stejnou třídu, v níž nejúspěšněji operuje trojice Honda Civic, Chevrolet Cruze a Toyota Corolla, jejichž základní cena se pohybuje od 16 (Corolla) do 18 (Civic) tisíc dolarů. Proti tomu nyní Nissan postavil model Versa za 11.990 dolarů, tedy v přepočtu 240 tisíc korun. Oproti předloňsku jde o zdražení ve výši tisíc dolarů.

Tím kompaktní Versa ovšem stále překonává, na rozdíl od Loganu u nás, nejen hranici jedné, ale hned dvou tříd, protože se v USA prodává i již zmíněný minivůz Chevrolet Spark. Ten mimochodem začíná na 12.185 dolarech je poháněn motorem 1,2 l o výkonu 63 kW, zatímco Nissan Versa přichází se šestnáctistovkou o výkonu 81 kW a pětistupňovým manuálem. Žádná drahota ale není ani varianta s CVT převodovkou, za kterou Japonci chtějí jen 1000 dolarů příplatek.

Za zmínku určitě stojí, že Versa není úplné holátko. Má standardně klimatizaci, rádio se dvěma reproduktory a sedadlo řidiče nastavitelné v šesti směrech. Představte si, že by u nás svého času stál Nissan Tiida stála nějakých 200 tisíc korun. Jak by asi vypadaly prodeje Dacie Logan?

Michal Fokt
Diskuze (23)
27. 4. 2013 04:13
Re: Konkurence/třídní rozdíly v USA
Elantra uz je zase spis konkurent pro Civic nebo Corollu, proti Verse stoji Accent sedan, u Fordu zase maji proti Verse Fiestu sedan, proti Civicu/Corolle pak Focus.
26. 4. 2013 10:18
Re: Konkurence/třídní rozdíly v USA
Ještě bych jako velkého konkurenta viděl ještě Hyundai Elantra, který je podobně velký a v USA celkem dost prodávaný (tuším někde mezi 10-15 příčkou absolutně napříč třídami). I když ten tam stojí cca 17 tisícovek v základu (čili podobně jako u nás, jen základní motor je 1,8 a auto má alu ráfky).
Avatar - Johny.Rico
26. 4. 2013 08:28
Re: Konkurence/třídní rozdíly v USA
:yes: :-!
26. 4. 2013 05:50
Konkurence/třídní rozdíly v USA
Versa konkuruje Corolle nebo Civicu jenom proto, ze v USA maji jine deleni do trid. Primymi konkurenty ale nejsou vyse zminena auta, ale Rio sedan nebo Yaris sedan. Proti Civicu nebo Corolle bojuje Nissan se Sentrou. A ta cena je samozrejme bez DPH a dalsich poplatku, takze ve vysledku to takova bomba neni. Chtelo by to trochu min demagogie pane redaktore. A ten perex to je taky pekna slatanina!
Avatar - Lonestarstate
25. 4. 2013 23:44
Re: Zajímavé
V USA jsou levnější než v EU drahé kvalitní věci. Laciné zboží je v USA naopak mnohdy lehce dražší.