Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poradíme, jak správně vybrat nosiče kol!

Petr Slováček
Diskuze (27)
Cyklistická sezona je v plném proudu, a tak spousta z nás řeší, jak nejlépe přepravit kola na výlet, dovolenou nebo chalupu. K mání je několik druhů jejich nosičů – každý se specifickými vlastnostmi, výhodami, ale i nevýhodami.

Jak vybírat? Ideální je požádat o pomoc s volbou vhodného nosiče kol odborníky. Lze vybírat na internetu, třeba na Alze, Mallu či přes Heuréku. Další možností je navštívit kamennou prodejnu, například síť Auto Kelly. „Tady si z nabídky cyklonosičů vybere opravdu každý. Jak ten, kdo chce ušetřit, tak i zájemce požadující vyšší kvalitu,“ říká ředitel marketingu Michal Knor.

Střešní nosiče (cena od 1087 Kč)

Nejrozšířenější typ, který se jednoduše připevňuje na střechu auta. Tyto nosiče navíc bývají velmi variabilní, a tak pro ně nebývá problém přeprava kol všech velikostí. Je však třeba, aby si uživatel spolu s cyklonosičem zakoupil i příčné střešní nosiče, které mají mnohostranné využití – lze na ně třeba upevnit střešní box. Tyto příčníky se buď uchytí za lem karoserie nade dveřmi, nebo na podélné střešní nosiče vozidla, takzvané hagusy, jimiž bývají vybavena vozidla kombi nebo SUV. Na tyto střešní příčníky se pak upevní nosiče jízdních kol. Jízdní kolo se osadí do střešního nosiče a zafixuje se na něm. Střešní nosiče jízdních kol mohou být uzamykatelné, a tak je vaše kolo v bezpečí. Nespornou výhodou je pak možnost instalace na téměř jakýkoli typ automobilu, takže nosič lze použít i po zakoupení nového vozidla.

Výhody

  • Příznivá cena – pro každé kolo jeden nosič
  • Na běžnou střechu lze bez problémů umístit až čtyři kola
  • Nosič je skladný, nepoužívaný nezabere mnoho místa
  • Při změně auta můžete nosiče dál používat

Nevýhody

  • Manipulace s kolem ve výšce může být namáhavá
  • Nutnost mít střešní nosič (příčníky), na který se nosiče kol upínají
  • S koly na střeše do garáže nevjedete, proto je vždy sundávejte
  • Zvýšený aerodynamický odpor a spotřeba, citlivost na boční vítr

Na páté dveře (cena od 590 Kč)

Nosiče kol na zadní dveře automobilu jsou vhodné pro přepravu jízdních kol u vyšších typů vozů či těch, které převážejí na střeše vozu jiný náklad. Lze je většinou namontovat pouze na doporučené typy vozů specifikované výrobcem nosiče. Existují ale i univerzální typy, které samozřejmě není možné použít na jakékoliv vozidlo, ale je třeba jejich použití na konkrétním voze odzkoušet. Tento typ nosiče se hodí na vozidla typu sedan, hatchback a také na vozy s rovnou zádí. To znamená, že jsou vhodné především pro SUV nebo kombi. Kromě instalace na karoserii sedan, kde se nosič umisťuje na víko kufru, je potřeba počítat s tím, že bude omezena funkce zadního stěrače, neboť horní část nosiče se opírá o zadní okno. Při montáži kol je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k poškození karoserie vozidla, například odření laku pedálem jízdního kola.

Výhody

  • Skladné nosiče uvezou několik kol najednou
  • Upínání kola je snadné, manipulace s ním je totiž v malé výšce
  • Před vjezdem do garáže nemusíte kola sundávat

Nevýhody

  • Po dobu převozu kol je kufr nepřístupný
  • Nosič částečně omezuje výhled zadním oknem
  • Nejedná se o univerzální nosič pro všechny typy aut
  • Může odřít lak
  • Kola zakrývají registrační značku auta

Na tažné zařízení (cena od 1030 Kč)

Tyto držáky kol na tažné zařízení jsou uživatelsky nejpříjemnější alternativou přepravy bicyklů. Umísťují se v přístupné výšce, což výrazně usnadňuje manipulaci a neomezuje při parkování v garážích. Tento typ nosičů umí přepravit i čtyři jízdní kola. Hodí se i pro převoz elektrokol, která jsou podstatně těžší než běžná jízdní kola.

Nezbytným předpokladem pro využití této možnosti přepravy kol je vybavenost vozu tažným zařízením. Nosič kol drží právě pouze na kouli tažného zařízení a nedotýká se karoserie vozu. Většinu typů je navíc možné sklopit kvůli lepšímu přístupu do zavazadlového prostoru vozu.

Výhody

  • Skladné nosiče uvezou až čtyři kola
  • Snadná montáž, poradí si i netechnický typ
  • Nosič lze používat i při změně auta
  • Díky funkci sklopení lze otevřít páté dveře, i když jsou zrovna kola v nosiči

Nevýhody

  • Vyšší cena
  • U některých vozidel může nosič omezit výhled zadním oknem
  • Podle české legislativy musí být na nosiči kol na tažné zařízení připevněna registrační značka vozu, a to tak, aby byla viditelná. To znamená buď dočasně přemístit zadní registrační tabulku na nosič, nebo absolvovat cestu na příslušný úřad, kde vystaví třetí registrační značku.

Petr Slováček
Diskuze (27)
23. 5. 2023 19:31
Nosič na horský kolo
Tak tohle bych si taky hrozně rád koupil. Se ženou jsme si nedávno koupili horská kola z https://www.cyklosvec.cz/horska-kola a právě bychom s nimi rádi jezdili třeba i na druhý konec republiky. A právě pro takovéto případy by se nějaký ten nosič hodil. Původně jsem chtěl koupit takový ten na střechu, ale teď to spíš vidím na nosič na tažné zařízení.
17. 11. 2020 15:47
Nosiče
Jak já bych byl rád, kdybych si tento návod mohl přečíst těsně před tím, než jsme si koupili nové nosiče na kola na naše auto ze stránek https://www.filsonstore.cz/znacky/hakr ... Kdybychom věděli a přečetli si tento článek dříve, nemuseli bychom instalací takto obyčejných věcí, jako je nosič, strávit bezmála 4 hodiny!!!
28. 5. 2020 13:40
Nosič kol
My máme tento nosič kol https://www.filsonstore.cz/…bo-winny-sklopny a jsme spokojení. Kupoval jsem ho letos na jaře, protože jsme se s manželkou rozhodli, že začneme víc jezdit na kole. Střešní nosič jsem nechtěl, protože si myslím, že by se na něj kola dávala dost špatně. Na tento nosič je připnu raz dva.
Avatar - skopikk
7. 5. 2018 15:10
Re: Další možnost
Ne to ne, spíš to byla taková praktická věcička, kterou žádný jiný výrobce do MPV nedodává. Jo, to je dobrá možnost! Není nás zase tolik a auto bych nevyužil.
Rychle jdu přikoupit řetězy :-) v létě se chystáme po Evropě, tak snad to nebude s krádežemi tak zlý....a ještě by to chtělo nějakou plachtu...na tyhle věci jsem nemyslel.
Avatar - skopikk
7. 5. 2018 15:00
Re: Další možnost
Nejspíš ne. Aspoň má opravnou sadu. To spíš píchnu bicykl :-)