Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi RS 3 se inspiruje konceptem A3 Clubsport Quattro

David Bureš
Diskuze (13)
Koncept A3 Clubsport Quattro s pětiválcem o výkonu 525 koní ukazuje možnosti úprav modelu A3.

Audi již dříve dalo najevo, že u třetí generace A3 počítá i s vrcholnou verzí RS 3. Koncept A3 Clubsport Quattro představený na letošním ročníku festivalu GTI Meeting Wörthersee naznačuje, jak by tento model mohl vypadat.

„Koncept A3 Clubsport Quattro je ukázkou budoucnosti řady RS,“ přiznal produktový šéf australského zastoupení Audi Matthew Dale serveru Motoring.com.au. Předchozí menší modely se znaky RS – TT RS, RS Q3 a předchozí RS 3 Sportback – používaly pětiválec 2.5 TFSI a koncept A3 Clubsport Quattro ukazuje další možnosti jeho úprav.

V případě nového konceptu nabízí motor 2.5 TFSI výkon 386 kW (525 k). Proti verzi s 228 kW z modelu RS Q3 došlo k mnohým úpravám. Novinkami jsou větší turbodmychadlo s plnicím tlakem až 1,5 baru či nový mezichladič.

Audi již v minulosti potvrdilo, že si nová RS 3 ponechá pětiválcový motor. Automobilka pracuje na jeho úpravách, aby splňoval emisní normu Euro 6. Vylepšením jednotky Audi navíc chce překonat přeplňovaný dvoulitrový čtyřváleci od Mercedesu s výkonem 265 kW. A3 Clubsport Quattro naznačuje, že se tento úkol vývojářům daří plnit.

Tak silného agregátu jako A3 Clubsport Quattro se sériová RS 3 nicméně nedočká. Výkon se podle Dalea sníží na hodnoty bližší konkurenčnímu A 45 AMG se zmíněným dvoulitrem.

Z A3 Clubsport Quattro se do sériové výroby prakticky jistě dostane i pohon všech kol a sedmistupňová dvouspojková převodovka S tronic. Sériové auto se inspiruje také vzhledem konceptu, hlavně jeho drsnými nárazníky.

V současnosti není jasné, jaké karosářské verze se nová RS 3 dočká. Předchůdce byl nabízen pouze s pětidveřovou karoserií. Aktuální A3 je ale nově dostupná jako sedan, tříprostorovou karoserii má i koncept A3 Clubsport Quattro. Je tak možné, že nová RS 3 dorazí v podobě Sportbacku i sedanu. Tím by se Audi vyrovnalo Mercedesu, který vedle hatchbacku A 45 AMG nabízí i stejně výkonný sedan CLA 45 AMG.

David Bureš
Diskuze (13)
2. 6. 2014 08:55
Re: No, ty roury vzadu,
A co nevzhled? :-)
Avatar - Dave-lamino
1. 6. 2014 16:50
Maska
přijde mi na takový klenot laciná ............ .Zadní řešení difuzoru ,někdy méně je více .Tohle je hodné tunera nikoliF profesionála .Středová konzole interieru neosobní zlatá Skoda ,VW a jejich řešení .
Avatar - woody-alien
1. 6. 2014 16:13
Re: No, ty roury vzadu,
Ó pardon, to mi ujelo... ;-)
1. 6. 2014 15:49
Re: No, ty roury vzadu,
Gentleman nikdy nekritizuje vzhled na veřejnosti (ženy, auta...).
Avatar - Ham.
1. 6. 2014 13:18
Re: No, ty roury vzadu,
Zarazit a dát je černé a je po ptákách ;-) Myslím, že to tak v reálu i dopadne. Tohle je koncept určený na sraz tunerů, takže tuzerský vzhled se jaksi očekává.