Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Duster se skutečně ukáže ve Frankfurtu. Dacia začíná lákat na jeho premiéru

David Bureš
Diskuze (4)
Druhá generace oblíbeného SUV naváže svým charakterem na předchůdce. Zůstane levná a také vzhled bude hodně podobný dosavadnímu provedení.

Video se připravuje ...

Dacia si pro letošní rok připravila důležitou novinku. Chystá se na představení druhé generace svého nadmíru populárního SUV Duster. Vůbec poprvé automobilka oficiálně přiznala, že se nový Duster představí na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, na což láká pomocí propagačního videa.

Že by ale zveřejněný snímek něco z nového Dusteru ukazoval, to ne. Prazvláštní spot ukazuje dosavadní generaci, kterak přijíždí pod startující raketoplán, což doprovází hláška, „co si myslí, že dělá?“ Na svém facebookovém profilu pak Dacia video doprovodila slovy, že nový Duster uvidíme ve Frankfurtu.

Přestože sám výrobce zatím o novém Dusteru moc neprozradil, určitou představu o novince už máme. Jeho design naváže na tvarově povedeného předchůdce, proti kterému má však vyrůst. Ještě větší sedmimístná varianta, o níž se dlouho spekulovalo, ale nakonec nepřijde. Použitá platforma převzatá z předchůdce totiž stavbu tak velkého automobilu neumožňuje.

Duster pak rozhodně zůstane levný, což je jedna z jeho největších výhod. Nečekejme tak širokou nabídku elektronických pomocníků, Duster po vzoru dalších modelů značky nabídne jen opravdu to, co zákazníci značky žádají a skutečně si koupí. Co bude proti předchůdci novinkou je zatím ve hvězdách, hovoří se ale o modernějším multimediálním systému s výše umístěnou obrazovkou (ta je v dosavadním autě hodně nízko) a možností spárování s chytrým telefonem.

Oproti první generaci se zřejmě tolik nezmění ani nabídka motorů. Počítá se s nabídnutím stávajícího benzinového čtyřválce 1.6 SCe i turbodieselu 1.5 dCi, který však kvůli přísnějším emisním normám bude doplněn o vstřikování kapaliny AdBlue. Spekuluje se též o příchodu vznětového 1.6 dCi a dokonce i benzinového 1.6 TCe. Možnost výběru mezi předokolkou a čtyřkolkou zůstane, stejně tak jako možnost objednání dvouspojkové převodovky, kterou zřejmě bude možné spárovat s více agregáty než dosud.

Jak to skutečně bude, se dozvíme nejpozději v úterý 12. září, kdy letošní ročník frankfurtské autoshow startuje. Některé zdroje ale naznačují, že Dacia vypustí první informace o novince už tuto středu, tak se nechme překvapit. První zákazníci se auta každopádně dočkají na začátku roku 2018.

David Bureš
Diskuze (4)
30. 8. 2017 08:21
Jenom škoda,
že ten raketoplán neodstartoval a jenom testoval ty 4 fukary.
29. 8. 2017 12:21
Rumunsko
Rumunsko mám rád. Ty dva roky, co jsem tam trávil, jsem si užíval naprosto skvélého jídla, vynikajícího vína (třeba Prince Stirbey) a super lidí. Auto bych si odtud nekoupil, protože Rumuni mají mnoho talentů, třeba na jazyky nebo software, ale technika jde totálně mimo nich ;-)
29. 8. 2017 11:05
waaaaw...
...to auto dokaze jazdit pod startujucou raketou! to rozhodne musim mat >:D
inak ta para je skutocne autenticka aj s tymi styrmi trapnymi domontovanymi fukarmi... skratka bohovske auto s bohovskou reklamou! >:-[]