Odborníky překvapuje, laiky nadchne

Prezentace klienta
Diskuze (0)
A to v každém směru. Nové Volvo XC90, které právě přijíždí do českých showroomů a garáží prvních zákazníků, překonalo očekávání trhu i samotné automobilky.

Sedmimístný model ve své druhé generaci opět posouvá hranice automobilové bezpečnosti o výrazný skok dál. Základem souboru systémů označovaného jako IntelliSafe je ultrapevná bezpečnostní klec z borem legované oceli. Tu doplňují technologie a prvky aktivní a pasivní bezpečnosti – k již známým asistentům se nově řadí další, z toho hned dvě světové novinky v podobě systému ochrany při neúmyslném sjetí ze silnice a funkce automatického zabrzdění v křižovatce. Důležitým prvkem jsou také zdokonalená sedadla zkonstruovaná tak, aby pohlcovala vertikální síly, a tím při případné nehodě zabránila poranění páteře.

Nabídka výhradně čtyřválcových dvoulitrových motorů Drive-E, které si ve Volvu na rozdíl od většiny dalších automobilek vyvíjejí sami, je jedním z pilířů budoucího úspěchu nových modelů. Nové motory jsou výrazně úspornější, kompaktnější a lehčí. Základní verzí je dieselový motor D4 s výkonem 140 kW a 400 N.m točivého momentu, silnější varianta D5 je osazena dvěma turbodmychadly (165 kW, 470 N.m). Benzínové motory zastupují T5 s turbem (187 kW, 350 N.m) a T6 přeplňovaný turbem i kompresorem o síle 235 kW a 400 N.m. Nejvýkonnější z nabízených motorizací pak bude plug-in hybrid T8, který v čistě elektrickém režimu zvládne dojezd 40 km, celá hybridní soustava pak disponuje silou více než 400 koní a 640 N.m točivého momentu.

Volvo XC90 se vedle ocenění bezpečnosti a dalších technologií dočkalo také pozitivních ohlasů na svou novou tvář. Například Frankfurter Allgemeine jej označuje za „štíhlého obra s elegantními rysy“, což potvrzuje i hodnocení na stránkách The Wall St. Cheat Shee: „Stylisticky může XC90 soutěžit s těmi nejlepšími vozy ve svém segmentu. Celkově dosáhlo Volvo téměř nemožného úkolu vytvořit velké sedmimístné SUV tak, aby vypadalo štíhlejší, než ve skutečnosti je.“

Interiér z dílny týmu šéfdesignéra Thomase Ingenlatha je pak tím nejluxusnějším, jaký dosud Volvo představilo. Typicky skandinávský design sázející na jednoduché linie i tvary a mimořádný komfort se zde snoubí s nejmodernějšími bezpečnostními a informačně-zábavními technologiemi. Vybraným materiálům, preciznímu zpracování a atraktivním prvkům typu skleněného krystalu ve voliči automatické převodovky majestátně vévodí multimediální dotykový displej v podobě tabletu, umístěný ve středové konzole. Tvoří srdce zbrusu nového palubního ovládacího systému, který umožňuje přístup k celé řadě služeb fungujících na základě cloudu a internetového připojení. Nejdůležitější informace jsou prostřednictvím head-up displeje promítány na spodní část čelního skla. Pohodu na cestě umocní špičkový audiosystém Bowers & Wilkins s devatenácti reproduktory a dvanáctikanálovým zesilovačem HARMAN o výkonu 1 400 W, který díky přímému šíření zvuku dokáže simulovat reálný a živý poslech jako v nahrávacím studiu či v koncertním sále stockholmské filharmonie.

Promyšlený styl Volva XC90 druhé generace nezůstal nepovšimnut ani mimo automobilový svět. Průkopnický design a vysokou úroveň kvality ocenila také porota nejprestižnější designové mezinárodní soutěže Red Dot, která letos na jaře udělila nové XC90 ocenění Red Dot: Best of the Best. Své ano vyslovili nové devadesátce i čeští čtenáři magazínů Auto motor a sport a AUTO7, kteří ji v mezinárodní soutěži Best Cars Nejlepší auta roku 2015 zvolili absolutním vítězem kategorie Terénní auta. Jak zhodnotili redaktoři Südwest Presse: „S novou XC90 Švédi prokázali, že jsou schopni postavit se čelem německým luxusním značkám.“

Objednejte si svou testovací jízdu na www.volvocars.cz.

Prezentace klienta
Diskuze (0)
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly