Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Astra OPC nabídne telemetrii obsluhovanou přes mobil

David Bureš
Diskuze (8)
Aplikace OPC PowerApp je zatím určena pro výrobky od Applu, později bude dostupná i pro mobilní zařízení s Androidem.

Opel svým zákazníkům nabízí ke stažení aplikaci OPC PowerApp, která je určena pro majitele iPhonů. Aplikace za 0,79 eur (20 Kč) umožní stáhnout data ze sběrnice CAN (Controller Area Network) do iPhonu, kde je data možné zhlédnout a dále analyzovat. Aplikace debutuje v Astře OPC.

Sběrnice CAN je centrální systém auta, který sjednocuje a spojuje všechny jeho elektronické řídicí jednotky. Dosud měly přístup k datům této sběrnice pouze specializované servisy, které k tomu používaly speciální software. Nyní se k datům dostanou i sami majitelé aut.

Aplikace je schopna zobrazit až šedesát různých údajů. Mezi nimi je poloha plynového pedálu, boční zrychlení či točivý moment. Údaje jsou dostupné v reálném čase, je možné je však také uložit a později se jimi pochlubit svým přátelům.

Pro fanoušky jízdy na okruzích je tu měření času jednoho kola pomocí připojení na signál GPS. Řidič může například sledovat, v kterých místech brzdil a jaký měl mezičas v jednotlivých úsecích tratě. Vedle toho může zjistit, jakého bočního přetížení dosáhl v konkrétních zatáčkách.

Pokud však řidič chce mít přístup ke všem datům, musí si pořídit speciální ovladač smartphonu, který je následně umístěn uvnitř auta. Tento modul je napojen na sběrnici CAN a přenáší data do mobilního zařízení. Dále je nabízena kolébka FlexDock pro iPhone, kterou je možné umístit na palubní desku auta.

Aplikace funguje na iPhonu (od třetí generace), iPadu 2 a iPodu Touch. Od začátku roku 2013 bude k dispozici i verze určená pro mobilní zařízení používající operační systém Android.

Vrcholná varianta aktuální Astry je poháněna přeplňovaným čtyřválcem 2,0 Turbo o výkonu 206 kW. O skvělé jízdní vlastnosti Astry OPC se mají postarat tlumiče od firmy ZF Sachs, samosvorný přední diferenciál, adaptivní podvozek FlexRide nebo brzdy Brembo. Automobil bude na trh uveden během léta.

David Bureš
Diskuze (8)
27. 5. 2012 23:50
Podobné řešení má Twingo,
akorát tam se ten Iphone používá trochu jinak. Btw. tak jak je to v Twingu, to je skvělý nápad jak kombinovat autorádio s mobilem a navigací, mohli by přidat ještě možnost zobrazení informací jako má tato Astra a celé to dat někam blíž k přístrojovce, aby na to bylo vidět.
[odkaz]
Avatar - Uhlik
27. 5. 2012 19:12
Re: Je to sice krok správným směrem ...
Jo, to mas pravdu, meranie spotreby by mohlo byt zdvojene.

Problem ale je, ze vsetky BC meraju uplne na *. 0,3 az po 0,7 litrove odchylky su uplne normalny jav. preto spotrebu beriem len ako hrubo orientacnu.

Grafika je normalna,ano, narp. Ford ju ma o kus dalej, nemyslim si ale, ze by to prospelo prehladnosti a ucelnosti.

Ake ma Inisgnia problemy ? Jediny objektivny problem bolo povrzavanie interieru, co uz novsie kusy nemaju.

Avatar - demolition
27. 5. 2012 08:36
Re: Je to sice krok správným směrem ...
Porovnaním? ;-) Čakal som viac info, ale možno je to vec verzie SW. Napr meranie spotreby, v Astre H je celková, ďalšie meranie celkovej (teda môžem merať celkovú ale aj na určitú vzdialenosť) + aktuálna s viac údajmi na paneli. Na Insignii vš preklikávať na páčke. Ako sú to detaily, nehovorím, že nie. Viac info by molo byť na centrálnom a tá grafika BC veru lepšia ako v "Háčkhu" nie je. Celkovo je to ale najmenší problém Insignie. Možno to vyzerá, že sa na ňu sťažujem, ale v konečnom dôsledku ju mám rád :-)
Avatar - Uhlik
27. 5. 2012 02:29
Re: Je to sice krok správným směrem ...
A na to si ako prisiel ? :-)
26. 5. 2012 17:45
Re: Je to sice krok správným směrem ...
Board Computer = palubní počítač