Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel mění plány na velké SUV. Zasáhl nový majitel?

David Bureš
Diskuze (56)
Velké SUV Opelu mělo být postaveno na základech techniky od GM. To je ale po změně vlastníka německé značky problém.

Připravované velké SUV od Opelu se zdálo být jistotou. Automobilka o něm hovořila již delší dobu, už v roce 2014 oznámila, že se do konce desetiletí začne vyrábět v domovské továrně v Rüsselsheimu. Po převzetí francouzskou Skupinou PSA ale německá značka mění své budoucí plány, výsledkem čehož se nového velkého SUV možná nedočkáme.

O možném konci projektu druhé vlajkové lodi Opelu (vedle Insignie) informovala britská média s odkazem na vedení značky. Poté, co se Opel na začátku srpna definitivně stal členem francouzské Skupiny PSA, má jeho vedení během 100 dnů vypracovat nový obchodní plán pro následující léta. A zdá se, že s připravovaným velkým SUV se v nové strategii již nepočítá.

To se v době rostoucích prodejů všech druhů SUV může zdát překvapivé, jenže toto rozhodnutí je v době změny majitele Opelu logické. Velké SUV mělo být postaveno na platformě Insignie (chápejte: technice z dílny bývalého vlastníka, General Motors), což se po převzetí automobilky Skupinou PSA nehodí. Pro nutné snížení nákladů by bylo výhodnější použít techniku od Francouzů, což u tohoto projektu nepůjde. Použít třeba francouzské agregáty v již hotové platformě by bylo příliš nákladné, což pro Opel, který dlouhá léta bojoval s finančními potížemi, není dobrá zpráva.

Nabízí se tak řešení, že se práce na velkém SUV v současné podobě stopnou a začnou od začátku, tentokrát na bázi platformy EMP2 od PSA. Nebylo by to ostatně poprvé, co by k tomu Opel přistoupil. Už dříve vyšlo najevo, že se příští generace Opelu Corsa opozdí. A to kvůli tomu, že bude postavena tak, aby mohla využít architekturu od nového vlastníka, včetně motorů.

Takový krok ostatně vychází i z podepsané dohody o prodeji Opelu mezi GM a PSA. Její součástí je totiž zmínka, že Opel může využívat stávající licence na ochranu duševního vlastnictví patřící General Motors, avšak jen do té doby, než se jeho automobily v průběhu let změní do verze s technikou od nového majitele. Pokud tak PSA neumožní Opelu vyvinout si novou techniku, můžeme se ve vozech rüsselsheimské značky těšit na více a více francouzských komponentů.

Vedle již představených crossoverů Crossland X a Grandland X nebo nové generace Corsy, připravované pro rok 2019, je již jasné, že techniku PSA využije nový Opel Combo. Zatímco současné provedení je bratrem Fiatu Doblo, nástupce bude sourozencem Peugeotu Partner a Citroënu Berlingo. Opel má ale rovněž spolupracovat se svým bývalým majitelem, a to konkrétně v oblasti elektromobility (Ampera-e, alias Chevrolet Bolt). Navíc pro GM bude nadále vyrábět sourozence Insignie, Buick Regal a Holden Commodore.

David Bureš
Diskuze (56)
Avatar - wakantanka
15. 8. 2017 21:08
Re: Zafira
Carnival VQ, to nemá v 5 miestnom usporiadaní kufor, ale malú jaskyňu. >:D
15. 8. 2017 07:23
Re: Zafira
Sice preferuji vozit kolo uvnitř, pro ochranu, ale dávat je na sebe... Nebo používáte nějaký držák? Ale to pak musí být pořádné MPV. Mám takový pocit, že i v Altee XL musela dolu druhá řada, když se používal držák za vidlici.
Avatar - Blue Sun
15. 8. 2017 07:04
Re: Zafira
Konec Zafiry byl v plánu dřív, než se vůbec uvažovalo o spojení PSA a Opelu.
14. 8. 2017 14:42
PSA
Spis PSA by melo vypracovat strategii co necha Opel navrhnout, vyvinout a vyrabet, protoze bez toho je jim dalsi automobilka k nicemu.
14. 8. 2017 14:37
Re: Šéfredaktore,
adbloku je mnogo typu a daji se nastavovat