Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pařížský autosalon 2016 s rozpaky: Zajímá ještě někoho?

David Bureš
Diskuze (9)
Na pařížském autosalonu letos chybí několik důležitých značek, i to je důvod, proč se na letošním autosalonu v Paříži vlastně nic moc neděje.

Už dlouho se hovoří o tom, že autosalony čeká v brzké době konec. Že to je pravda, naznačuje i aktuálně probíhající pařížská autoshow. V Paříži na automobilové výstavě jsem potřetí za sebou, přičemž letošní ročník mě za mojí „kariéru“ nejvíce zklamal. Přímo na výstavišti to totiž vypadá, že už pařížský autosalon vlastně nikoho nezajímá.

Už dopředu jsme tušili, že letošní ročník bude trochu jiný. Několik automobilek v minulých týdnech oznámilo, že kdysi ohromné show se letos nezúčastní. Jestliže takový Aston Martin, Lamborghini nebo Rolls-Royce tolik nechybí – nemají tolik modelů, aby se mohly každoročně pochlubit nějakou „bombou,“ nepřítomnost Fordu, Mazdy nebo Volva už zřetelná je. Jakoby tu něco chybělo, výstavní haly jsou poloprázdné a většina přítomných působí, jako by se na autosalon dostali jen omylem a vlastně je autosalon ani nezajímá.

To platí jak pro přítomné novináře, kteří už množství novinek viděli předem – vždyť opravdových novinek je jen pár, mimo jiné Audi Q5, Nissan Micra nebo BMW X2 koncept, tak pro modelky. Kdysi zářící slečny se dneska skoro schovávají. Úsměv nebo nějaká póza pro fotografa? Zapomeňte, mnoho přítomných dam se tváří, jakoby tu ani nebyla. Mnozí přítomní tak raději hrají na stáncích hry (třeba stolní fotbálek), než aby si prohlížela novinky.

Nejvíc v pohotovosti tak místo novinářů čekajících na další tiskovou konferenci jsou tak v Paříži zaměstnanci bezpečnostních agentur. I to je totiž proti minulým ročníkům změna. Už při vstupu do areálu probíhá bezpečnostní kontrola návštěvníků, byť v mnoha případech po francouzsku (Co máte v kapse? Mobil? Tak běžte.), další bezpečnostní stráže pak najdete hlídkovat na výstavišti. Že bych se ale díky osobám s páskou sécurité cítil bezpečněji, to říci nemohu.

A ono i automobilky daly najevo, že je autosalon už tolik nezajímá. Vedle již zmíněných chybějících značek je potřeba připomenout středeční večerní koncernový večer, který vlastně byl ztrátou času pro vystavující i hosty. Neudálo se tam nic zajímavého kromě informace o příchodu nové značky VW Group. Jednoduše to vypadalo, že automobilka už podobné večery nechce konat a touto nic neříkající akcí se s nimi rozloučila.

A ani přítomnost automobilek přímo na výstavišti není až tak zajímavá. Jezdící Opel Adam po stropu jako kdysi? Ale kdeže... Zaujme leda tak 4D konference Seatu, jinak je to víceméně mlha a šeď bez unikátního nápadu. Kdysi zajímavý nápad v podobě prohlídky nebo jízdy s autem ve virtuální realitě už nenadchne, nabízí to totiž skoro všichni. Mnozí spíše než novinky ukazují své stávající portfolio, což spíše než globálně zajímavý autosalon připomíná lokální výstavy. Alespoň že to tiskové centrum je lepší než kdysi, přesto mnozí novináři spíše preferují chytání wi-fin na stáncích. Přece jen chodit po rozlehlém výstavišti sem a tam je úmorné.

Jestliže tak soumrak autosalonů nastává, letošní pařížská autoshow je toho perfektním úkazem. Přesto mně osobně by takové výstavy chyběly. Na minulé ročníky ženevského, frankfurtského a ono i toho pařížského autosalonu totiž vzpomínám rád.

David Bureš
Diskuze (9)
2. 10. 2016 21:24
Re: ACZ s rozpakmi...
Zaujímajú nás autá. Autá nemusia byť len ACZ...
Avatar - Jaros71
2. 10. 2016 00:33
Re: ACZ s rozpakmi...
Zajímá ! Proto tady asi něco píšeme... ;-)
Faktem je , že by se chlapci měli v Paříži víc snažit...!
Materiálu tam mají na měsíc...
ACZ s rozpakmi...
Zaujíma ešte tento prokoncernový diletantský web niekoho...?
Avatar - 3_diamanty
1. 10. 2016 21:40
Re: Soumrak AUTO.cz
suhlas... myslel som si ze o novom riu alebo soule s tgdi tu bude spusta informacii... ( mozno aj nejake to video ) ale nic... za mna velke sklamanie co tu vsetko nevidim... dokopy tu nic nenajdem .. a podobne ako kia aj renault tu bol docela nenapadne odbity jedinym clankom z ktoreho dokopy nic nove nevieme ... za mna velka skoda ze tu ozaj nie je to co som cakal... je tu par clankov a koniec.. ako keby slo len o nejaku lokalnu vystavu kdesi v hornej dolnej ... preboha ved ide o parizsky autosalon svetoveho vyznamu ... ocakaval som tu spustu clankov a fotiek .. a o kazdom aute pekne popisane .... a mozno aj nejake to video ... takze za mna je to tu informacne co sa tyka autosalonu a noviniek proste slabe ... o niektorych modeloch ako vravim... doteraz ani clanok ... ani slovicko ... akoby ani neexistovali.... co sa to deje netusim ... ale ako fanda aut som sklamany ...

zato o bozskej octavii nie je problem nejaky ten clanocek tu kazdy den vymysliet .... ;-\
Avatar - _Karel_
1. 10. 2016 20:39
Re: Soumrak AUTO.cz
:yes: