Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot 2008: Koncept městského crossoveru podruhé

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Automobilka Peugeot si pro domácí autosalon připravila nové sériové modely a nezapomněla ani na koncepty a studie, mezi které prozatím patří i 2008.

Peugeot na pařížském autosalonu vystavuje vedle řady novinek i koncept 2008. Název je sice jiný, podoba však zůstává, tato studie, avšak s označením Urban Crossover Concept, se již ukázala na letošním autosalonu v Pekingu.

Už v dubnu francouzská automobilka potvrdila, že Urban Crossover Concept přiveze i do města nad Seinou. Od té doby se však změnil nejen název vozu, ale také jeho barevné provedení. Urban Crossover Concept byl stříbrný, 2008 Concept je žlutý s černou spodní částí karoserie, díky čemuž působí sportovnějším dojmem.

Peugeot do vývoje nového koncepčního vozu zapojil několik kontinentů, neboť z něj hodlá vytvořit svůj globální sériový model. Týmy designérské divize Peugeot v Paříži, v Šanghaji a v São Paulu tak pro ni a s ní vytvořily koncept městského crossoveru 2008. Vyrábět se bude co nejblíže k zákazníkům, nejprve ve Francii (Mulhouse), pak v Číně (Wuhan) a později i v Brazílii (Porto Real).

Koncept s celkovou délkou 4,14 m a šířkou 1,74 m je ochutnávkou před příchodem chystaného crossoveru, který bude konkurovat například Nissanu Juke nebo Opelu Mokka.

Pod kapotou konceptu 2008 se ukrývá zážehový tříválec o objemu 1,2 litru, vybavený turbodmychadlem a přímým vstřikováním paliva a naladěný na výkon 81 kW (110 k).

Design navazuje na předloňský koncept Peugeot HR1, který byl prvním náznakem malého SUV se lvem ve znaku. Podobný styl vyznával i loňský koncept Peugeot SXC, 4,9 metru dlouhý crossover, který by měl být předobrazem budoucího modelu 6008.

Kromě konceptu městského crossoveru 2008 vystavuje Peugeot na domácí autosalonu ve světové premiéře studii supersportovního kupé Onyx, kterou doprovází tříkolový skútr Onyx Concept Scooter a jízdní kolo Onyx Concept Bike.

Na pomezí mezi koncepty a sériovými modely je první ochutnávka závodního speciálu 208 Type R5. Z konceptů 208 GTi a 208 XY představených na letošním ženevském autosalonu se stala dvojice sériových modelů.

Novinkou v nabídce značky se stane čtyřdveřový sedan Peugeot 301, který se spolu se sesterským Citroënem C-Elysée stane jedním z hlavních konkurentů pro Škodu Rapid. Ve faceliftované podobě se v Paříži představuje kupé RCZ.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - eliot
29. 9. 2012 10:55
Re: Pěkný koncept
:yes:
28. 9. 2012 20:27
Pěkný koncept
Koncept 2008 vypadá opravdu pěkně, o dost lépe než koncept SX4 a i Ecosport. No se soudy počkáme na sériová auta ;-)