Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot pracuje na třídveřovém crossoveru, 2008 přijde o zadní dveře

Jan Mička
Diskuze (0)
Městské crossovery jsou stále oblíbenější. Budou ale troje dveře stejně atraktivní, jako pětidveřová klasika?

O vzrůstající oblibě městských crossoverů toho bylo napsáno už docela dost. Vždyť jen automobilky Renault a Peugeot musely u modelů Captur a 2008 zvedat objem výroby, aby uspokojily velké množství zákazníků. Jak na tom ale bude trh v příštích pár letech?

Obecně řečeno, bude se zmenšovat. Renault už totiž oznámil plány o výrobě crossoveru na bázi konceptu Kwid, který se s délkou menší než čtyři metry stane sourozencem Renaultu Captur. Jinak na tom nakonec nebude ani Peugeot – úspěšnému modelu 2008 chce ubrat zadní pár dveří a zamířit do povědomí ještě mladší klientely.

S cennými informacemi a především fotografií přišel britský Auto Express. Přestože se pochopitelně nejedná o oficiální podobu Peugeotu 2008 RX (takto by se mohl jmenovat, spekuluje se však také o názvu 1008), za něco podobného bychom se nezlobili. Nový model by měl být postaven na platformě většího sourozence, celkově však bude přibližně o 300 milimetrů kratší. Menší by pochopitelně měla být i základní cena, podle Britů přibližně o 1000 liber (asi 34.000 Kč).

O motorové paletě se dá v tuto chvíli jen polemizovat, většinu agregátů však třídveřový crossover „zdědí“ po větším modelu 2008. V úvahu však podle Auto Expressu připadá i zcela nový tříválec 1.2 e-THP, který jsme v rámci redakčního testu vyzkoušeli v hatchbacku 308.

Vývoj malého crossoveru není v rámci značky samoúčelný. Podle všeho by se totiž měl stát součásti menší ofenzívy těchto modelů, kterou Peugeot podnikne v příštích několika letech. Počítá se s příchod nové generace modelu 3008, který by měl být více připraven na terén, a řady 6008. V její souvislosti se však hovoří pouze o čínském trhu a snaze konkurovat prémiovým SUV.

Jan Mička
Diskuze (0)