Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 924 a 944 od lidového po luxusního sportovce (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Porsche si letos připomíná čtyřicet let od uvedení modelu 924 na trh. Ten dodnes představuje v její historii zásadní zlom a rovněž počátek dvacet let trvající éry koncepce transaxle u této značky.

Automobilka Porsche si od svého založení na konci čtyřicátých let až do první poloviny šedesátých let vystačila s modelovou řadu 356, jejíž vzduchem chlazené čtyřválcové motory během té doby narostly z objemu 1,1 l až na rovné dva litry.

Modelová řada 911, která byla představena v roce 1963, byla ve srovnání se svým předchůdcem větší, luxusnější a dražší. Pro zákazníky, kteří netoužili po vrcholném modelu nebo měli trochu hlouběji do kapsy, proto musel být připraven automobil, který by dokázal nabídnout za přijatelnou cenu výkony hodné jména Porsche a nahradit v nabídce model 356.

Tím se stalo v roce 1965 Porsche 912, který spojilo karosérii typu 911 s plochým čtyřválcem o objemu 1,6 litru z modelu 356, jehož výroba byla ukončena ve stejném roce. Novinka byla obchodně úspěšná a zahájila tradici menších sportovních vozů značky Porsche, jejímiž pokračovateli jsou dnes roadstery Boxster a kupé Cayman, zastupující modelovou řadu 718.

Model 912 nahradilo v roce 1969 představené VW Porsche 914, jehož označení odhaluje, že bylo výsledkem spolupráce automobilek Volkswagen a Porsche. Dvoumístný sportovní automobil byl v době svého prodeje častován řadou hanlivých přezdívek, jako bylo například přejmenování na ospalý uhlák, ale zároveň se jednalo o jeden z nejlépe ovladatelných vozů počátku sedmdesátých let, který si především se čtyřválcovými motory nemohl stěžovat na nedostatek zákazníků.

Přímým nástupce modelu 914 se stalo Porsche 924, které zahájilo téměř dvacet let trvající éru koncepce transaxle, kdy je motor vpředu a převodovka u zadní poháněné nápravy, u německé automobilky, kterou proslavily sportovní vozy s motorem až za zadní nápravou.

Porsche 924

Porsche 924 bylo původně vyvíjeno podobně jako jeho přímý předchůdce model 914 ve spolupráci automobilek Volkswagen a Porsche. Pro první jmenovanou se mělo stát vlajkovou lodí v její nabídce sportovně laděných modelů, zatímco pro druhou základ, který nahradí již zmíněný model 914.

Pod interním označením Project 425 tedy začal vznikat zcela nový automobil, který měl být podle požadavků automobilky Volkswagen poháněn jejím kapalinou chlazeným řadovým čtyřválcem EA831 o objemu 2,0 l. Vývojový tým proto zavrhl koncepci použitou u modelu 914 a rozhodl se pro transaxle, kde je motor vpředu, zatímco převodovka vzadu u poháněné nápravy.

S ohledem na společný vývoj a cílové zaměření vozu na trhu měla být využita starší čtyřstupňová převodovka, relativně jednoduchá konstrukce náprav a kotoučové brzdy jen vpředu, zatímco vzadu mělo dojít na levnější bubnové brzdy.

Ropná krize v roce 1973 a řada změn zasahujících do schvalování vozů pro běžný silniční provoz na důležitém severoamerickém trhu stojí za skutečností, že Volkswagen práce na vývoji nového sportovního vozu ukončil a zvolil levnější alternativu v podobě modelu Scirocco s technikou prvního generace typu Golf.

Automobilka Porsche tehdy podobný krok učinit nechtěla, i když alespoň na severoamerický trh vrátila model 912, který zde jako 912E v letech 1975 a 1976 vyplnil mezeru mezi již nenabízeným 914 a ještě neuvedeným 924. Došlo tedy na dohodu s vedením Volkswagenu a Project 425 se stal majetkem automobilky Porsche, která se postarala o dokončení jeho vývoje až k sériovému modelu 924.

První odhalení veřejnosti, resp. zástupcům tisku se odehrálo ještě v listopadů roku 1975, ale prodej na evropském trhu byl spuštěn až v roce následujícím. Porsche 924 převzalo z původního projektu většinu hlavních rysů od koncepce transaxle přes čtyřválec EA831 až po čtyřstupňovou manuální převodovkou, bubnové zadní brzdy a hlavní linie karoserie, pod nimiž je podepsán Harm Lagaay.

Porsche 924 se tedy při svém představení a vstupu na trh stalo prvním sériovým vozem své značky s kapalinou chlazeným motorem uloženým vpředu a v roce 1977 i prvním modelem, který bylo možné objednat s automatickou převodovkou.

Kupé dlouhé 4200 mm, široké 1685 mm a vysoké 1080 kg se v evropské specifikaci pyšnilo pohotovostní hmotností 1080 kg. Blok motoru a některé další jeho komponenty sdílelo Porsche s vozy značek Volkswagen a Audi, ale doplnilo je o vlastní hlavu válců a i díky vstřikování paliva Bosch K-Jetronic tato pohonná jednotka nakonec nabídla výkon 92 kW (125 k) a točivý moment 164 N.m. Tyto hodnoty pak spolu s nízkou hmotnosti a velmi dobře propracovanou aerodynamikou stojí za akcelerací z 0 na 100 km/h za 9,6 s a maximální rychlostí 204 km/h.

Automobilka Porsche podobně jako model 911 i svého benjamínka prakticky neustále vylepšovala a již v roce 1978 uvolnila čtyřstupňová manuální převodovka místo pětistupňové, u níž se zpátečka řadila doleva a dopředu. Toto řešení pak v roce 1980 vystřídalo konvenční provedení se zpátečkou doprava a dozadu. Další úpravy se týkaly především výbavy, kdy například manuálně stavitelná zrcátka doplnila elektricky stavitelná.

Vedle úprav výbavy standardního provedení nabídlo Porsche již v roce 1977 první speciální limitovanou edici v podobě modelu 924 Martini, jehož bílou karoserii zdobily na bocích proužky v barvách Martini Racing, zatímco interiér zdobily červené koberce a čalounění sedadel kombinovalo červenou a černou barvu. Celkem bylo v tomto provedení vyrobeno 3000 vozů.

V následujících letech pak byly uváděny další limitované edice jako například Le Mans, Sebring 79 či 50 Jahre Porsche, které se od standardního provedení odlišovaly jen specifickým lakem karoserie a rozšířenou výbavou. Porsche 924 se i přes časté narážky na původ a umístění motoru stalo prodejním hitem, jehož se ve druhé polovině sedmdesátých let prodávalo přes 20.000 kusů ročně a špatně se mu nevedlo ani v letech osmdesátých.

Díky tomu se udrželo vedle mnohem mladších a výkonnějších modelů s koncepcí transaxle v nabídce své značky až do roku 1985, kdy se ovšem ještě zcela neodebralo na odpočinek, ale po vzniku 121.289 vozů se proměnilo v model 924 S.


Porsche 924 Turbo

Porsche s dvoulitrovým čtyřválcem nad přední nápravou a pohonem zadních kol sice nabízelo vynikající ovladatelnost, ale zákazníci toužily po větší porci výkonu. Díky tomu se v roce 1979 představilo Porsche 924 Turbo s interním označením 931 pro volant na levé straně a 932 pro volant na pravé straně.

Na první pohled se tento model od výchozí 924 odlišoval díky NACA otvoru v kapotě motoru, 15palcovými litými kolům uchyceným pěti šrouby namísto 14palcových kol se čtyřmi šrouby a v prvních letech produkce i dvoubarevným lakem karoserie.

Mnohem důležitější změny se ovšem odehrály pod kapotou. Atmosférický dvoulitr se dočkal řady úprav, z nichž tou nejdůležitější bylo turbodmychadlo KKK. Výsledkem se stal výkon 125 kW (170 k) a točivý moment 245 N.m.

Malé kupé o hmotnosti 1180 kg, za níž stála i rozšířená standardní výbava zvládlo zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,8 s a jeho maximální rychlost byla 225 km/h. Tomu odpovídaly i změny provedené na podvozku, kde došlo vedle nových kol i na použití kotoučových brzd na zadní nápravě.

Porsche 924 Turbo plně splňovalo tehdejší představu zákazníků značky o moderním sportovním voze, ale jeho přeplňovaný motor trpěl dětskými nemocemi, které stály za častými návštěvami servisů.

Automobilka si byla této skutečnosti vědoma a pracovala na nápravě. Ta dorazila na trh s modelovým rokem 1981 v podobě vyššího kompresního poměru a menšího turbodmychadla s vyšším plnícím tlakem. Výkon motoru pak vzrostl na 130 kW (177 k) a maximální rychlost se zvýšila na 230 km/h.

Na rozdíl od atmosférického provedení byla kariéra modelu 924 Turbo poměrně krátká a jeho produkce byla ukončena v létě roku 1982, i když k úplnému konci tehdy nedošlo, protože pro italský trh svázaný vysokými daněmi vozů s motory o objemu nad 2,0 l byl tento model vyráběn až do roku 1984. I přesto bylo vyrobeno jen 11.616 přeplňovaných devětsetdvacetčtyřek.


Porsche 924 Carrera GTP, GT, GTS a GTR

Podobně jako devětsetjedenáctka se i model 924 dočkal extrémně výkonných a závodních verzí. Již v sedmdesátých letech bylo několik vozů s přeplňováním postaveno pro účast v soutěžích a celkem šestnáct původně sériových vozů s atmosférickým motorem se proměnilo v čistě okruhové závodní vozy pro účast v severoamerické sérii SCCA a podobný postup potkal i jeden vůz, který byl v roce 1979 připraven pro skupinu 4.

Rok 1980 pak přinesl Porsche 924 Carrera GTP, které sice využívalo skelet karoserie a několik dalších částí sériového modelu, ale ve skutečnosti se jednalo o čistokrevný závodní speciál pro vytrvalostní závody, což odhaloval již jeho vzhled s extrémně rozšířenou karoserií.

Celkem vzniklo jen šest vozů 924 Carrera GTP, z nichž jsou ještě navíc dva kvůli motoru o objemu 2,5 litru uváděny jako 944 Carrera GTP. Ve své původní podobě s přeplňovaný dvoulitrem o výkonu 235 kW (320 k) tento vůz dojel ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans v roce 1980 na šestém místě v celkovém pořadí a třetím ve třídě GTP. O rok později zde startovalo přeplňovaným 2,5litrovým motorem poháněné kupé s výkonem 301 kW (410 k), které bylo celkově sedmé a třetí v rámci své třídy.

Na závodní provedení pro třídu GTP svým vzhledem a částečně i výkony navazovalo Porsche 924 Carrera GT s výrazným vstupem vzduchu na kapotě, rozšířenými blatníky a především přeplňovaným dvoulitrem naladěným na výkon 154 kW (210 k) a točivý moment 280 N.m.

Prototyp tohoto vozu s maximální rychlostí 240 km/h a zrychlením z 0 na 100 km/h za 6,9 s byl představen již na IAA ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1979, ale produkční model byl na trh uveden až v roce 1981 a vznikl v sérii pouhých 406 vozů a to včetně šesti vývojových prototypů.

Na tento model navázalo Porsche ještě v roce 1981 provedením 924 Carrera GTS s výkonem 180 kW (245 k) a točivým momentem 335 Nm, jehož maximální rychlost byla 250 km/h a akceleraci z 0 na 100 km/h zvládlo za 6,2 s. Tato verze, která měla posloužit především, jako základ soukromým týmům pro stavbu jejich vlastních závodních vozů vznikla v počtu pouhých 59 vozů, z nichž 15 bylo v provedení Carrera GTS Clubsport se sníženou hmotností, ochranným rámem v interiéru a výkonem 199 kW (270 k).

Absolutním vrcholem v hierarchii modelové řady 924 se pak stala Carrera GTR, jejíž přeplňovaný dvoulitr disponoval výkonem 280 kW (380 k) a točivým momentem 405 N.m. Tento model byl uveden rovněž v roce 1981 a byl vlastně již skutečným závodním vozem, který vznikl v počtu pouhých 17 exemplářů.


Porsche 924 S

Labutí písní modelové řady 924 ovšem poměrně dlouhou se stalo provedení s prostým označením S, ukrývajícím ovšem poměrně rozsáhlé změny v technice oproti původní verzi.

Porsche 924 S nabízené v letech 1986 až 1988 má totiž pod svou kapotou 2,5litrový čtyřválec modelu 944 naladěný na výkon 110 kW (150 k) a točivý moment 190 N.m, který spolupracuje s pětistupňovou manuální převodovkou případně třístupňovou automatikou.

Kupé o hmotnosti 1190 kg zvládlo akceleraci z 0 na 100 km/h za 8,5 s a dosahovalo maximální rychlosti 215 km/h. Pro svůj poslední rok na trhu s se pak dočkalo zvýšení výkonu na 118 kW (160 k) a točivého momentu na 210 N.m. Maximální rychlost pak vzrostla na 220 km/h, zatímco čas potřebný k akceleraci se zkrátil na 8,2 s.

Odlišit Porsche 924 S o verzí s atmosférickým dvoulitrovým motorem lze vlastně jen díky 15palcovým kolům s designem telefonního číselníku uchyceným na pěti šroubek a zpoza nich vykukujícím kotoučovým brzdám na zadních kolech. Necelé tři roky výroby daly vzniknout 16.669 kupé 924 S.


Porsche 944

Přímou evolucí, kterou nezastírá ani samotná automobilka Porsche, byl z modelu 924 vyvinut výkonnější a zároveň i luxusnější model 944, který po celá osmdesátá léta tvořil střed nabídky vozů své značky s koncepcí transaxle.

Premiéra Porsche 944 se odehrála na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1981 a prodej se naplno rozběhl v roce následujícím. Novinka se od svého staršího příbuzného na první pohled odlišovala výrazně rozšířenými blatníky, ukrývajícími širší kola, výkonnější brzdový systém i přepracované nápravy.

Pod kapotou pak byl atmosférický řadový čtyřválec o objemu 2,5 litru s chlazením kapalinou, který pocházel z vlastního vývoje automobilky Porsche a byl vybaven dvojicí proti sobě běžících vyvažovacích hřídelí. Díky nim se tento motor mohl pochlubit velmi nízkými vibracemi.

Škarohlídi, kteří odsuzovali Porsche 924 pro původ jeho pohonné jednotky u značky Volkswagen a s radostí ukazovali na dodávku LT vybavenou stejným blokem motoru, pak mohli u modelu 944 žehrat jen na zvolenou koncepci s motorem vpředu a chlazením kapalinou.

Zákazníci, odborníci a fanoušci značky, kterým bylo jedno, kde a kolik válců má motor jejich Porsche, si pak mohli užívat vynikající vyvážení vozu a jeho skvělou ovladatelnost. Tu ocenil magazín Car & Driver v roce 2004 a britský Autocar je pak model 944 S2 uvádí jako nejlépe ovladatelný vůz roku 1989.

Porsche 944 vedle skvělého rozložení hmotnosti mezi nápravy a z něj pramenící téměř dokonalé ovladatelnosti nabízelo díky svému motoru o objemu 2,5 litru s výkonem 120 kW (163 k) a točivým momentem 205 N.m i velmi dobré dynamické vlastnosti. Zrychlení z 0 na 100 km/h totiž zabralo jen 8,4 s a maximální rychlost byla více než dostačujících 220 km/h.

V podobě, v níž byl model 944 představen v roce 1981 se udržel na trhu až do roku 1986, kdy se začíná prodávat modernizované provedení novými nápravnicemi, upraveným uložením převodovky a především zcela novou palubní deskou a výplněmi dveří. Původní provedení převzaté z modelu 924 se tak stalo minulostí.

Posledních úprav se pak základní provedení dočkalo v roce 1989, kdy byl objem dvouventilového jednovačkového čtyřválce zvýšen na 2,7 litru. Důvodem byla montáž katalyzátoru a snaha udržet motoru na původních, resp. ještě o trochu lepších hodnotách, což se s výkonem 121 kW (165 k) a točivým momentem 225 N.m povedlo.


Porsche 944 Turbo

Porsche si v osmdesátých letech své modely s koncepcí transaxle hýčkalo a v roce 1985 představilo 944 Turbo, které se od atmosférického provedení odlišovalo novým provedením integrovaného předního nárazníku i designem 16palcových litých kol.

To hlavní se ovšem ukrývalo pod kapotou, kde byl uložen dvouventilový čtyřválec o objemu 2,5 litru s výkonem 162 kW (220 k) a točivým momentem 300 N.m, který spolupracoval s pětistupňovou manuální převodovkou.

Porsche 944 Turbo s pohotovostní hmotností 1280 kg zvládlo akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,3 s a automobilkou udávanou maximální rychlost 245 km/h se testovacím jezdcům renomovaných motoristických magazínů podařilo překonat a dostat se sériovými vozy až na 255 km/h.

Vedle svých jízdních výkonů nabízel tento model i bohatou standardní výbavu, v níž vedle výkonného audiosystému, elektrického ovládání vnějších zpětných zrcátek, oken a rozměrného střešního okna či sedadel figurovalo i ABS a v roce 1987 se model 944 Turbo stal prvním sériovým vozem na severoamerickém trhu s čelním airbagem řidiče i spolujezdce.


Porsche 944 S

V roce 1987 se objevuje Porsche 944 S, které se v nabídce usadilo mezi standardní a přeplňované provedení s šestnáctiventilovým atmosférickým čtyřválcem o objemu 2,5 litru.

Tato nová verze sdílela design karoserie i provedení interiéru s výchozím provedením 944, ale její dvouvačkový motor disponoval výkonem 140 kW (190 k) a točivým momentem 230 N.m.

Kupé s pohotovostní hmotností 1280 bylo v tomto provedení nabízeno pouze v letech 1987 a 1988. Maximální rychlost Porsche 944 S byla 228 km/h a akceleraci z 0 na 100 km/h zvládlo za 7,9 s.


Porsche 944 Turbo S

Pro rok 1988 si Porsche připravilo další oživení nabídky svých čtyřválců v podobě modelu 944 Turbo S. Přeplňovaný motor tohoto modelu poskytoval z objemu 2,5 litru maximální výkon 184 kW (250 k) a točivý moment 350 N.m. Tyto hodnoty mířily na zadní kola výhradně prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky.

Vedle vyššího výkonu motoru nabídla tato varianta i stavitelné tlumiče Koni spolu s dalšími úpravami podvozku a výkonnější brzdový systém se předními kotouči a čtyřpístkovými třmeny z modelu 928 S4. Standardní výbava pak zahrnovala mimo jiné automatickou klimatizaci a audiosystém s deseti reproduktory.

Porsche 944 Turbo S bylo v nabídce pouze jeden jediný rok, resp. od roku 1989 vystřídalo v nabídce slabší přeplňovanou verzi, vypustilo ze svého názvu písmeno S a nadále ohromovalo akcelerací z 0 na 100 km/h za 5,9 s či maximální rychlostí 260 km/h.


Porsche 944 S2

Ve druhé polovině osmdesátých let přicházelo Porsche s novinkami ve své nabídce prakticky každý rok a díky tomu jsme se v roce 1989 dočkali premiéry modelu 944 S2. Design exteriéru byl za pomoci integrovaného předního nárazníku sladěn s provedením Turbo, zatímco pod kapotou byla nová evoluce atmosférického šestnáctiventilového motoru.

Kapalinou chlazený čtyřválec měl totiž objem zvýšen na 3,0 litru, což byla hodnota, kterou se nejen na přelomu osmdesátých a devadesátých let honosily především motory, které měly o dva válce navíc.

Tato pohonná jednotka s dvojicí vačkových hřídelí a čtyřmi ventily na válec disponovala výkonem 155 kW (211 k) a točivým momentem 280 N.m. Tyto hodnoty stačily ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou na zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,8 s a dosažení nejvyšší rychlosti 240 km/h.

Porsche 944 S2 přineslo v roce 1989 první rozšíření karosářských verzí o kabriolet s plátěnou střechou, který byl v prvním roce vyroben v počtu pouhých šestnácti vozů, ale již v roce 1990 vzniklo 3983 kabrioletů, aby v následujícím roce, kdy produkce modelové řady 944 končí bylo vyrobeno jen 1702 kabrioletů.

Ještě větší vzácnosti jen nejen v rámci modelové řady 944, ale všech vozů značky Porsche model 944 Turbo Cabriolet, který byl vyráběn pouze v roce 1991 a má na svém kontě jen 625 exemplářů, což je vzhledem k celkovému počtu 163.192 vozů rodiny 944 vyrobených v letech 1982 až 1991 pouhá kapka v moři.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
19. 9. 2016 20:50
Clanek
Dekuji za detailni a hlavne pravdive zpracovany clanek, casto kolem nich byva spousta zkreslenych nesmyslu. Transaxle jsou kus meho zivota (2roky 924, 6let 944S). Chtel bych timto pozadat redakci zda by mohla clanek rozsirit i o model 968, ktery byl zavrsenim serie 924/944/968 a o korekci drobnych detailu (944turbo mela 330Nm, ne 300 a 944S2 0-100km/h za 7,1sec).

I tak Vam dekuji.
19. 9. 2016 19:16
Re: 924 měla jednu zásadní chybu:
jenže tehdy jsme byli mladší, takže člověk >:D všechno zvládnul, včetně těch lapených milovnic, asi aut :-! Já mám koule v pořádku, ale záda mi dávajíá jasně najevo, že bych do toho dneska vlezl a už tam musel zůstat.
924 bylo první Porsche, kterým jsem kdy jel. Dnes jeho výkony nikoho neohromí, ale já na něj stále vzpomínámi víc než na pozdější 944.
Avatar - eLzyx
19. 9. 2016 14:51
280kW z dvoulitru?
280kW z dvoulitru je masakr. Mě nenapadá žádné soudobé seriové auto, které by mělo větší výkon z litru objemu.
19. 9. 2016 13:40
Re: 924 měla jednu zásadní chybu:
Páku brzdy mají u dveří i Astony. Jen nezůstane nahoře, aby nepřekážela.
Avatar - Stejsn
19. 9. 2016 12:36
924 měla jednu zásadní chybu:
ruční brzda byla vlevo od sedačky řidiče. A ta sedačka je svinsky nízko. Takže když tam člověk chtěl vlézt a měl zataženou ručku, urval si koule.