Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Pajun již na letošním IAA

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Porsche si pro letošní autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem údajně připravuje premiéru konceptu čistě elektřinou poháněného modelu Pajun.

V polovině letošního září se otevřou brány 66. ročníku IAA a mezi světové premiéry se má podle francouzského magazínu L'Automobile zařadit i odhalení konceptu elektromobilu Porsche, známého doposud pod jménem Pajun.

Francouzský magazín kromě informace o termínu premiéry konceptu zmiňuje i styl karoserie, který má odpovídat sportovně střiženému pětidveřovému hatchbacku a rozvíjet design aktuální sériové Panamery i konceptu Panamera Sport Turismo ze září roku 2012.

Koncept Porsche Pajun s čistě elektrickým pohonem má být podle Francouzů dlouhý 4,8 m, i když dříve se v souvislosti s tímto vozem nejčastěji hovořilo o délce 4,6 m. Pokud se tato předpověď vyplní, pak bude rozdíl v celkové délce novinky a Panamery, jejíž základní verze má na délku 5015 mm, velmi malý podobně jako je tomu u SUV Macan a Cayenne, kde se jedná o 4681 mm vs. 4855 mm.

Čistě elektřinou poháněné Porsche se má stát přímou konkurencí pro Teslu Model S, jejíž celkové délce 4,97 m se bude hodně přibližovat. Bezpochyby nabídne i velmi podobné jízdní výkony a cenovka bude samozřejmě odpovídat značce a zaměření vozu.

Porsche prostřednictvím nového konceptu naváže na svůj dřívější vývoj, jehož výsledkem byl v roce 2011 představený čistě elektrický Boxster E a zároveň nabídne ochutnávku linií sériového modelu, jehož uvedení se očekává v roce 2018 nebo 2019.

V případě čistě elektrického modelu bude Porsche bezpochyby odkazovat i na vzdálenější minulost a neopomene vedle Boxsteru E připomenout i Egger-Lohner C.2 z roku 1898, který je dílem zakladatele slávy značky Ferdinanda Porscheho.

Než bude sériový elektromobil uveden na trh hodlá Porsche zájemcům o své vozy schopné jízdy čistě na elektřinu nadále nabízet hybridní modely Panamera S E-Hybrid a Cayenne S E-Hybrid, které nezůstanou osamoceny a lze téměř najisto počítat i s plug-in hybridním provedením modelu Macan.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - JohnST
1. 10. 2015 19:34
Dieselgate
Elektromobil je somarina. Ekologicka zataz , je vacsia ako dizel. Kazdy co tvrdi opak je pokrytec. :-! :-)
Avatar - jozephko
22. 7. 2015 21:10
Re: O chvíľu sa opäť stane populárne heslo "Odstrihnite sa!"
Ty nevidíš ten pokrok? Nie samozrejme teraz - nikdy a nikde to nefunguje štýlom "hop na kravu a už je teľa". Chce to samozrejme čas, aby sa technológia elektromobilov stala masovou a spolu s masovosťou pôjde rapídne dolu aj cena,
Vieš koľko stáli prvé CD napaľovačky? 20 000 nemeckých mariek - vtedy to bolo nejakých 350 000 českých korún. A koľko stoja dnes?
A ešte k tomu pokroku. Sú ľudia, ktorí dovidia maximálne po termín svojej výplaty. :-) A sú ľudia, ktorí dovidia trochu ďalej.
Ja si viem predstaviť, že o 10-15 rokov ľudia vlastniaci elektromobil budú prakticky nezávislí. Pri cestách v blízkosti domova si budú autá nabíjať zo solárnych článkov (tí čo majú rodinný dom), a pri dlhších cestách si nabitie elektriny zaplatia z kreditu, ktorý sa im bude vytvárať pri dodávkach elektriny z ich kolektorov do verejnej siete.
Pokiaľ sa jedná o mňa, s radosťou a nadšením by som vymenil trochu čakania na nabitie batérií za možnosť, že by som jazdil v podstate zadarmo. Ty nie?
Mimochodom výroba a aj servis elektromobilu sú oveľa lacnejšie ako pri klasickom aute. Zatiaľ sú problémom drahé batérie. Ale aj tie sú každý rok lacnejšie a lacnejšie. Alebo máš nejaké iné poznatky?
Avatar - Ja Prvni 123
22. 7. 2015 20:54
Re: O chvíľu sa opäť stane populárne heslo "Odstrihnite sa!"
to není pravda - auto přineslo proti koňům právě tu autonomii...

A o moc levnější není - kůň musí žrát, i když zrovna nejezdí.
;-)

Pokrok znamená přinést nějakou výhodu - ne jen prostě udělat změnu.
Avatar - jozephko
22. 7. 2015 20:43
Re: O chvíľu sa opäť stane populárne heslo "Odstrihnite sa!"
No pretože bohatí rozmýšľajú trochu inak...
Keby každý rozmýšľal tak ako ty, tak by vývoj úplne zastavil. Nikdy by sme neboli prešli od koní k autám, pretože prevádzka koní bola oveľa lacnejšia než prevádzka auta...
Avatar - Ja Prvni 123
22. 7. 2015 19:46
Re: O chvíľu sa opäť stane populárne heslo "Odstrihnite sa!"
No.. akorát, že tady se odstřihneš od benzínek.. ale o to pevněji připoutáš k nabíječkám.
:-(

Prostě tenhle trend nechápu: hlavní výhodou vlastního auta je autonomie - která je u elektra dramaticky omezená... finančně vyjde pořízení i provoz dráž... a celková "ekologická stopa" elektromobilu je tragická.

Tak proč?