Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor, roboti! Budeme se učit nové dopravní značky?

David Bureš
Diskuze (2)
Dopravní značení bude muset reagovat na novinky v automobilovém průmyslu. Přiložená fotogalerie ukazuje, jak by nové značky mohly vypadat.

Automobilový svět aktuálně prochází velkou transformací. Hledají se alternativní pohony (nejnověji třeba elektromobil Nissanu na bioethanol) a vyvíjejí se stále noví pomocníci usnadňující řízení. V tomto procesu se však trochu zapomíná na důležitou součást silniční dopravy – dopravní značky.

Dopravní značení nepochybně bude muset reagovat na novinky v oboru, což ostatně už zahajuje Audi, jehož auta budou v USA umět komunikovat se semafory. Pracovníci serveru CarKeys se pak zaměřili na problematiku dopravních značek a navrhli hned pět nových, které by mohly doplnit ty dnešní. Nejedná se přitom o žádné futuristické nápady, ale naprosto realistické značky, které se skutečně už v blízké době mohou objevit podél silnic.

V prvním případě tu máme značku dobíjecího pruhu pro elektromobily. Právě to je velice realistická značka, protože v Jižní Koreji nebo Německu už silnice s indukčním dobíjením existuje. Do této oblasti chce hojně investovat i Velká Británie, kde by po pilotním testování mohly dobíjecí silnice začít fungovat v roce 2018.

Podobně by mohly vzniknout i speciální jízdní pruhy pro autonomní vozidla. Na systémech automatizované jízdy sice čile pracuje množství firem, většina z nich ale přiznává, že tato technika je zatím v plenkách. V mnoha případech takové systémy fungují jen na dálnicích, kde by speciální pruhy pro tato vozidla měla smysl. Jízda výhradně mezi vozy s autonomním řízením by byla pro taková auta v tuto chvíli bezpečnější, protože by tyto systémy mohly snáze eliminovat lidský faktor než v běžném provozu, kde na ně čeká množství řidičů s mnohdy nečekanými reakcemi.

Další značka pak reaguje na „vlakobus“ Transit Elevated Bus (TEB), neboli speciální dopravní prostředek široký jako dvouproudá silnice vymyšlený v Číně. Vlakobus vlastně tvoří druhé patro silnice, protože díky jeho rozměrům mohou pod ním projíždět další vozidla. To je sice na jednu stranu doslova geniální myšlenka, na tu druhou to ale znamená zásadní problém – pod vlakobus se nevejdou vysoká auta, jako velké dodávky a nákladní vozy. A proto při případném rozšíření vlakobusu (TEB má zatím za sebou jen první prezentační jízdu) budou potřeba dopravní značky, které na dopravní prostředek upozorní a v daném úseku zakážou vjezd vysokým vozům.

Dopravním prostředkem budoucnosti by mohl být i tzv. hyperloop (hypersmyčka) propagovaný americkým vizionářem a zakladatelem automobilky Tesla Elonem Muskem. Jedná se o vysokorychlostní transportní systém založený na principu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely, který už je testován v Nevadské poušti. Zjednodušeně řečeno se jedná o jakýsi superrychlý vlak, který by vedle osob mohl převážet i zboží a podobně jako autovlaky také automobily. A právě speciální značka by mohla řidiče upozornit na nejbližší stanici, na níž by mohli i se svým autem do hypersmyčky nastoupit.

Poslední značka pak upozorňuje na práci na silnici, jíž provádějí roboti. Robotické systémy jsou dnes stále častější, a tak tyto stroje mohou v budoucnu pomáhat i se stavbou nových silnic. A jelikož na to řidiči nebudou zvyklí, speciální dopravní značka je na to upozorní.

Značky z dílny CarKeys jsou jen nápady, skutečná podoba takového značení by patrně byla jiná, myšlenka je to ale realistická. Jaké další dopravní značky by se podle vás na silnicích měly v budoucnu objevit? Sdělte nám svůj názor v diskuzi pod článkem.

David Bureš
Diskuze (2)
26. 10. 2017 15:48
To snad nééé
Jáj doufám že ne, mě už stačí si zapamatovat tyto značky. [odkaz] >:D Snad nové nebudou potřeba :-)
Avatar - Uživatel_5340709
18. 8. 2016 15:41
Ve spojitosti
s touto značkou [odkaz] a ČR mě napadá spousta provokativních příspěvků, ale ...... no nic. :-)