Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prapodivná premiéra - Porsche Cayenne

Michal Fokt
Diskuze (27)
Na ženevském autosalonu se představilo supersportovní SUV Porsche Cayenne. Tedy vlastně nepředstavilo…

Na ženevském autosalonu se představilo supersportovní SUV Porsche Cayenne. Tedy vlastně nepředstavilo…

Zatímco všechny automobilky na autosalonech představují po boku známých modelů nové sériové vozy a studie, Porsche si do Ženevy přivezlo svůj dlouho očekávaný SUV model pouze na fotografiích. Chce tak prý navnadit veřejnost na zářijovou automobilovou výstavu v Paříži, kde si odbude světovou premiéru, tentokráte však již „naživo“.

Skalní příznivci značky budou nejspíš nový model zavrhovat – vždyť přece nejde o klasicku „placku“, ale bezmála MPV. Ovšem firma hodlá využít boomu, kterým segment SUV prochází a podle prvních informací bude přece jen z jiného soudku, než před lety lidové „překapotované Audi“ se jménem Porsche 924.

Vůz se vzduchovým pérováním s možností nastavení světlé výšky bude vybaven dvěma osmiválcovými motory s objemem 4,5 l. Ten slabší, montovaný do vozu Cayenne S bude atmosféricky plněný, jeho výkon činí 250 kW a točivý moment 420 N.m. Verze Cayenne Turbo ze stejného objemu dostane úctyhodných 331 kW a točivý moment 620 N.m. Slabší verze bude schopna uhánět rychlostí 242 km/h a akcelerovat z 0 na 100 km/h za 7,2 s, Turbo zvládne rychlost 266 km/h a zrychlení na „stovku“ za 5,6 s.

Cayenne bude standardně vybaveno šestistupňovou sekvenční převodovkou Tipronic, stálým pohonem všech kol, mezinápravovým diferenciálem s systémem jízdní stability PSM.


Michal Fokt
Diskuze (27)