Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První statické dojmy: Mercedes-Benz CLA je stylový sedan pro dva (+video)

Diskuze (2)
Po MPV třídy B a hatchbacku třídy A přichází další z menších Mercedesů. Jmenuje se CLA a v kompaktním balení navazuje na čtyřdveřové kupé třídy CLS.

Řada nejmenších Mercedesů se náležitě rozroste. Stuttgartská automobilka nyní přichází se sedanem pojmenovaným CLA. Je prvním prémiovým výrobcem, který představil takový model – Audi ani BMW se ale netají tím, že chystají něco podobného.

CLA vychází technicky i designově z Áčka. Nejde ale o jednoduchý hatchback s prodlouženou zádí, všechny karosářské díly jsou jiné. Platí to třeba i pro kapotu a blatníky, které se třídě A na první pohled velmi podobají. CLA se pozná také podle masky chladiče, která obsahuje jen jednu příčnou lištu. Podle logiky čím méně lišt kolem hvězdy, tím sportovnější Mercedes je proto čtyřdveřový model brán jako dynamičtější než třída A. Ta má totiž takovou masku až ve sportovních verzích.

Boční silueta ve velkém využívá dynamické křivky. Ty pokračují přes masivní zadní převis až k zadnímu nárazníku. Boční proporce jsou vyváženější než u třídy A, protažený zadek si vizuálně dobře rozumí s dlouhou kapotou motoru. Nakonec jak by ne, vždyť CLA je delší než sedan třídy A.

Po otevření bezrámových dveří, které CLA přibližují víc k CLS než k A, vykoukne palubní deska převzatá z hatchbacku. Sportovně pojatá kabina má stejné přednosti – zajímavý design, přehledné rozmístění ovládacích prvků a prostorově úsporné proporce, které nechávají posádce dost místa. Stejné jako v Áčku jsou i příplatková anatomicky tvarovaná sportovní sedadla.

Už si říkáte, že CLA bude vlastně „stačit“ a třída C znamená zbytečný luxus? Pak vám dáme hlavní argument, proč ne. Nemusíme řešit cenu, která se u CLA v některých verzích výrazně blíží k Céčku, bude nám stačit prostor na zadních sedadlech. Ten v třídě C patří pod průměr, ale CLA jde ještě „dál“. Výška 84 cm nad zadním sedákem je rekordně nízká. V praxi to znamená, že už figurant s výškou 170 cm se hlavou dotýká stropu. CLA je proto v zásadě autem pro dva.

Video se připravuje ...

Diskuze (2)
Avatar - vabis
5. 3. 2013 19:54
ale jo, bobek malý
>:D příjemně je subjektivní dojem, zas taková sláva to není, ale věř že příjemněji než ve Sportage ;-)

Však ono jde trochu o takové w176 sedan. Snaha byla spíš nabídnout pocit CLS širšímu spektru zákazníků. To víš, nenažranost akcionářů. Krok vedle by mě tak nevzrušoval, jako spíš ta obrazovka uprostřed co je napevno a nejde nijak schovat (!) Podvozek prkenější a koketování s Renault motory. Jinak by to šlo a je to celkem cool. ps: v R-klasse se ale nejezdí špatně, zejména ve 2 řadě když si necháš 2 sedadla.
Avatar - 3_diamanty
5. 3. 2013 19:35
samozrejme ze pre dvoch
chcem vidiet toho chudaka co sa napasuje dozadu a este sa bude citit prijemne 8-s

otazne je na co je komu 4dvorovy sedan ktory je pre len pre dvoch a vyzera ako predlzene Acko... s kufrom... nepripada mi to nejako imidzovo... CLA je krok vedla... casom to mercedes prizna sam ako pri triede R :yes: