Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA hrozí vyškrtnutí z burzovního indexu

David Bureš
Diskuze (14)
Cena akcií francouzského koncernu za poslední rok klesla o téměř 65 %.

Odborníci finančního trhu odhadují, že koncern PSA Peugeot-Citroën by mohl být vyškrtnut z francouzského burzovního indexu CAC 40. Je to kvůli klesající ceně akcií tohoto automobilového výrobce.

Cena akcií PSA Peugeot-Citroën za 12 měsíců klesla o téměř 65 % na zhruba 6,7 eura (cca 170 korun). Akcie konkurenčního Renaultu naopak za tuto dobu vzrostly o 30 %.

Tržní hodnota PSA klesla na 2,4 miliardy Euro, což je asi pětina hodnoty Renaultu. PSA se tak propadá žebříčkem francouzských akciových společností s největší tržní kapitalizací, nyní je až na 77. místě, daleko za 40 společnostmi z CAC 40.

Pokud nízká cena akcií PSA zůstane, mohl by být koncern z indexu CAC 40 vyškrtnut, nejspíše v září, kdy bude výbor rozhodovat o kótovaných společnostech, tedy těch, které budou na indexu zastoupeny. Podle zahraničních analytiků by pak PSA na tomto indexu mohla nahradit belgická chemická společnost Solvay.

PSA by nicméně mohla pomoci očekávaná restrukturalizace, díky které by mohla vzůst cena jeho akcií. Navíc je politicky choulostivé nahradit slavnou francouzskou firmu na indexu CAC 40 společností z Belgie.

Je to další z potíží, se kterým se PSA musí v současnosti vypořádat. Automobilka bojuje s nadbytečnou kapacitou svých továren, už ohlásila, že zavře závod Aulnay nedaleko Paříže a propustí na 10.000 zaměstnanců. To se ale nelíbí francouzské vládě.

David Bureš
Diskuze (14)
Avatar - Ham.
23. 8. 2012 08:39
Re: PSA
"Peugeot je na tom hůř než Citroen" ??

A na to jsi přišel kde? Vždyť je to jedna akciová společnost, s jedněmi akciemi na burze (akciemi PSA) takže té jedné společnosti (Peugeotu) se buď daří dobře nebo blbě. PSA vznikl v roce 1976, (PSA je zkratka Peugeot Société Anonyme), která převzala 89,95 % akcií bankrotující společnosti Citroën. Od té doby Citroen neexistuje jako společnost, ale jen jako značka. Takže porovnávat Peugeot a Citroen je nesmysl, protože Citroen vůbec nemá právní subjektivitu, tu má jen Peugeot.
Avatar - Ham.
22. 8. 2012 20:23
Re: Se dívám...
Kdyby takový záměr byl (jakože je to nesmysl, PSA nemá pro Škodu/VW žádnou přidanou hodnotu) tak si počká dva nebo tři měsíce a koupí si je z ročního zisku (cena akcií PSA letí strmě dolů každý den).
22. 8. 2012 20:14
Re: Ne vyřazená z burzy, ale z indexu
Nevzpamatovala, jen prostě trochu upravili statistiku, aby vypadali že pořád rostou. Pravda je taková, že klesají jako ostatní, jen to odmítají veřejně připustit.
22. 8. 2012 14:31
Se dívám...
...že hodnota koncernu PSA je taková, že by si ho mohla Škoda Auto koupit za čtyřletý úvěr... :-)
22. 8. 2012 13:36
Re: PSA
Pak tady jsou ještě banky, penzijní fondy,..... a ty natahují ruku ještě víc než všichni výrobci dohromady.