Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault příští rok představí nové Twingo a Espace

David Bureš
Diskuze (14)
Dva modely francouzské značky čekají velké změny. Z Twinga bude zadokolka, Espace by se mohlo stát velkým SUV.

Rok 2014 bude u Renaultu ve znamení mezigenerační výměny dvou modelů – miniauta Twingo a MPV Espace. Zatímco o novém Twingu se mluví poměrně často, o budoucím Espace toho víme jen minimum.

Renault Espace v polovině osmdesátých let zakládal segment MPV, jeho pátá generace však tento segment nejspíše opustí. Už od konce loňského roku se hovoří o tom, že by se z Espace mohlo stát velké SUV.

Důvod pro tuto významnou změnu je jednoduchý, zákazníci už nemají tak velký zájem o velkoprostorové vozy o velikosti Espace, místo toho dávají přednost SUV a crossoverům. Kvůli nalákání klientů se tak Espace změní. Sama automobilka přiznává, že v tomto segmentu zatím ztrácí, vždyť tak velké SUV nenabízí.

Koncept příštího Espace bychom mohli spatřit ještě letos. Automobil by pak měl být nabízen i v luxusním provedení z dílny divize Initiale Paris.

O novém Twingu se ví to, že je vyvíjen společně s novou generací Smartu ForFour. Auto tak dostane vzadu umístěný motor a pohon zadních kol.

Podobu nového Twinga již naznačil koncept Twin’Z. Ten navazuje na současný designový směr Renaultu, zároveň je ale proti ostatním nejnovějším modelům značky hranatější. Celkovými tvary v mnohém připomíná někdejší Renault 5, jehož první generace se začala prodávat v roce 1972.

Příští Twingo se má stát prémiovějším zbožím. Automobil by mohl být nabízen i v elektrické verzi, o jeho výrobu se postará slovinská továrna Renaultu v Novom Mestě, kde se už nyní vyrábí aktuální generace tohoto miniauta.

David Bureš
Diskuze (14)
4. 5. 2013 00:23
Re: Nove twingo
Ty videa jsem viděl a teď čekám, co nakonec z toho vznikne. Jestli se Renault trochu odváže a tento skvělý design Twinga protlačí až do série. Bylo by potom stylovkou hodně podobnou Fiatu 500. No ale jestli VW nepokazí Taigun tak stejně všem vypálí rybník :-)
3. 5. 2013 22:55
Re: Twingo
Jsou to všechno jen dohady. I lidi z francouzského Renault fóra moc nevědí, co se v Renaultu děje. Nikdy prý nebyly úniky, tak hlídané jako teď. Třeba Captur se taky provalil až na poslední chvíli.
3. 5. 2013 22:51
Re: Jedno rozhodnutie horšie ako druhé
Takovou snůšku blábolů by nevypotil ani Áda. :-)
Avatar - jozephko
3. 5. 2013 22:47
Jedno rozhodnutie horšie ako druhé
Je veľmi zaujímavé, ako Renault doslova preflákal nie meno, ale v podstate symbol Espace. Posledná generácia prišla na trh pred 12 rokmi, a ešte aj teraz je jej kokpit ako z budúcnosti - bohužiaľ.
A namiesto toho, aby Renault využil potenciál mena Espace pre veľké MPV (na rozdiel od SUV-čiek veľkých MPV-čiek nie je až tak veľa), tak ide uvažovať o SUV. Pritom Koleos sa nedá nazvať inak ako prepadákom.
Podobným nezmyslom je návrat k 60 rokov starej koncepcii "všetko vzadu". Pre super mini auto ako Smart to nie je zlé riešenie, ale pre klasické mini to bude podľa mňa ďalšia pohroma. Aj VW kedysi uvažoval o tejto koncepcii pre Up, ale nakoniec zvolil klasiku "všetko vpredu".
Renault dopláca aj na nenávisť Francúzov alebo skôr francúzskych ekologických aktivistov k SUV-kam a veľkým autám všeobecne. A ťažko presvedčiť kupcov v zahraničí, keď sa veľké autá od Renaultu nepredávajú ani doma.
Francúzske odbory tiež nie sú tým článkom, ktorý by pre automobilku bol prínosom.
Z celého toho mám dojem, že v Renaulte zavládla panika, ktorá všetkých ochromila. A vedenie už nerozmýšľa nad rozumnosťou ďalších krokov - chce len niečo vyrábať - hocičo. Len aby si mohli povedať, že majú nejakú novinku.
Keby mali Nemci vo vedení Renaultu agenta-záškodníka, tak by nemohol lepšie konať ako súčasné vedenie.
3. 5. 2013 18:47
Nove twingo
Ked uz je tu teda zobrazeny koncept elektrickeho twinga, tak pridavam link na normalny motorovy Twingáč :-) Twingo zatial vyzera skor, ze zahodi svoju variabilitu a stane sa skorej imidzovou zalezitostou, co si myslim vobec nieje na skodu, predaj sucasneho twinga nieje taky ako by vsetci chceli a treba prist na trh s niecim novy co zaujme a celkovo Renault sa snazi budovat si iny imidz co sa mu celkom dari, aj ked si to niektori nepripustaju :-)
[odkaz]