Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Leon Cupra ST je nejrychlejší kombi na Severní smyčce

David Bureš
Diskuze (68)

Španělské kompaktní kombi s výkonem 206 kW je na Nordschleife stejně rychlé jako Porsche Boxster S.

Seatu Leon se v posledních měsících na německém okruhu Nürburgring Nordschleife zatraceně daří. V únoru se Leon Cupra 280 stal na Severní smyčce nejrychlejší předokolkou. Nyní jej jeho praktičtější verze Leon Cupra 280 ST překonala, když se stala nejrychlejším kombíkem na této trati. Informoval o tom britský magazín Top Gear.

Leon Cupra 280 ST objel Severní smyčku Nürburgringu za sedm minut a 58 sekund. Nejenže se stal nejrychlejším kombi na tomto okruhu, ale rovněž o čtyři desetiny sekundy překonal čas Leonu 280 Cupra s karoserií hatchback.

Při rekordní jízdě seděl za volantem auta španělský závodník Jordi Gené. Ten vysvětluje lepší čas kombíku proti hatchbacku jeho lepší aerodynamikou a větší jistotou v zatáčkách.

„V rychlých zatáčkách je zadní náprava ST progresivnější a jeho maximální rychlost je vyšší díky lepšímu koeficientu odporu vzduchu. To, co jsme ztratili při výjezdu z některých zatáček, jsme získali zpět v rychlých zatáčkách a na rovinkách,“ řekl Gené v rozhovoru s Top Gearem.

Seat Leon Cupra 280 ST díky času 7:58 překonal dosavadní „kombíkový“ rekord Audi RS 6 Avant o 11 sekund. Kombi španělské značky mimochodem dosáhlo stejného času jako Porsche Boxster S.

Koncernové kombíky v poslední době dávají na frak svým sourozencům z řad hatchbacků. Také Volkswagen Golf R Variant je rychlejší než hatchback. Hans-Joachim Stuck to v jeho případě vysvětluje lepším rozložením hmotnosti u praktičtější varianty. Právě Golf R Variant je adeptem na překonání Leonu Cupra 280 ST – jeho dvoulitr totiž dává 221 kW proti „španělským“ 206 kW. Golfu navíc v zatáčkách může pomoci jeho pohon všech kol.

David Bureš
Diskuze (68)
15. 5. 2015 18:50
Re: RS6
RS6 snad nemá oficiální čas, ne? A tyhle splašené tanky nejsou laděné zase tak extrémně (co se podvozku, volby pneumatik atp. týče).
15. 5. 2015 16:07
Re: mimo téma
Není to spíš na IČO? SDA má pod "firmami," pokud se nepletu, i podnikající FO. Podíl PO by měl být mnohem menší.
Avatar - .StenLi.
15. 5. 2015 11:56
Re: Cele to je o jazdcoch a podmienkach
A zase vidno ze nevies o com pises :-) Mozem ti najst x aut s prednym nahonom ktore su rychlejsie ako Megane na NS, my vsak porovnavame produkcne kompaktne auta na kazdodenny zivot. Ten tvoj Megane ma specialny podvozok, specianlne pneumatiky, skrupinove sedadla v predu a zadne sedadla dokonca vobec nema! >:D Takze sa zase mylis. Seatu moze konkurovat akurat tak Civic R kedze Golf R je 4kolka a pritom je pomalsi ako Leon a novy Focus RS bude tiez 4kolka.. jedini konkurenti su Megane RS s beznou vybavou ako Leon ktory je pomalsi a Honda R ktora este nedala cas.. a riesime preco asi. Leon dal tento cas predtym ako sa zacal predavat.
15. 5. 2015 01:19
Re: Najrychlejsie sive auto s cervenymi kolesami
Tak to se mýlíš, jejich prodeje v ČR jdou nahoru, před pár lety měli na autosalonu doslova "pár" aut, teď vidíš plné parkoviště, třeba 30-40 aut tam stojí. Prodeje samozřejmě nejvíce dělají levnější modely. Dražší kupuje málokdy. Jel jsem zatím ve 3 cuprách, s automatem spotřeba kolem 10-ti, jinak pro zábavu tak kolem 12-13 l (manuál). Úsporně se dá jezdit kolem 8 l
15. 5. 2015 00:46
Re: Cele to je o jazdcoch a podmienkach
A s jakym autem by ho Honda mela drzet? Vzdyt Honda jeste nic neprodava? Jak nikdy nemit? Snad nemyslis, ze Honda ten rekord neda, kdyz ted avizuji 7:50, tak bude rekord 100% pod tuto hodnotu. Koukam ze nevis o cem pises :-)
Leona rekord plati pouze pro Leona, pro predokolky plati rekord Meganu 7:54 ;-)