Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Golf R Variant: Ostrý hoch v praktickém balení

Aleš Dragoun
Diskuze (116)
Ultimativní Golf R všichni známe. Ostrý hatchback pro individualisty. Ale co když má člověk rodinu?

Existují tací, kteří se nechtějí vzdát svých sportovních ambicí na běžných silnicích ani tehdy, když mají děti. Samozřejmě v rámci platných předpisů! Nebo žijí v páru, ale vyznávají aktivní životní styl a zkrátka a dobře potřebují větší kufr. Jistě, je tu Octavia RS Combi s bezednou dírou místo zavazadelníku. Ale co když zákazník chce ještě více výkonu? Volkswagen hodlá uspokojit i takovou poptávku. V Los Angeles představuje Golf R Variant. Koncepty nadupaných kombíků jsme viděli už v minulých letech, ať pocházely přímo z továrny, nebo se na nich vyřádili tuneři a pár lidí si je nakonec objednalo. Ale sériový Golf R s veskrze praktickou karoserií dosud koupit nešlo.

Pod kapotou k žádným změnám oproti „krátkému erku“ nedošlo. Pořád jej pohání čtyřválcový přeplňovaný dvoulitr s 221 kW. 380 N.m přenáší šestistupňová dvouspojková převodovka (DSG) na všechna kola, jistě, systém 4Motion nechybí. Trakci napomáhají elektrické uzávěrky diferenciálu XDS+ na obou nápravách. Ty jsou schopny přibrzdit vnitřní kola v zatáčkách a omezit vrozenou nedotáčivost.

Podvozek je oproti běžným Golfům snížen o 20 mm, má adaptivní tlumiče, posilovač řízení pak mění svůj účinek v závislosti na rychlosti. Patřičně dimenzovány jsou i kotoučové brzdy. ESC se dá vypnout, to kdyby si chtěl někdo se svým kombíkem zařádit na okruhu. Módy Eco, Normal, Individual a Race přizpůsobí svému nastavení nejen tvrdost šasi, ale i odezvu na plynový pedál a samotnou převodovku. V závodním režimu samozřejmě řadí nejrychleji a bez prodlev. R jezdí standardně na litých osmnáctipalcových kolech, o palec větší pětipaprsková, které má i auto na sérii firemních snímků, jsou za příplatek. Z klidu na stovku zrychlí během 5,1 s a jede maximální dvěstěpadesátkou, důležité hodnoty se tedy od menšího hatchbacku nikterak neliší.

„Erko“ lze od sériovějších sourozenců poznat i navenek podle jiných nárazníků, zadního leskle černého difuzoru, čtveřice chromovaných koncovek výfuku a zadního spoileru na víku zavazadelníku. Do toho se vejde v základu 606 l bagáže, při sklopení zadní lavice pak až 1620 l. Hodně rychlý stěhovák, cihly a tvárnice na stavbu v něm ovšem asi nikdo vozit nebude. Když nestačí, přijdou ke slovu střešní podélníky, ty zase hatchback může jen závidět.

Uvnitř si posádka hoví v sedadlech čalouněných umělým semišem a látkou, další eura bude možní utratit za kůži Nappa. Řidič se drží sportovního volantu a šlape na blyštivé pedály, prostě klasika, která k takto zaměřeným autům patří. Sedačky jsou prošívané šedou nití, na opěradlech najdeme logo R. Stálou teplotu uvnitř udržuje standardní samočinná klimatizace a informační systém dostal pár užitečných funkcí navíc. Interiér je mimochodem podsvícen modrou barvou.

Golf R Variant se začne prodávat až na jaře příštího roku. Na ceny si tedy budeme muset ještě počkat.

Aleš Dragoun
Diskuze (116)
21. 11. 2014 18:25
Re: Dobrý ťah
Však WL psal o tom, že nejde jen o prostor. A pak je to otázka priorit. Sice odhlučnění a obecně pohodlí řadím vysoko, ale to i dynamiku. V tomhle případě by to u mne Passat s Golfem R projel. Golf R je pro mne lepší kompromis. Tím jsem si celkem jist, aniž jsem Passat jel. Možná se najde nějaká vyšší specifikace Passatu (2,0 TSI 4Motion), která by mě přetáhla, ale to bych se už musel povozit.
21. 11. 2014 07:28
Re: Škoda Rka
;-)
Avatar - praděda7
20. 11. 2014 22:07
Re: Škoda Rka
Sorry překlep! Mělo být "lekce nedávám"........... ;-\
Avatar - AUDIRS6
20. 11. 2014 21:54
Re: Škoda Rka
tak nadáváš, alebo nedáváš ? 8-s
lebo existuje aj "diplomacia" - že jej vynadáš a potom ti asi dovoli vsetko ... :-!
Avatar - praděda7
20. 11. 2014 20:24
Re: Škoda Rka
Diplomacie milý synu. Diplomacie! Žádné autoritářství. Žádné dávání najevo. Vše se dá pečlivou prací nastavit tak, aby tě žena sama přemluvila k tomu, aby jsi si to auto, které se ti líbí, koupil. Jo, a lekce, "jak na to" nadávám. ;-)