Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Seat Leon Verde: Pokračování vývoje španělských hybridů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Španělská automobilka pokračuje ve svém vývoji alternativních pohonných systémů a základem nejnovějšího prototypu se stala aktuální generace hatchbacku Leon.

Seat se již několik let věnuje výzkumu a vývoji elektromobilů a hybridních automobilů. Nejnovější prototyp Leon Verde navazuje na hybridní Leon Twin Drive Ecomotive, který vycházel z druhé generace této modelové řady.

Nový prototyp Leon Verde je vybaven přeplňovaným zážehovým motorem 1.4 TSI s výkonem 90 kW, elektromotorem o výkonu 75 kW a šestistupňovou převodovkou.

V čistě elektrickém režimu ujede Leon Verde na jedno nabití 50 km a při využití energie z baterií s kapacitou 8,8 kWh a 40 litrů paliva v nádrži má dojezde až 816 km. Součástí výbavy prototyp je i 20kW nabíječka Lear, s níž lze baterie dobíjet, ale umožňuje rovněž výdej elektřiny z vozu do sítě.

Informační rozhraní HMI má aplikaci pro smartphone a řidič si tak může na svém rychlém telefonu zkontrolovat spotřebu paliva, stav baterií, průběh dobíjení a řadu dalších údajů.

Seat na vývoji prototypu Leon Verde spolupracuje s firmami Cobra, Endesa, Iberdrola a Red Eléctrica Ispana. Právě tato spolupráce stojí za vznikem systému přispívajícího ke snížení spotřeby paliva i elektrické energie sledováním stylu jízdy řidiče a jeho oblíbených tras. Díky tomu může tento systém při každé další jízdě optimalizovat spotřebu energie.

Prototyp Seat Leon Verde vznikl jako součást projektu Cenit Verde zaměřeného na studium a vývoj technologií, jejichž cílem je usnadnit zavedení hybridních i čistě elektrických vozidel ve Španělsku.

Španělská automobilka v souvislosti s představením svého plug-in hybridního prototypu zároveň oficiálně uvedla, že neplánuje sériovou výrobu Leonu Verde. Podobně jako jeho předchůdci i tento vůz bude pouze využit pro sběr dat a informací. Ty pak hodlá Seat využít při přípravě sériově vyráběných hybridů, resp. elektromobilů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - leone
13. 6. 2013 15:10
to chce ST !!!
...momentálně nejdůležitější věc pro SEAT je,....uvést LEOna ST, ( combi),...co nejdříve,....nasadit rozumnou výbavu a ceny a modlit se aby se hnuly ledy, a SEAT se dostal alespoň tam kde kdysi byl !!!.
..teda jest-li není záměr ho definitivně zlikvidovat,...na hybridy v tomto případě je čas :-)